Son Dakika: PKK sonuç bildirisi açıklandı: PKK adıyla yürütülen çalışmalar sonlandırıldı

İslami STK'lardan BM'ye çağrı: Rojava'daki katliamı durdurun

İslami STK'lardan BM'ye çağrı: Rojava'daki katliamı durdurun

Amed ve İzmir’de bir grup İslami sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Rojava'da Kürtlere yönelik gerçekleştirilen saldırıları kınayarak, uluslararası kamuoyuna, katliam ve ablukayı durdurma çağrısında bulundu.

Amed’de aralarında Azadi İnisiyatifi, Mazlum-Der ve Dicle Fırat Diyalog Grubu temsilcilerinin de bulunduğu bir grup, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde basın açıklaması düzenledi. Grup adına açıklama yapan Azadi İnisiyatifi Koordinasyon Yardımcısı Muhammed Akar, son günlerde Rojava’da kadın ve çocuklar dahil masum sivilleri, siyasi kişileri ve bir bütün olarak Kürt halkını hedef alan saldırıların gerçekleştirildiğini söyledi.

Bağımsız kaynaklarca doğrulanan ve bazı uluslararası çevrelerce kınanan bu saldırılar neticesinde, Halep yakınlarındaki Tıl Hasıl ve Tıl Aren köylerinde onlarca Kürt sivil insanının hayatını kaybettiğini aktaran Akar, yüzlerce Kürtün ise rehin alındığını ifade etti. Kim tarafından yapılırsa yapılsın bu katliamları kınadıklarını dile getiren Akar, rehine alınan Kürtlerin bir an önce serbest bırakılması gerektiğini vurguladı. Akar, "Aynı zamanda sessizliğini koruyan uluslararası kamuoyunu ve İslami camiayı duyarlılığa davet ediyoruz. Mübarek Ramazan ayında İslam'ın adını kullanarak sivil insanlara saldıranları insanlık vicdanına ve Allah'ın adaletine havale ediyoruz" dedi.

Özgür Suriye Ordusu ve El-Nusra cephesi militanlarının Kobani bölgesini kuşattığını bildiren Akar şunları belirtti: "Hiçbir gıda ve ilacın ulaşamadığı bu bölgede büyük bir insani dram yaşanmaktadır. Türkiye hükümetinin sınır kapılarını kapatması ve insani malzemelerin geçişini engellemesi bu dramı daha da ağırlaştırmaktadır. Suriye muhaliflerinin Kürtlerin statü talebini kabul etmesi düşündürücüdür. Gerçek hedefi zalim Esed rejimi olması gereken ÖSO ve El Nursa cephesinin Kürt halkını tehdit ve tekfir etmesi vicdan, izan ve İslam ile bağdaşmamaktadır. On yıllardır Suriye devletinin zulmü altında yaşayan mazlum Kürt halkının da özgür olma ve geleceğini belirleme hakkı vardır. Komşu haklarla barış içinde yaşamak isteyen kürt halkının iradesine saygı duyulmalıdır."
İslami STK'lar olarak Türkiye ve uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunduklarını anlatan Akar, "Bir halkın meşru kazanımlarını hedef alan her türlü saldırının kabul edilemez olduğunu, bu saldırıları yapanların tarih ve insanlık vicdanına mahkum edileceğini belirtiyor ve bu güçlere destek verenlerin meşruiyetinin sorgulanır hale geleceğini deklare ediyoruz. Birleşmiş Milletleri, Avrupa Birliği'ni İslam İşbirliği Teşkilatı'nı ve diğer uluslararası kuruluşları Rojava'daki katliamı ve ablukayı durdurmaya çağırıyoruz. Saldırılarda kullanılan bir kısım silahın 2 Ağustos 2013 tarihinde Türkiye üzerinden çetelere ulaştırıldığı iddiaları karşısında Türkiye hükümetini açıklama yapmaya davet ediyoruz. Sınır kapılarının açılmasını ve Rojava Kürdistan bölgesine yardım götüren TIR'ların serbest bırakılmasını istiyoruz. Türkiye hükümetini ve İslami camiayı hak ve adalet ölçüsü içinde tüm gruplara eşit noktada olmaya davet ediyoruz. Kürt halkını başta Rojava olmak üzere bütün dünya mazlumları ile dayanışmaya ve dua etmeye çağırıyoruz" dedi.

İzmir Din Adamları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İDAY-DER) üyeleri, Rojava'da El Nusra Cephesi'ne bağlı çetelerin Kürtlere dönük katliamlarını kınamak amacıyla dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İzmir İDAY-DER Başkanı Mele Mahmut Tanış ile yöneticiler Mele Mehmet Doğan, Mele Ferzende Deniz ve Mele Abdurrahman Dayan katıldı. Toplantıda konuşan Mele Mehmet Doğan, Rojava'da yaşanan katliamın İslam dinine ve insanlığa sığmadığını dile getirdi. Doğan, Rojava'daki katliama sessiz kalanların da bu suçun ortağı olduğunu söyleyerek, başka Kürt halkı olmak üzere tüm insanları Rojava halkıyla dayanışmaya çağırdı. 

Mele Abdurrahman Dayan da Rojava'daki katliamı kınayarak, "Devletin de destek verdiği çeteci grupların kirli oyunları, katliamları karşında neden dünya halkları sessiz kalıyor?" diye sordu. Dini kullanarak katliam yapan çeteci grupları deşifre edeceklerini dile getiren Dayan, "Bu katliamları yapanların dinle hiç bir alakası yoktur. Katliam İslam dininde günahtır" dedi. İnsanlık için herkesi ayağa kalkmaya çağıran Dayan, "Her gün insanlar öldürülüyor. Bu çetecilerin kara yüzünü ve kirli oyunlarını açığa çıkarmak için tüm halklar birlik olmalıdır" diye konuştu. Son olarak söz alan Ferzende Deniz de Ortadoğu'da yaşanan savaşlar karşısında ayağa kalkan halkları Kürt halkına karşı yapılan zulüm karşısında da ayağa kalkmaya çağırdı.