İsrail’in yeni koloniler inşa etme kararına tepkiler artıyor

İsrail’in yeni koloniler inşa etme kararına tepkiler artıyor

İsrail ile Filistin arasında başlayan barış görüşmelerine Çarşamba günü devam edilecek. İsrailli yetkililer, en geç yarın sabaha kadar 1992 yılından önce tutuklanan 26 tutsağın serbest bırakılacağını açıklarken, diğer taraftan da İsrail hükümeti, işgal altındaki topraklarda yeni kolonilerin inşa edilmesini kararlaştırdı. Uluslararası kamuoyu ise İsrail’in kararının barış görüşmelerini olumsuz etkileyeceği görüşünde.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, bakanlar kurulunun Pazar günü yaptığı toplantıda 26 tutsağın serbest bırakılmasını onayladığını açıkladı. Netanyahu, işgal altındaki topraklarda yeni kolonilerin inşa edileceğini de belirtti.

İsrail, barış görüşmelerin ilerlemesi ile bağlantılı bir şekilde yıl sonuna kadar Oslo görüşmelerinin başladığı 1992 yılından önce tutuklanan 104 kişinin serbest bırakılacağını açıklamıştı.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, üç yıl sonra ABD’nin başkenti Washington’da Temmuz sonunda başladı. Görüşmeler, Kudüs, Jericho ve Batı Şeria’da devam edecek.

Filistinli müzakereci Saeb Erakat görüşmelere ilişkin, “Kararlaştırdığımız maddelerin hayata geçmesini umut ediyorum. 104 tutsağın serbest bırakılması bunlardan birisi. Anlaşma çok nettir. Bir ihlalin olması, görüşmelerin durması anlamına gelecek” açıklamasında bulundu.

En geç yarın sabah serbest bırakılacak olan tutsakların, İsrail ile birlikte çalıştığı gerekçesiyle Filistinlileri ve İsraillileri öldürdüğü belirtiliyor. İsrail’in yeni koloniler inşa edeceğini kamuoyuna beyan etmesi, tutsakların serbest bırakılması ve barış görüşmelerinin devam edeceğine ilişkin açıklamalara gölge düştü.

Kolonilerin, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te inşa edilmesi bekleniyor. Filistinli müzakerecilerden Muhammed Şitayeh, “Müzakere toplantılarının yapılmasına üç gün kala İsrail devletinin söz konusu açıklaması, öz itibariyle uluslararası baskılar sonucunda başladığı görüşmeleri sabote etmeyi amaçlıyor” değerlendirmesinde bulundu.

ULUSLARARASI KAMUOYU İSRAİL’İN KARARINA TEPKİLİ

Washington yeni koloni inşa etme kararının çok hassas bir sürece denk gelmesinin endişe verici olduğunu belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, “Biz İsrail tarafına da endişelerimizi ilettik” açıklamasında bulundu. “İşgalin legalleştirilmesini kabul etmiyoruz” dedi.

Avrupa Birilği de barış görüşmelerini olumsuz etkileyecek her türlü hareketten uzak durulması gerektiğine dikkat çekti. Avrupa Birliği Diploması Sorumlusu Catherine Ashton’un basın sözcüsü Michael Mann yaptığı açıklamada, Batı Şeria’da inşa edilen kolonilerin uluslararası hukuk kapsamında illegal olduğunu da belirtti. Böylesi bir yaklaşımın iki devletli çözümü imkansız kıldığını da sözlerine ekledi.

Birleşmiş Milletler ise, Batı Şeria’da koloni inşa etmenin meşru olmadığını açıklarken, Rusya , “yapıcı değil” değerlendirmesinde bulundu.

Ancak İsrail hükümeti aldığı karardan vaz geçme taraftarı değil. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun basın sözcüsü Marc Regev “Kolonilerin İsrail topraklarında inşa edileceğini” belirtti.

İsrail basını ise, Netanyahu’nun yeni kolonilerin inşa edileceği kararını, Filistinli tutsakların serbest bırakılmasına tepki gösteren kesimleri yatıştırmak için açıkladığını kaydediyor.