İsveç Rusya’ya karşı Patriot füzeleri konuşlandırmak istiyor

İsveç Rusya’ya karşı Patriot füzeleri konuşlandırmak istiyor

İsveç’in  Başbakan Yardımcısı ve Eğitim Bakanı,  İktidar ortağı “Halk Partisi”nin lideri Jan Björklund Türkiye’nin Suriye sınırına konuşlandırdığı Patriot füzelerinin aynısının İsveç’in Gotland Adası’na Rusya’ya karşı yerleştirilmesini istedi.

Björklund günlük yayımlanan Svenska Dagbladet Gazetesinde yayımlanan makalesinde füzelerin yerleştirilmesinin yanı sıra ordudaki asker sayısının iki katına çıkarılmasını, yeni oluşturulacak taburların İsveç’in stretejik noktalarına yerleştirilmelerini talep ediyor.

“Şimdi özeleştiri yapma ve görüş değiştirmenin zamanı. Daha güçlü ulusal savunma yeteneğine ihtiyacımız var” diyen Björklund Rusya’yı bir tehdit oluşturduğunu söylemediğini ancak Rusların soğuk şavaşın son bulmasından bu yana ilk defa esaslı bir şekilde silahlandıklarını ifade etti.

Björklund, İsveç’in uluslararası operasyonlara daha az katılmasını, onun yerine savunma yeteneğini artırmasını istiyor. Bunun gerçekleşmesi için de profesyonel askerlik yapanların görev sürelerinin 6-8 yıldan 2 yıla düşürülmesini, daha sonra 10 yıl yedek olarak bekletilmelerini, yeni alınacak askerlerle 4 veya 5 tabur oluşturulmasını öneriyor.

 Gotland Adası’nın  silahsızlandırmasının bir hata olduğunu,  İsveç’in gelişkin bir hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunu, ABD’den satın alınacak Patriot füzelerinin başka ülkelerin İsveç hava sahasında operasyon yapma riskini önemli ölçüde azaltacağını öne sürüyor. Türkiye’nin konuşlandırdığı Patriot füzelerinden aynısının Rusya’ya yakın olan Gotland adasına yerleştirilmesini istiyor.

Önerilerinin maliyetinin 1 milyar kron civarında olacağı tahmininde bulunan Björklund 2015 yılından itibaren Savunma Bakanlığı bütçesinin artırılmasını talep ediyor. Halk Partisi önerilerini daha da somutlaştırmak amacıyla bir çalışma grubu oluşturdu.

Liberal görüşlere sahip Halk Partisi, İsrail ve ABD yanlısı politika izlemekle, İsveç’in Nato’ya üye olmasını savunmakla tanınıyor. Björklund’un önerilerinin İsveç Genel Kurmay Başkanı Sverker Göransson’un bundan bir ay önce bir saldırı anında İsveç’in  ancak bir hafta dayanabileceğini söylemesinin ardından gelmesi tesadüf değil.

Tarafsız bir politika izlediğini iddia etmesine rağmen son yıllarda İsveç Nato’nun başını çektiği Afganistan ve Libya işgallerinde yer aldı. İsveç’in kuzeyinde yapılan Nato tatbikatlarına katıldı. Yapılan kamuoyu yoklamalarının sonuçları İsveç halkının büyük bir çoğunun Nato’ya karşı olduğunu gösterdiği için Halk Partisi dışında hiç bir parti İsveç’in Nato’ya girmesini savunamıyor. Onun yerine altan alta Rusya’nın İsveç’in güvenliğine yönelik bir tehdit oluşturduğu propagandası yapılarak halkın Nato’ya olan direnci kırılmaya ve Nato karşıtlığı törpülenmeye çalışılıyor. Böylelikle süreç içinde İsveç’in Nato bünyesinde yer alması amaçlanıyor.