İsveç’te faşistler halka saldırdı
İsveç’te faşistler halka saldırdı
İsveç’te faşistler halka saldırdı
İsveç’in kuzeyinde bulunan Umeå ilinde ırkçı ve faşist İsveç Direniş Hareketi (SMR) yoksul çocuklar ve evsizlere yardım amacıyla yapılan bir galayı engellemek isteyince olaylar çıktı. Galanın yapıldığı saatlerde ırkçılar bayraklarını açtı, Nazi selamı verdi. Grup ayrıca “Toplu ilticaları durdurun” başlıklı bildiriler dağıtmaya başladı. Bu duruma tepki gösteren kitleye, SMR üyeleri, şişe ve sopalarla kitleye saldırdı. Halk ise rkçılara “Sokaklarda Nazileri istemiyoruz” sloganlarıyla karşılık verdi.
Saldırı nedeniyle galaya ara verildi. Irkçıları engellemeye çalışan bazı kişiler ırkçıların saldırısına uğradığı. Olay yerine gelen polise saldıran ırkçılara biber gazıyla müdahale etti. Tüm ırkçıları kimlik kontrolünden geçiren polis, bıçak ve kesici alet taşıyan iki ırkçıyı gözaltına aldı. Diğerlerini de il sınırları dışına çıkardı.
‘SMR EN TEHLİKELİ GRUP’
SMR ırkçı ve faşist gruplar arasında en kapalı, en hiyerarşik ve en saldırgan grup olarak tanınıyor. İsveç Güvenlik Polisi (Säpo) bundan bir süre önce sağ ve sol aşırı hareketleri incelediği raporunda SMR’in İsveç’in güvenliğine tehdit oluşturan en ırkçı grup olduğunu belirtmişti. Grup içinde yer alanların bir çoğunun kriminal suçlara karıştığını da belirlenmişti.
Örgütün internet sitesinde SMR’in amacının devrim yaparak İskandinav ve Baltık ülkelerinin yer alacağı nasyonal sosyalist bir devlet kurmak olduğunu belirtiliyor.