PYD'nin kuruluşunun 13. yıl dönümü dolayısıyla İsveç'in başkenti Stockholm'de dün konferans düzenlendi. Konferansta konuşmalar yapan Kürt parti ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri, Kürdistan'ın dört parçasında tarihi gelişmeler yaşandığına ve savaşın sürdüğüne dikkati çektiler, Kürtlerin her zamankinden daha çok birlikte davranmalarının zorunlu olduğunu belirttiler.
İşçi Eğitim Merkezi'nde (ABF) düzenlenen konferansta PYD İsveç Temsilcisi Şiyar Ali, KNK'den Ahmet Karamus, YNK'den Samir Emin, Goran Hareketi'nden Fayat Sarchnary, PJAK'tan Josef Soltani, PPDK'dan D. Ubid Gunrash, İsveç-Kürt Federasyonu Başkanı Keya İzol, Kurdcide Watch CHAK'tan Arez Anderyari konuşma yaptı. Konuşmalarının ortak paydasını, bölgede Kürtlerin kazanımlarını yok etmeye çalışan devletlere, DAİŞ ve diğer çetelere karşı birlikte mücadele edilmesinin gerekliliği oluşturdu.
ALİ: SİVİL TOPLUMLA KÖPRÜLER KURMALIYIZ
Konferansın açılış konuşmasını yapan PYD İsveç Temsilcisi Ali, Suriye'de Kürt sorununun bölgede yaşayan diğer halklarla birlikte çözülebileceğine vurgu yaptıktan sonra PYD'nin kuruluş sürecini özetledi.
Suriye'nin demokratikleşmesi ile Kürt sorununun birlikte ele alınması gerektiğini söyleyen Ali, “Bu iki sorun birbiriyle yakından alakalıdır. Bu anlayışla 19 Temmuz 2012'de Rojava Devrimi başladı. Suriye'de savaşın başlamasıından sonra PYD, Baas Rejimi ve iktidarı ele geçirmekten başka amacı olmayan muhalefetle birlikte olmayı reddedip üçüncü yolu seçti. Biz, Rojava'da yaşayan diğer halklarla birlikte insan haklarına saygılı, tüm halkların ve kadınların temsil edildiği yeni bir toplum düzeni inşa ettik” şeklinde konuştu.
Suriye'de federal bir örgütlenmeden yana olduklarını, ancak böylesi bir sistemin Suriye'de barış ve huzurun sağlanmasını gerçekleştirebileceğini söyleyen Ali, uluslararası dayanışmanın önemine değinerek, şöyle dedi: “Bu nedenle devletlerle değil, Avrupa ve dünyadaki sivil toplum kuruluşlarıyla köprüler gerçekleştirmeliyiz. Bu başarıldığında onlar Rojava sorununu kendi sorunları olarak göreceklerdir. Böylelikle hep hirlikte uluslararası toplumu, Birleşmiş Milletler'i etkileyebiliriz."
KARAMUS: KÜRTLER ORTAK STRATEJİDE BİRLEŞMELİ
KNK İsveç Temsilcisi Karamus da PYD'nin 2003 yılında kurulmasına rağmen ideolojik ve felsefi temellerinin 1980'lere dayandığını hatırlattı.
Rojava ve Güney Kürdistan'da Kürt halkının çok önemli mevziler kazanmasına rağmen Türkiye, İran, Suriye'deki rejimlerin Kürtler için büyük bir tehlike oluşturdukları uyarısında bulunan Karamus, “Bunların ortak stratejileri Kürdistan'daki Kürt halkının kazanımlarını ortadan kaldırmaktır. Kürtlerin he zamankinden daha dikkatli davranmaları, süreci iyi okumaları ve konjonktürü iyi değerlendirmeleri gerekir. Kürtler Kürdistan'ın tüm parçalarında ortak bir stratejinin etrafında birleşmeli” şeklinde konuştu.
SARCHNARY: BİRLİK OLMAZSA SALDIRILAR ARTAR
Goran Hareketi'nden Sarchnary, Kürt halkının birliğini gerçekleştirmediği sürece bölge ülkelerinin Kürtlere yönelik baskı ve saldırılarının durmayacağını belirtti ve bazı Kürt partilerinin Erdoğan rejimiyle işbirliği yapmalarını eleştirdi.
JOAKİM: ŞAM VE ANKARA İTTİFAKI GÜNDEME GELEBİLİR
Rojava'daki gelişmeleri yakından izleyen Gazeteci Joakim Medin, Kobanê Direnişi'nin tüm dünyanın gözlerinin Rojava'ya dönmesini, PYD'nin batılı ülkelerle birlikte hareket etmesini beraberinde getirdiğini söyledi. Medin, Rojava'ya yönelik tehlikeye de şöyle değindi: “Rojava'da eşitlikçi ve adil bir sistem kuruldu. Ama bölge ülkelerinin olanlardan hoşnut olduğu söylenemez. DAİŞ'in yenilmesinden ve bölgeden çıkarılmasından sonra Şam ve Ankara ittifakı gündeme gelebilir ve bu güçler Rojava'ya yönelik ortak saldırılara geçebilirler."
Rojava Devrimi'nin korunması için Avrupa ve diğer ülkelerdeki sivil toplum örgütleriyle köprüler oluşturmalarının önemine vurgu yaptı.
SOLTANİ: KÜRTLER ÖNCE KENDİ ARALARINDA KÖPRÜ KURMALI
PJAK'dan Soltani, YPG'nin Ortadoğu'da bazı Kürtlerin yüzlerce yıldan beri gerçekleştirmeye çalıştıklarını son birkaç yıl içerisinde gerçekleştirdiğini, tüm halkların eşitçe temsil edildiği adil bir sistem ve kendi ordusunu kurduğunu söyledi.
Soltani, şöyle devam etti: “Joakim Medin konuşmasında Kürtlerin dış dünyayla köprü kurmalarının önemine değindi. Ben öncelikle Kürtlerin kendi aralarında köprü kurmaları gerektiğine inanıyorum. Eğer bunu gerçekleştiremezsek dış dünyayla sağlam köprüler kuramayız ve kendimizi anlatamayız. Eğer biz bunu ve ulusal birliğimizi gerçekleştirirsek geleceğimizi garantiye alırız."
İZOL: ERDOĞAN'IN SALDIRILARINA TEPKİLER YETERSİZ
Kürt Federasyonu Başkanı İzol, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri olarak Kürt siyasi partileri arasındaki siyasi çekişmelerin ön plana alınmamasından yana olduklarını, Kürt partilerinin ittifak yapmalarının zorunlu olduğunu belirtti. İzol, şunları belirtti:
“Bugün Kürdistan'ın dört parçasında savaş var. Hem sömürgeci 4 devlet hem de Selefi gruplar Kürtlere saldırıyor. Bunlar arasında bir ittifak var. Bu koşullarda Kürtler kendilerine yönelik bu büyük tehlikeye karşı neden ittifak kuramıyorlar? Biz sivil toplum örgütleri olarak Kürt partilerinin ittifak oluşturmalarını istiyoruz. “
İzol, Erdoğan rejiminin Kuzey Kürdistan'da onlarca Kürt yerleşim birimini yakıp yıkarken Ortadoğu ve Kürdistan'da gerekli tepkinin ortaya konmadığını söyledi.
ANDERYARİ: ÖCALAN'IN GÖRÜŞLERİYLE ADİL BİR SİSTEM BAŞARILDI
Soykırım karşıtı insan hakları örgütü Kurdcide Watch CHAK adına konuşan Arez Anderyari, 13 yıl önce kurulan PYD'nin çok farklı bir pratik gösterdiğini; Rojava'yı özgürleştirdiğini, halkın savunma birliklerini oluşturduğunu ve demokratik ve adil bir sistem kurmayı başardığını söyledi.
PYD'nin başarılarının ardında Kürt Halk Önderi Öcalan'ın görüşleri ve ideolojisinin olduğunun unutulmaması gerektiğini söyleyen Anderyari, “Bundan dolayı PYD başarılı oldu. Kobanê Direnişi zaferle sonuçlandı. Bu direniş Kürtlerin ortak özgürlük direnişine dönüştü. 600 Doğu Kürdistanlı Rojava'da şehit düştü. PYD tarihte bir ilki gerçekleştirdi. DAİŞ çetelerinin ablukası altında bulunan Êzidîleri kurtardı. Tüm bunlar Kürtlerin aralarındaki dayanışmanın ulaştığı boyutları gösteriyor. Artık bunu, ulusal birliği gerçekleştirerek daha ileri götürmenin zamanı” dedi.
Şair Ednan Doğan da, Rojava Devrimi ve Kobanê Direnişi üzerine yazdığı şiirleri okudu.
ALİ: ROJAVA'YA DÜŞMANLIK YAPANLARIN SUÇLAMALARINI KABUL ETMİYORUZ
Konferansın bitiminden sonra PYD'ye yönelik eleştiriler hakkında ne düşündüğü sorusunu yönelttiğimiz PYD İsveç Temsilcisi Şiyar Ali, bazı örgütlerin PYD'ye yönelttikleri eleştirileri saygı ve memnuniyetle karşıladıklarını belirttikten sonra şunları kaydetti:
“İnsanlar aynı yerde duruyorlarsa ve birlikte mücadele ediyorlarsa düşüncelerini söylemeleri ve eleştirmeleri hakları. Bu bize güç verir. Ama düşmanla birlikte hareket ediyorsa, Erdoğan'la birlikte Rojava Devrimi'ne düşmanlık yapıyorsa onların suçlamalarını kabul edemeyiz.”