İsveçli çocuklardan kesintilere protesto

İsveçli çocuklardan kesintilere protesto

İsveç’te uygulamaya konulan tasarruf önlemleri sadece toplumun en zayıf kesimlerini oluşturan işsizler,hastalar ve yaşlıları değil aynı zamanda toplumun geleceği olan çocukları da olumsuz etkiliyor.

Belediyelerin yürürlüğe koyduğu kısıtlmalar ve personel sayısının azaltılması ana okullara giden küçük çocuklar ve aileleri için büyük sorunları da beraberinde getiriyor. Bazı ana okullarında bir görevli 15-20 civarında çocuğun bakımından sorumlu. Görevliler fedakarca çalışmalarına rağmen çocuklara insan onuruna yaraşır bir bakım sağlayamadıkları gibi, dinlenememekten ve en doğal ihtiyaçlarını giderememekten yakınıyor. Ana okulları ve ilk öğrenimde yürürlüğe konulan kısıtlamalar ve tasarruf önlemlerine karşı illerde ve ilçelerde örgütlenen aile ve öğrenciler sokaklara çıkıyor ve protesto eylemleri yapıyorlar.

Hafta sonu eylem yapma sırası Stockholm’un Solna semtindeydi. Yılbaşından hemen sonra 27 ana okuluna giden çocukların aileleri bir araya gelerek bir örgütlenme oluşturdu. Belediye yöneticileriyle yaptıkları görüşmelerden olumlu yanıt alamayınca ortak bir açıklama yaparak taleplerine karşı duyarsız kalan yöneticileri protesto etmek için gösteri yapacaklarını açıkladı.

Semtin fotbol sahasında toplanan çocuklar ve aileleri semte bulunan belediye binasına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşün en önünde çocuklar pankratlarıyla yer alırken, bazı çocuklar da ellerinde ve çocuk arabalarında “Bizden tasarruf etmeyin”, “Geleceğimizi karartmayın” ve “Daha fazla personel istiyoruz” yazılı pankrat ve dövizleri taşıdı.

Yol boyu kısıtlamaları protesto eden sloganlar atan bini aşkın gösterici belediye binası önünde bir miting gerçekleştirdi.

Öğretmenler Federasyonu adına konuşan Sam Olzon bundan 40 yıl önce ana okulları açıldığında 3 personele 15 çocuğun düştüğünü, günümüzde ise 3 personelin en az 25 çocuğa bakmak zorunda olduğunu söyledi. Belediyelerin daha ucuza mal olduğu için pedagojik eğitimi olmayan personel çalıştırmasını eleştiren Olzon bunun çocukların sosyal ve psikolojik gelşmelerini olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.

Semteki örgütlenmenin oluşmasına önderlik eden Greta Schibbye semtte doğduğunu ve büyüdüğünü belirttikten sonra yaşamında hiç bir zaman semtlerinde bu kadar çok insanın bir araya geldiğini görmediğini söyledi ve belediye yöneticilerine çocukların çığlıklarına kulak vermeleri çağrısında bulundu.

Çocuklardan oluşan bir heyet toplanan 2 bin 200 imzalı protesto mektubunu belediye yöneticilerine teslim etti. Mektupta kısıntılara son verilmesini, daha fazla personel alınması ve çalışanlarının en az yarısının pedagojik eğitimi olması talep ediliyor.