Kadıköy’de binler Deniz Poyraz’ın katledilmesini ve HDP’ye saldırıyı kınadı

Kadıköy’de eylem düzenleyen binlerce kişi, Deniz Poyraz’ın katledildiği HDP’ye yönelik saldırıyı protesto etti.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) İstanbul Bölge Temsilciliği, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, Türk Tabipler Birliği (TTB) İstanbul Tabip Odası ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadıköy İlçe Örgütü, HDP İzmir İl Örgütü’ne dönük gerçekleşen saldırı sonucu Deniz Poyraz’ın katledilmesini Süreyya Operası önünde yaptıkları basın açıklaması ile  protesto etti.

Açıklama öncesi HDP Kadıköy İlçe Örgütü, ilçe binası önünde toplanıp açıklamanın yapılacağı Süreyya Operası önüne yürümek istedi. Ancak polis HDP’lilerin yürümesine izin vermedi. Polis, HDP kitlesinin önünü barikatlarla kapattı. Bunun üzerine kitle yaklaşık bir buçuk saat ilçe binası önünde bekleyişini sürdürdü. Kitle burada “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “HDP susturulamaz” dövizlerini taşıyan kitle sık sık “Şehid namırın”, “Katiller halka hesap verecek” sloganlarını attı. Uzun süren bekleyişin ardından HDP İstanbul İl Eş Başkanları ilçe binası önünde kısa bir açıklama yaptı.

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut polisin engellemesine tepki göstererek, “İnsanların öfkesini acısını yaşamasına bile izin vermiyorlar. Bizler Deniz yoldaşımızı ve katledilen diğer yoldaşlarımızı asla unutmayacağız. Onlara sözümüzdür barış, adalet, özgürlük ve eşitlik. Düşen hiçbir yoldaşımızın düşleri yolda kalmayacak. Bu cinayet işlendiğinden beri Türkiye’nin her yerinde insanlar sokakta. Bu ülkenin faşist karanlık düzenini değiştirmek için mücadele edeceğiz” dedi.

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı ise Deniz Poyraz’ın katledilmesinin siyasi bir cinayet olduğunu vurgulayarak, “Bu katliamda açığa çıkan çok net bir şey var. İlçe binalarında güvenlik önlemleri alanların gözlerinin önünde elinde çantayla içinde silahlarla ilçe binasına girilmesi ve neredeyse olayın yani ilçe binamıza giren katilin orada olduğunu camların kırılmasından, seslerden ve Deniz yoldaşımızın esir olarak rehin olarak tutulmasından yaklaşık yarım saat sonra katil arkadaşımızı öldürdü. Yaklaşık yarım saat boyunca içeriye girilmesine göz yumulan katile müdahale edilmemiş, arkadaşımızın öldürülmesine göz yumulmuş. Şimdi sesleniyoruz; bizi korumayın, bizden uzak durun! Siz bu ülkenin birliğini beraberliğini bozduğunuz için bu saldırılar oluyor. Siz bu ülkenin başına bela oldunuz. Suçlu sizsiniz, bunun hesabını ödeyeceksiniz. Faşizme karşı olan mücadelemizi sürdüreceğiz. Deniz Poyraz şehittir, şehitler ölmez” diye konuştu.

Ardından kitle açıklamanın yapılacağı Süreyya Operası’nın önüne gitti. Yüzlerce kişinin katıldığı açıklamada, ortak metni kurumlar adına Çayan Çalık okudu. Çalık, Poyraz’ın katledilmesinin münferit olmadığını ve saldırının HDP’ye yönelik bir katliam girişimi olduğunu belirterek, “Deniz Poyraz’ı aramızdan alan bu alçak saldırının faillerine cesaret veren şey, iktidar sahiplerinin tüm topluma egemen kılmaya çalıştığı düşmanlık iklimidir.  HDP ile dayanışma içinde olacağız. Tüm provokasyonlara ve saldırılara rağmen bu toplumdaki barış ve kardeşlik kültürünün çok derin köklere sahip olduğunu biliyoruz. Tüm toplumu, demokrasi güçlerini HDP’yi hedef alan bu ırkçı-faşist saldırganlığa karşı birlik olmaya bir arada eşit ve özgür yaşamı savunmaya çağırıyoruz” diye belirtti.

Basın açıklamasının ardından yürüyüş yaparak dağılmak isteyene kitleyi polis ara sokaklarda kovalayarak engelledi. Buna rağmen kitle yürüyerek Poyraz’ı andı.