Kahire’de PKK’nin kuruluşu kutlandı, Arap dünyasına çağrı yapıldı

Mısır’ın başkenti Kahire’de Kürt-Arap ilişkilerini anlatan bir kitabın imza göreninde Kürt-Arap ilişkisinin önemine vurgu yapılırken, PKK’nin “terörist örgütler” listesinden çıkarılması için Arap dünyasından destek istendi.

Mısır’daki Konsolosluk Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Kürt-Arap ilişkileri’ kitabı imza töreninde 27 Kasım PKK’nin 43’üncü kuruluş yıldönümü de kutlandı. Çok sayıda Mısırlı yazar, aydın ve gazetecinin katıldığı etkinlikte PKK’nin tarihi tutumuna işaret edilerek, ‘terörist örgütler listesinden’ çıkartılması için uluslararası bir Arap komitesinin kurulması gerektiğine vurgu yapıldı.

ABDULLAH ÖCALAN MAKALESİYLE BAŞLANGIÇ

Mısırlı yazar ve gazeteci Dr. Fethi Mahmod, ‘Kürt-Arap ilişkileri’ konulu eserinin imza töreni için okuyucularıyla buluştu.

Etkinliğin başında konuşan Fethi Mahmod, Kürt-Arap ilişkilerinin yazıldığını kitabın öneminden bahsetti. Böylesi bir kitap yazma fikrinin nedenlerine değinen Fethi, Kürtler hakkında bilgi verme-tanıtma, Arap ulusal güvenliğinde Kürtlerin rolünü öne çıkartmak istediğini belirtirken, Kürtlerin her zaman Arap dünyasının doğu kapısının savunucu olduğunu kaydetti.

Fethi Mahmod, kitaba El Ahram gazetesindeki bir makalesiyle başladığını söyledi. Mahmod, devamla şunları kaydetti: “El Ahram gazetesindeki makalemde Abdullah Öcalan’dan bahsetmek ve fiziki özgürlüğüne destek vermek istedim. Aynı zamanda Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü destekleyecek uluslararası bir Arap komitesinin kurulması çağrısında bulunmak istedim. Makalem yayınlandığında Arap yazar ve aydınlar tarafından büyük ilgiyle takip edildi ve olumlu bulundu.”

ARAP DÜNYASINDA DAHA İYİ TANITILMALI

Mısırlı yazar Fethi Mahmud, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“PKK bir özgürlük hareketidir. Hiçbir terör faaliyeti yoktur. Onun için de terör listesinden çıkartılmalıdır. Arap yazarlar ve aydınlar olarak onu destekliyoruz. Uluslararası alanda ‘PKK Terör Listesinden Çıkarılsın’ kampanyasına biz de dahiliz. PKK esasında Kürtlerin özgürlük mücadelesidir. 50 yıldır eşsiz direnişler sergilemiştir. Onun için de Arap ülkelerinde Kürdistan İşçi Partisi daha iyi tanıtılmalıdır.”

‘KÜRTLERİ YOK ET’ ŞOVENİZMİ

Mısır Kürt Araştırmaları Merkezi Başkanı Rajai Fayed, etkinlikte yaptığı konuşmada Türk şovenizminden bahsederek, “O şovenizm yüzünden Türkler dışında kimseyi görmüyor. Türkiye’de Kürt, Laz, Arap vb. birçok halk bileşeni yaşıyor. Kürtleri toplum içerisinde eriterek onlarında Türk olduklarını söylüyorlar. Kürtler burada yok diyerek onları ‘Dağlı Türkler’ olarak göstermek istiyorlar. Bu şovenist yaklaşımın peşinden gidenler yüzünden Kürtler korkunç vahşete maruz kalıyor” diyor.

’44. YILI ABDULLAH ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜYLE HEP BİRLİKTE KUTLAYACAĞIZ’

Etkinlikte PKK hakkında bazı değerlendirmelerde bulunan Rajai Fayed, şunları kaydetti:

“27 Kasım 1978’de Diyarbakır’ın bir köyünde Kürdistan İşçi Partisi (PKK) kuruldu ve lideri Abdullah Öcalan oldu.Abdullah Öcalan’ın ve PKK’nin emperyalizm ve sömürgeciliğe karşı durdu. PKK’nin unutulmayacak tarihi tutumları vardır. Filistin davasına verdiği destekte unutulmayan tutumlarındandır. Mossad Türkiye’yle birlikte Abdullah Öcalan’a karşı bir saldırı hamlesi başlattı. O günden beridir İmralı’da tutuklu bulunuyor.”

PKK’nin ‘terör listesinden’ çıkartılması gerektiğini belirten Fayed, “PKK’nin terör listesinde kalmasının bir nedeni ya da yasal yanı yoktur” dedi.

Tüm Arap toplumuna seslenen Rajai Fayed, şöyle devam etti: “Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve PKK’nin terör listesinden çıkartılması için yoğun çaba harcamalıyız. Tüm PKK üyelerinin 27 Kasım’ını kutluyorum. Yeni yılda Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüyle birlikte kutlamalar yapmayı umuyoruz.”