Kalın bağırsak kanseri teşhis ve tedavisinde ultrason kullanımı denenecek
Fransa’da yapılan çalışmalar sonucunda, kalın bağırsak kanserinin teşhisi ve tedavisinde ultrasonun kullanımına ilişkin hastalar üzerinde denenmesi aşamasına geçildi.
Fransa’da yapılan çalışmalar sonucunda, kalın bağırsak kanserinin teşhisi ve tedavisinde ultrasonun kullanımına ilişkin hastalar üzerinde denenmesi aşamasına geçildi.
Ulusal Sağlık ve Medikal Araştırmaları Enstitüsü (INSERM) üyesi Prof. Ayache Bouakaz, kalın bağırsak kanseri teşhisi ve tedavisinde ultrason kullanımını insanlar üzerinde de deneyeceklerini duyurdu. Bu denemenin başarılı olması halinde dünyada bir ilk gerçekleşmiş olacak.
Reuters ajansına konuşan Bouakaz, ekografilerin resim kalitesinin tümörlerde yeterince net olmadığını söylerken, ultrasonla yapılacak ekografinin ise tümörleri geçişken hale getirdiğini belirtti.
Bu yöntemin kalın bağırsak kanserine yönelik kemoterapide de kullanılabileceğini söyleyen Bouakaz, etkili birçok ilacın tümörlerdeki bariylerleri aşamadığına dikkat çekti. Bouakaz, ultrasonun kemoterapide kullanılmasıyla kanserli hücrelere ulaşılması için dozajın arttırılmasına gerek kalmayacağının altını çizdi.
Ultrasonlu kalın bağırsak kanseri teşhis ve tedavisi için ilk denemelerin önümüzdeki yıldan itibaren Tours Bölgesel Üniversite Hastanesi’nde 15 hasta üzerinde denenmesi planlanıyor. 2006 yılında başlayan denemeler ilk olarak kanser hücreleri, daha sonra ise küçük deney hayvanlarında yapılmıştı.
Kanserli hastalar üzerindeki denemelerin başarılı sonuç vermesi halinde, ultrasonlu teşhis ve tedavinin 2022’den itibaren klinik ve hastanelerde yapılması mümkün olabilecek.