'Kapatmalara karşı basına sahip çıkın'
Basın örgütleri televizyon ve radyoların kapatılmasına tepki gösterdi. Okurlara televizyon ve radyolarına sahip çıkma çağrısı yapıldı.
Basın örgütleri televizyon ve radyoların kapatılmasına tepki gösterdi. Okurlara televizyon ve radyolarına sahip çıkma çağrısı yapıldı.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Basın-İş, basına yönelik artan baskılar ve televizyon kanalları ile radyoların kapatılmasına karşı basın toplantısı yaptı. Toplantıya Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ile kapatılan radyo ve televizyon çalışanlarının yanı sıra çok sayıda gazeteci de katıldı.
İlk olarak konuşan İMC TV Genel Yayın Koordinatörü Eyüp Burç, verilen kapatma kararlarıyla demokratik kesimlerin tekleştirilmek istendiğini söyledi. Kapatılma kararının demokratik güçlerin sesini kısmaya yönelik olduğunu ifade eden Burç, "Bunu Kürtlere verilen haklardan vazgeçmenin ürünü olarak görmek gerekiyor" dedi.
Hayatın Sesi TV Program Koordinatörü Arif Koşar, 15 Temmuz darbe girişimi başarılı olmuşçasına demokratik olmayan uygulamalarla karşı karşıya bırakıldıklarını kaydederek, "Darbeye karşı çıktıklarını iddia edenlerin KHK ile televizyonları kapatması kirli ve abesle iştigaldir. Bu kararın derhal düzeltilmesi ve kararın geri alınmasını istiyoruz" diye belirtti. Koşar, olası bir polis baskını beklediklerini belirterek, "Bu arafta kalma hali de bir tür mağduriyet. Bizim televizyonumuz küçük kumbaralara para akması ile kurulmuş bir televizyon. Türkiye'de basın özgürlüğünden bahsedilecekse bu kanalların var olmaya devam etmesi gerekir" şeklinde konuştu.
Sivil itaatsizlik eylemi
Özgür Radyo çalışanı Sinan Gerçek, 1995 yılında kurulan ve 5 defa kapatılmış olan radyolarının tekrar kapatılmak istenmesine tepki göstererek, her defasında daha güçlü döndüklerini söyledi. Radyoda başlatmış oldukları nöbeti de hatırlatan Gerçek, dinleyicilerinin de dahil olduğu sivil itaatsizlik eylemi planladıklarını belirtti. Gerçek, "Dinleyiciler tek sesli bir ülke istemiyorsa radyolarına sahip çıkmalı" çağrısında bulundu.
Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Faruk Eren, gazeteciler üzerindeki baskıların tahammül edilemez boyutlara vardığını kaydederek, kapatılma kararının geri çekilmesi gerektiğini dile getirdi.
TGS Başkanı Uğur Güç, kapatılmalarla 3 bine yakın gazetecinin işsiz kalacağını vurguladı. Güç, bugün toplanacak Bakanlar Kurulu’na çağrıda bulunarak, hatadan dönülmesi gerektiğini söyledi. Güç, son olarak halkın haber alma hakkına sahip çıkılması adına 444 1 178 numaralı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) telefonunu arayarak, basın üzerindeki baskıları protesto edilmesini talep etti.
TGC Başkanı Turgay Olcayto ise, "Radyo ve televizyonların derhal açılması en büyük temennimiz. Türkiye tek sesli ülke olma imajından kurtulmalı. Gazetecilik hiçbir yerde suç değildir" dedi.
TV 10 Genel Yayın Koordinatörü Veli Büyükşahin de, "Bununla bize biçilen gömleğin içine girmemiz isteniyor. Antidemokratik bir kurum olan RTÜK şuan kendini bypass etmiş durumda" diyerek tepki gösterdi.