Kara Perşembe eylemlerinde İstanbul’daki saldırı kınandı

Kara Perşembe eylemlerinde İstanbul’daki saldırı kınandı

Kürt siyasetçilerinin, seçilmişlerinin tutuklanmasını protesto etmek amacıyla yapılan Kara Perşembe eylemlerinde, dün Taksim'de gerçekleştirilmek istenilen 1 Mayıs kutlamasına yönelik polis saldırısı protesto edildi. Eylemlerde İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü istifaya çağrıldı. 

Kürt siyasetçilerinin tutuklanmasını protesto etmek amacıyla her hafta yapılan Kara Perşembe eylemi bu hafta da Derik Belediyesi hizmet binası önünde yapıldı. Bu haftaki eyleme Derik Belediye Başkan Vekili Doğan Özbahçeci, BDP Derik ilçe yöneticileri, belediye meclis üyeleri, Belediye-İş ve Tüm Bel-Sen'e üye çalışanlar katıldı. Tutuklu Derik Belediye Başkanı Çağlar Demirel'in fotoğrafı ile "İrademiz onurumuzdur, onurumuz yaşam gerekçemizdir" pankartının açıldığı eylemde Kürtçe açıklama yapan Derik Belediye Meclis Üyesi Hacı Gökalp, dün Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarında yaşanan polis şiddeti ve yasaklamalara tepki gösterdi. Gökalp, "Dün 1 Mayıs İşçi Bayramıydı. Dün emekçilerin bayramı, hak taleplerinin haykırıldığı, emek sömürüsü ve taşeronlaşmaya karşı mücadele ve dayanışma günüydü. Yine dün iktidar tarafından emekçiler bayramını kutlamasın, taleplerini dillendirmesin ve değerlerine sahip çıkmasın anlayışıyla, özellikle İstanbul'da sıkıyönetim ilan edildi. Caddeler kapatıldı. Trafik akışı durduruldu. Taksim meydanı adeta işgal edildi. Ve emekçiler ile yurttaşlar vahşice polis saldırısına maruz kaldı. Yüzlerce emekçi ve yurttaş polis saldırısı sonucu yaralandı. Yine yüzlercesi gözaltına alındı. Sendika binaları ile hastanelere gözü dönmüşçesine gaz bombaları atıldı. Bizler Kürt emekçiler ve siyasetçiler olarak iktidarın ve polisin bu barbarlık derecesine varan şiddetini nefretle kınıyoruz. Eğer bu ülkede barış ve demokrasi gelişecekse, artık yasakçı anlayış ile polis şiddetinin durması gerekir. Artık tüm emek ve sivil toplum örgütlerinin görüş, öneri ve tavırlarına saygı gösterilmelidir" dedi.

Açıklamadan sonra 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Urfa'nın Viranşehir ilçesinde Kara Perşembe eylemi Kışla Mahallesi'ndeki belediye hizmet binası önünde yapıldı. Açıklamaya BDP İlçe Eş Başkanları Halis Aktaş ve Servet Kılıç, BDP ilçe yöneticileri, belediye meclis üyeleri, belediye personelleri ile çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklama yapan Tüm Bel-Sen Urfa Şube Başkanı Nurettin Çetin, dün İstanbul'da Taksim'de kutlanmak istenilen 1 Mayıs kutlamalarına polisin gerçekleştirdiği saldırıyı hatırlatarak, hükümetin bu tutumunun kabul edilmez olduğunu söyledi. Çetin, "1 Mayıs biz sendikalar için tarihi bir öneme sahiptir. Fakat Taksim'e giden tüm yollar kapatıldı. Bu tutumu kınıyoruz. 6 Mayıs Günü KCK duruşması görülecek. Leyla Başkan ve tüm arkadaşlarının serbest bırakılmasını istiyoruz. Dileriz bu son Kara Perşembe eylemimiz olur" diye konuştu. 

Açıklama bir saatlik iş bırakma eylemi ile son buldu.

Suruç’taki Kara Perşembe eylemi de Belediye binası önünde yapıldı. Eyleme belediye çalışanları, il genel ve belediye meclis üyeleri, BDP ilçe yöneticileri katıldı. Bu haftaki eylemde açıklama yapan KESK Genel Meclis Üyesi Şeyhmus Çakırtaş, dün Taksim'de 1 Mayıs kutlamaları sırasında gerçekleşen polis saldırısı ile sonrasında gelişen olaylara dikkat çekerek, "Dün 1 Mayıs işçi ve emekçinin bayramıydı. Ama ne yazık ki İstanbul'da işçi ve emekçilere gaz, tazyikli su ve coplarla adeta linç ederek bayramı zehir eden bu anlayışı kınıyoruz. Başta İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi ve İstanbul Emniyet Genel Amiri'nin istifa etmesi gerekmektedir" dedi. 

Van'ın Erciş ilçesinde ise Kara Perşembe eylemi sivil toplum örgütlerinin öncülüğünde gerçekleştirildi. Çelebibağı Belediyesi önünde yapılan eyleme; BDP Erciş İlçe Örgütü yöneticileri, BDP Çelebibağı Belde Başkanı Perihan Sağlam, KURDÎ-DER Erciş Şubesi, TUYAD-DER, MEYA-DER Erciş temsilcileri, belediye meclis üyeleri ve belediye çalışanlarının da bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada, tutuklu Çelebibağı Belde Belediye Başkanı Veysel Keser'in fotoğrafının bulunduğu, "İrademe dokunma" pankartı açıldı. Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan KURDÎ-DER Erciş Şube Başkanı Cevdet Zilanlı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın başlattığı barış sürecinin Türkiye devleti açısından önemli bir fırsat olduğunu dile getirerek, bu sürecin samimi işlenmesi için başta halkların iradesi olan belediye başkanları ve milletvekilleri olmak üzere bütün siyasi tutsakların koşulsuz şartsız derhal serbest bırakılmasını istedi. Açıklamanın ardından belediye önünde 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

6 MAYIS’TAKİ ‘KCK’ DURUŞMASINA ÇAĞRI YAPILDI

Amed’in Kayapınar ilçesindeki Kara Perşembe eylemi de belediye hizmet binası önünde yapıldı. Eyleme, Kayapınar Belediye Başkan Vekili Mahmut Dağ, başkan yardımcıları Aynur Yılmaz, İhsan Avcı, BDP İlçe örgütü yöneticileri, Barış Anneleri, meclis üyeleri ve çalışanlar katıldı. Eylemde açıklama yapan Genel-İş Sendikası Şube Yöneticisi Tahsin Yaraşır, "Cezaevlerinde toplumun her kesiminden binlerce kişi üç yılı aşkındır haksız bir şekilde tutulmaktalar. Toplumsal barışın sağlanması için arkadaşlarımızın biran önce serbest bırakılması istiyoruz. Bu gecikmiş adım gelişen barış sürecinin samimiyet göstergesi olacaktır" dedi.

Cezaevindeki arkadaşlarının Kürt sorununu baskı ve sindirme yöntemleriyle çözmek isteyen politikacılar sonucu tutulduğunu kaydeden Yaraşır, "Cezaevlerinde hasta tutsakların durumu karşısında yetkililerin sessizliği geleceğe dair kaygılarımızı artırıyor. Dün emekçilerin 1 Mayıs'ı Taksim meydanında kutlamak istemeleri karşısında polisin uyguladığı şiddeti kınıyoruz. Son alarak Suriye’de yaşanan savaş sonucu büyük zorluklar çeken, ancak her şeye rağmen direnen halkımızın yanında olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz" şeklinde konuştu.

6 Mayıs günü Diyarbakır'da görülecek olan ‘KCK’ ana davasına katılım çağrısında bulunan Yaraşır, tutuklu arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi. Yapılan "Kara Perşembe" protestosu 5 dakikalık oturma eylemiyle sona erdi.