Kartal, ölüm orucuna 96. gününde son verdi: Direnişle başardık

Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan hasta tutsak Vefa Kartal, başlattığı ölüm orucu eylemine 96’ncı gününde son verdi.

Ağırlaştırılmış müebbet cezası ile 24 yıldır cezaevinde tutulan hasta tutsak Vefa Kartal, temel insani haklarının sağlanması, cezaevi koşullarının iyileştirilmesi ve tedavisinin yapılması talebiyle 5 Temmuz’da ölüm orucu başlatmıştı.

Ailesi tarafından yapılan açıklamaya göre, siyasi tutsak Kartal “yapılan görüşmeler sonrasında ölüm orucunu sonlandırma kararı aldı”.

Ailesi, “Gelinen aşamada direniş kazanmış, zulüm ve onursuzluk kaybetmiştir” dedi.

KARTAL: ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİM

Açıklamaya göre, Çarşamba günü yapılan görüşmede Kartal şu ifadeleri kullandı:

“Bu halkın bir evladı ve parçası olarak halkıma inandım ve direnişe başladım. İnancım boşa çıkmadı. Zorlu zindan koşullarına, iletişimsizliğe rağmen talepler iletildi ve duyarlılık gösterildi. İnancımızı boşa çıkarmadılar. Direnişin ellerinden tuttular, sesimizi duydular. Onlara çok teşekkür ediyorum. Canımı hiçe sayarak başladığım bu direnişle hiç bir zulme, dayatmaya ve onursuzluğa asla boyun eğmeyeceğimi gösterdim. Herkes şunu bilsin ki bundan sonra da asla boyun eğmeyeceğim.”

Kartal’ın inancını “gururla sahiplendiklerini” vurgulayan aile AKP iktidarının, direnişi bastırmak için tüm araçları kullandığına dikkat çekti.

“DİRENİŞLE BAŞARDIK”

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ellerindeki her türlü imkanları ile saldırıldı. Direnişin iç hesaplaşma ve PKK’ye karşı yapılan bir direniş olduğuna yönelik açıklamalara kadar pervasızlaştılar. ‘Bir iç hesaplaşma, örgüte karşı yapıyor’ gibi kara propaganda yöntemleriyle bu direnişi kirletmeye ve kırmaya çalışanlar, bilmelidir ki, hiç bir kara propaganda bizi davamızdan ve yoldaşlarımızdan koparamaz (...) Ölüm orucuna başlanılan günden bugüne baktığımızda bugün çok daha güçlüyüz. Bunu direnişimiz ve yaratılan duyarlılık sayesinde başardık.

Ölüm orucu direnişinde kendimizi hiç yalnız hissetmedik. Tarih ve direnme geleneğimiz bizim moral değerlerimiz oldu. Onlardan aldığımız güçle 96. günde ölüm orucu direnişi sonlandırılmıştır. Ama direniş devam ediyor.

96 gün boyunca yanımızda olan Halkların Demokrasi Partisine ve Eş Başkanlarımıza, İnsan Hakları Derneğine, Tabipler Odasına ve gönüllü avukatlarımıza, bizlere destek veren sanatçılara, sesimizi duyuran gazetecilere çok teşekkür ediyoruz.

Bizi bu direniş boyunca mektupları ile yalnız bırakmayan, onurumuz ve yaşam gerekçemiz olan Özgür Tutsaklara teşekkür ediyoruz. Direnişimizi her platformda dile getiren sanatçı dostlara, acıların dinmesi ve zorla tedavinin engellenmesi için çaba gösteren Tekirdağ Tabipler Odası’na, sevgisini, desteğini, dayanışmasını eksik etmeyen tüm dostlara, arkadaşlara teşekkür ediyoruz.

Hastane süreci bitip Vefa Kartal sağlığına kavuştuktan sonra mücadelesine devam edecektir. Bu sürecin de takipçisi olmak için kamuoyunu ve kurumları duyarlı olmaya çağırıyoruz.”