21 Aralık 2024’te İstanbul Şişhane'de düzenlenen eylemde gözaltına alınan gazeteciler ve siyasetçiler, “örgüt propagandası yapmak”, “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılmak” ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ile suçlanıyor.
İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ikinci duruşmaya, yargılananlar katılmazken, avukatları salonda hazır bulundu.
Mahkeme heyeti, tanıkların yokluğunu gerekçe göstererek bir sonraki duruşmayı 10 Temmuz’a erteledi ve adli kontrol tedbirlerinin devamına karar verdi.
Gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin, 19 Aralık 2024’te Kuzey ve Doğu Suriye’de haber takibi yaparken, Türkiye’ye ait bir SİHA tarafından doğrudan hedef alınarak katledilmişti.
İstanbul’da yapılan anma eylemine polis saldırmış, aralarında gazeteciler Gülistan Dursun, Hayri Tunç, Enes Sezgin, Osman Akın, Can Papila, Pınar Gayıp ve Serpil Ünal ile siyasetçiler Haci Ugiş ve İmam Şenol’un bulunduğu 9 kişi tutuklanmıştı. Yargılama konusu olanlar, 31 Ocak 2025’te yurt dışı yasağı şartıyla serbest bırakılmıştı.