Katledilen Seyhan için buluştular: Askerler cezalandırılmalı

İHD İzmir Şubesi, katledilen 13 yaşındaki Seyhan Doğan için buluştu, katliamcı askerlerin tutuklanmamasına tepki gösterdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, "Kayıplar bulunsun, failleri yargılansın" talebiyle eski Konak'taki eski Sümerbank önünde yaptığı eylemin bu haftasında 29 Ekim 1995’te Mardin Dargeçit ilçesinde gözaltına alınan 13 yaşındaki Seyhan Doğan'ın dosyasını açıkladı.
İHD Çocuk Komisyonu üyesi Ali Aydın, Seyhan'ın yapılan gece baskınında 9 yaşındaki kardeşi Hazni ve 6 kişiyle birlikte gözaltına alındığını belirterek, Anne Asiye Doğan'ın girişimleri sonucu Hazni'nin birkaç gün sonra bırakıldığını söyledi. Aydın, Hazni'nin abisi Seyhan'ın gördüğü işkencelere dair tanıklığını aktardığını söyledi. Aydın, Doğan ile birlikte Davut Altınkaynak (12), Nedim Akyol (13), Seyhan Doğan'ın eniştesi Abdullah Olcay (18), lise öğrencileri Abdurrahman Coşkun ve Mehmet Emin Aslan (18), 58 yaşındaki Süleyman Seyhan'ın da gözaltında kaybedildiğini belirtti.

TANIK: JANDARMA KOMUTANININ EMRİYLE KATLEDİLDİLER

Gizli bir tanığın ifadesi üzerine bu 7 kişinin Jandarma Komutanı Mehmet Tire ile Tabur Komutanı Hurşit İlmen’in emriyle katledildiğinin ortaya çıktığını belirten Aydın, İHD İstanbul Şubesi'nin 2009'da yaptığı başvuru üzerine Dargeçit Cumhuriyet Başsavcılığı'nın düzenlediği fezlekede 6 kişinin kaybedildiği, Süleyman Seyhan'ın katledilerek bir kuyuya atıldığının kabul edildiğini belirtti.
Aydın şöyle devam etti: "Ailelerin ve İHD Mardin Şubesi’nin takibi sonucu 17 Şubat 2012’de Dargeçit’in Bağözü köyünde kazı çalışması yapıldı. Toplu mezarda bulunan kemiklerin bazılarının, gözaltında kaybedilen 19 yaşındaki Mehmet Emin Aslan’a ait olduğu belirlendi. İstanbul Adli Tıp Kurumu, 22 Temmuz 2013’te 2012 yılında  Bağözü köyünde bulunan ve incelemeye alınan kemiklerden bazılarının 1995’te gözaltında kaybedilen 13 yaşındaki Seyhan Doğan’a ait olduğu yönünde rapor verdi."

KATİLLER TUTUKLANMADI

Aydın, 2015 yılında Mardin Jandarma Komutanı Hurşit İmren ile Dargeçit Jandarma Komutanı Mehmet Tire'nin de içinde olduğu 18 kişi hakkında, "birden fazla kişiyi taammüden öldürme" suçlamasıyla dava açıldığını hatırlatarak, güvenlik gerekçesiyle davanın Adıyaman'a taşındığını ve sanıkların tutuksuz yargılandığını belirtti.