Katliamın 2. yılında Soma'da adalet aranıyor
Soma'da 301 işçinin öldürüldüğü maden katliamının üzerinden 2 yıl geçti.
Soma'da 301 işçinin öldürüldüğü maden katliamının üzerinden 2 yıl geçti.
Manisa'nın Soma ilçesinde Eynez Maden Ocağı'nda 13 Mayıs 2014'te meydana gelen kazada, resmi rakamlara göre, 301 işçi katledildi.
Katliamın ardından 2 yıl geçti. Bu süre içinde sendikalar, meslek odaları, hukukçular onlarca rapor hazırladı. Raporların hepsi, alınmayan işyeri güvenliği önlemlerinin ölümlere neden olduğunu, katliamın göz göre göre yaşandığını gösterdi.
Raporlara göre, 2000'li yıllarda ivme kazanan özelleştirme ve piyasalaştırma süreçleri katliamın zeminini oluşturdu. İşsizlik ve yoksulluk, işçileri ölümcül düzeyde güvencesiz çalışma koşulların razı hale getirdi. Sendikasızlaştırma ya da işbirlikçi sendikacılık, açığa çıkan sorunların üstünün örtülmesine yol açtı.
Madendeki üretim zorlaması, kar hırsı ve rekabete eklenen, "TKİ, şirket ve dayıbaşılık"tan oluşan bir üçlü çalışma biçimi, iş cinayetinin temel nedenini oluşturdu.
Katliamın ardından hükümet yetkililerinden gelen "İşin fıtratında var" açıklaması ile soruşturma sürecinin de kaderi belirlendi. Bugüne kadar tek bir hükümet yetkilisi istifa etmezken, tek bir yetkili sanık sandalyesine de oturtulmadı.
DAVA DEVAM EDİYOR
Akhisar Ceza Mahkemesi'nde devam eden davada ise 6'sı tutuklu 45 kişi yargılanıyor. Soruşturma aşamasında 8 kişi tutuklandı, iki kişi geçen yılın sonundaki duruşmada tahliye edildi. Yargılananlar arasında ocağı işleten Soma Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan da bulunuyor. Kamu görevlileri hakkında soruşturma olmasına rağmen bugüne kadar bu soruşturma tamamlanmış veya dava açılmış değil.
Kamu görevlileri hakkında soruşturma olmasına rağmen bugüne kadar bu soruşturma tamamlanmış veya dava açılmış değil.