Kaytan: Özgürlük yürüyüşü zafere ulaşmak üzeredir
Kaytan: Özgürlük yürüyüşü zafere ulaşmak üzeredir
Kaytan: Özgürlük yürüyüşü zafere ulaşmak üzeredir
PKK’nin silahlı mücadele hamlesi olan 15 ağustos atılımının 29. yıldönümü yüzlerce gerilla tarafından coşkuyla kutlandı. Kutlamada konuşan PKK kurucularından KCK Yürütme Konseyi Üyesi Ali Haydar Kaytan, “Kürdistan’da yeni bir özgürlük yürüyüşü zafere ulaşmak üzeredir. Kim ne derse desin, zaferin olanaklarını her zamandan daha fazla bağrında taşıyan bir hareket durumundayız” dedi.
HPG gerillalarının denetimindeki Medya Savunma Alanları’nda 15 Ağustos atılımının 29. yıldönümü kutlamaları devam ediyor. Dün de yüzlerce gerillanın katılımı ile büyük bir kutlama gerçekleştirildi.
Kutlamaya, PKK kurucularından KCK Yürütme Konseyi Üyesi Ali Haydar Kaytan’ın yanı sıra, HPG Askeri Konseyi üyesi Rojhat Belate, YJA-Star Askeri konsey üyesi Çiçek Botan, YJA-Star komutanlarından Sozdar Derik ve çok sayıda gerilla katıldı.
Kutlama askeri törenle başladı. Törende konuşan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Ali Haydar Kaytan, Kürt halkının ve bölge halklarının diriliş ve direniş bayramı olan 15 Ağustos’u kutlayarak, “Başta bu direnişi, dirilişi ilk basit adımlarından başlayarak her adımında yoğuran, direnişi ortaya çıkaran ve süreklileştiren, bugün özgürlük mücadelesinin bulunduğu demokratik kurtuluş ve özgür yaşamın inşası aşamasına getiren Önderliğimizi büyük özlem sevgi ve saygıyla selamlıyoruz. Yine Önderliğimizin çağrısına olumlu cevap vererek, bu direnişe başından beri omuz veren, arka çıkan, direnişi sahiplenen, direnişin öncüsü olan güçleri bağrına basan, bu direnişi örgütleyen partiyi kendisi olarak tanımlayan, ‘PKK halktır halk burada’ deyip, bulunduğu her yerde partimize bu biçimde sahip çıkan halkımızı, büyük bir saygıyla selamlıyor bayramını kutluyorum” dedi.
PKK’nin verdiği mücadeleyle ‘üzerine ölü toprağı serilmiş bir topluluktan’ direnen bir halk gerçeği yarattığına işaret eden Kaytan şunları söyledi:
“Bu atılımın gerçek kahramanları, özgürlük ağacını kanlarıyla sulayan, bu açından yaşama ve can veren, ölüyü diriltmede başrolü oynayan ve en başta bu direnişin hem başlangıçtaki planlamasında, hem sonrasında hayata geçirilmesinde öncü ve önder düzeyde rol oynayan Agit yoldaş şahsında, atılım sonrasında ordulaşmayı ortaya çıkaran şehitlerimizi rahmetle, minnetle, saygıyla anıyoruz. Atılım başlamadan önce Kürdistan’da mezar sessizliği vardı. Kürdistan yaşam emarelerinin kalmadığı bir mezarlığı temsil ediyordu. Kürt halkı üzerine ölü toprağı serilmiş bir topluluk durumundaydı. Bu, baskı ve zulüm uygulamakta bile hiçbir kural tanımayan, hayvanlara bile uygulanamayacak bir sömürgeciliği Kürt halkına uygulayan bu rejimin uyguladığı politikaların bir sonucuydu. Fakat yine de böyle bir zeminde direniş silahına sarılan direniş bayrağını asla düşürmeyen, bu bayrağı en zor koşullarda ve insan aklının alamayacağı en ağır işkence ortamlarında dalgalandıran zindan direnişlerinin çağrısı ile bu çağrıya sahip çıkan gerillanın başlattığı 15 ağustos atılımı Kürdistan’da yeni bir dönem başlattı. Bu Kürt halkının yaşama bağlılıktaki kararlılığının yaşamaktaki ısrarının ifade edildiği, dile getirildiği bir özgürlük çığlığıydı. Bir varoluş çığlığıydı. Kürt halkı bu varoluş kararlılığını bunun düşüncesini, iradesini ve eylemliliğini 15 ağustos atılımıyla gerçekleştirdi. Şunu çok iyi görüyoruz. Bugün Kürdistan, özgürlüğün gübrelenmiş toprağıdır. Bugün Kürdistan, bölge halkları açısından umut yürüyüşünün başladığı bu yürüyüşün önemli mevziler kazandığı, kalıcı kazanımlar elde ettiği dolayısıyla zafere her zamankinden daha yaklaştığı bir coğrafyayı temsil ediyor.
Burada bu tarihten itibaren bir özgürlük yürüyüşü başladı. İnsanlığın umut yürüyüşleri Önderliğimizin değişiyle her zaman sistemin kıyısında kalmış kuytu yerlerinde başlar. Kürdistan hem coğrafya, hem de üzerinde yaşayan halk olarak sistemin kuytusunda, kıyısında kalmış yerlerden biridir.”
PKK’nin çıkış sürecini Firavunlar dönemindeki mücadelelere benzeten Kaytan, Hz. İsa’dan örnek vererek, “İsa hareketi sistemin kıyısında başladı. Muhammedi hareket yine sistemin kıyısında kalmış bir bölge olan Arabistan’da başladı. Ve şimdi sistemin kıyısında olan başka coğrafya olan Kürdistan’da yeni bir özgürlük yürüyüşü zafere ulaşmak üzeredir. Kim ne derse desin, zaferin olanaklarını her zamandan daha fazla bağrında taşıyan bir hareket durumundayız” dedi.
Gelinen aşamanın bunu çok net bir biçimde gösterdiğini belirten KCK Yürütme Konseyi Üyesi Kaytan konuşmasını tüm gerillaların 15 Ağustosunu kutlayarak tamamladı.
Tören ardından gerilla birliklerince hazırlanan koro, skeç, folklorun yer aldığı kültürel etkinlik düzenlendi. Ardından gerillalar kutlamaya katılan sanatçı Cömert ve Awaze Çîya’nın şarkılarıyla halaylar çekti. Kutlama akşam geç saatlere kadar devam etti.