KCK’den Gola Çeto’ya sahip çıkma çağrısı

KCK’den Gola Çeto’ya sahip çıkma çağrısı

KCK Ekoloji ve Yerel Yönetimler Komitesi, Dersim’de Alevilerin kutsal mekanlarından olan Gola Çeto Parkı’nın sular altında kalma tehdidiyle yüzyüze bulunduğuna dikkat çekerek, herkesi ‘Doğama ve yaşamıma dokunma’ diyerek Gola Çeto’ya sahip çıkmaya çağırdı. 

KCK Ekoloji ve Yerel Yönetimler Komitesi yazılı bir açıklama yaparak Gola Çeto Parkı’nın sular altında kalmasını engellemek için dolgu yaptıran Dersim Belediyesi aleyhinde açılan davada çıkan karara tepki gösterdi.  

Kürdistan’da karakol, HES ve diğer baraj projelerinin hızlandırılarak devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “Türkiye’nin dört bir yanında toplumu ve doğayı tehdit altında bırakan endüstri ve enerji politikaları, yine Kürdistan’da yapılan barajlar TOKİ inşaatları nedeniyle kesilen yüz binlerce ağaç ve yapılan doğa katliamı yeşil yaşam alanları yok edilmekte, geleceğimiz tehdit edilmektedir. 

Sömürgeciliğin uygulamalarından biri olarak, Kürdistan coğrafyasının tarihi ve kültürel değerleriyle birlikte sulara gömülmesi hedeflenmektedir Hasankeyf ve Munzur başta olmak üzere Kürdistan da halkın tepkilerine rağmen yürütülen Hidroelektrik santralleri ve barajlarla güvenlikçi zihniyet ve politikaların hayat bulması amaçlanmıştır” denildi.

Baraj politikasının halkın binlerce yıllık yaşam alanlarından koparılması, Kürdistan coğrafyasının tarihi ve kültürel değerlerinin imhası amacı güden kültürel soykırım anlayışı ve askeri ‘güvenlik’ mantığıyla yürütüldüğünü kaydeden KCK Komitesi, Dersim’deki Alevi kutsallarının ve Gola Çeto Parkı’nın da aynı tehditle karşı karşıya bulunduğunun altını çizdi.

 Açıklamada devamla Gola Çeto Parkı’nın sular altında bırakılmak istenmesine karşı halkın demokratik tepkilerini ortaya koyma çağrısında bulunuldu. Açıklamada şunlar belirtildi:

“Dersim halkının ve belediyenin verdiği hukuki mücadeleye karşılık, mahkeme halkın aleyhine karar verdiği gibi, belediyeyi de yüklü miktarda para cezası ile sindirmeye çalışmaktadır. Tüm soykırım politikalarına karşı, direnişçi geleneğini sürdüren Dersim halkı, geçmişte olduğu gibi bugünde kültürel değerlerine sahip çıkarak kırım politikalarına karşı mücadelesine sürdürecektir.  Dersim halkı yalnız değildir. Halkımız Dersim’i ve kültürel değerlerini sahiplenmeli ve demokratik tepkisini ortaya koymalıdır.    

AKP’nin örtülü soykırım uygulamalarına, ekolojik yaşam, tarih ve kültür bilinciyle karşı durmak insanca yaşamak isteyen herkesin görevidir. Ekolojik duyarlılık,  büyük bir direniş, eylem, bilinç ve örgütlülük gerektirmektedir. Bunun için tüm ekoloji ve çevre örgütlerinin bir çatı altında toplanması, güç birliği yapması hayati önemdedir. Ekolojik duyarlılık da birleşik bir güç istiyor ve bu gücü katliamcı politikalara karşı en ileri düzeyde örgütlemenin tam zamanıdır.

Ekolojiye ve insanca yaşama duyarlı olan halkımızı ve demokrasi güçlerini ‘Doğama ve yaşamıma dokunma’ diyerek Gezi’den Dersim’e tüm kentlerde, kasabalarda tepkisini ortaya koymaya, demokratik kurtuluş ve özgür yaşam ruhuyla direnişi geliştirmeye çağırıyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Dersim’de Uzun Çayır Barajıyla birlikte Aleviler için kutsal olan Gola Çeto Mağarası sular altında kalma tehdidiyle karşı karşıya kaldı, Dersim Belediyesinin yaptığı dolugularla alan bu tehlikeden kurtuldu.

Ancak bu kez de DSİ’nin açtığı dava ardından Mahkeme, Gola Çeto'da yapılan park ve dolguların kaldırılmasına karar verdi. Dersim Belediyesi'ne 2 milyon 200 bin TL para cezası verdi. Davayla ilgili hukuki süreç devam ediyor.