KCK, ölüm yıldönümünde Aram Tigran’ı andı
KCK, ölüm yıldönümünde Aram Tigran’ı andı
KCK, ölüm yıldönümünde Aram Tigran’ı andı
Halk ozanı Aram Tigran’ı ölümünün 5. yıldönümünde anan KCK Kültür ve Sanat Komitesi, bir Ermeni olarak hayatını Kürdistan'ın kültür ve sanatının yaşatılması ve geliştirilmesine adayan Aram için, “kendi sanat yaşamıyla Ortadoğu halklarının demokratik birliğinin mümkün olduğunu göstermiştir” dedi.
KCK Kültür ve Sanat Komitesi, halk ozanı Aram Tigran’ı ölümünün 5. yıldönümünde andı. Komite, “Özgür gerçeğimizin ses sultanı” dediği Aram Tigran için yayınladığı mesajda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, “Bu ses ölmemeli, hep özgür kalmalı” sözlerini hatırlatarak Tigran'ın sanat çizgisinin takipçisi olacaklarını belirtti.
‘BU SES ÖLMEMELİ, HEP ÖZGÜR KALMALI’
KCK Kültür ve Sanat Komitesi’nin mesajı şöyle:
“Sanatıyla Kürt ve Kürdistan gerçeğini dile getiren büyük halk ozanı Aram Tigran'ı saygı ve minnetle anıyor, bu vesileyle demokrasi mücadelemizin kahraman şehitlerine olan bağlılığımızı bir kez daha dile getiriyoruz.”
Önder Apo, Mamoste Aram için, 'Aram, Ortadoğu’nun bülbülüydü. Kürtçe, Ermenice, Süryanice, Arapça çok sayıda dillerden söylüyordu. Aram aynı zamanda şahsi bir ozanımdı. İlk Ankara’dayken radyodan sesini duydum. Aram Tigran’ı Ankara’da ilk dinlediğimde, Bu ses ölmemeli, hep özgür kalmalı demiştim' diyor.
Aram Tigran hakikat dolu güzel sesiyle, insanlarımızı Kürdistan'a çağırıyordu. Özgürlük mücadelesinin yarattığı coşkuyu yüreğinde hissediyor, ezgileriyle Kürt halkını toprağını ve tarihini sahiplenmeye çağırıyordu. Onurlu ve mücadeleci yaşamı ile tüm sanatçılara örnek olan Aram Tigran, Kürt halkının ve dostlarının kültür mücadelesinde her zaman yaşayacaktır. Çünkü gerçek halk sanatçıları hiç bir zaman ölmez.
‘HALKLARIN KARDEŞLİĞİNİN TOPLUMSAL HARCI OLDU’
Özgürlük hareketimiz PKK’nin kuruluş yıllarının başında, Kürt halkı için ölüm sessizliğinin hakim kılınmak istendiği bir çağda PKK ile beraber, bu ölüm sessizliğinin ortadan kaldırılışında sanatıyla PKK'ye güç katan Aram Tigran, sesi ile toplumsal özgürlüğün şarkılarını dile getirmiştir. Onun sesiyle dile gelen, halkların kardeşliği ve Mezopotamya Kültürünün yeniden inşasının toplumsal harcı olmuştur. Aram Tigran, PKK'nin yaratmak istediği özgür yaşam kültürünün sanatını toplumla buluşturan, Kürt toplumunun ruhsal birliğine katkı sunan büyük bir yurtseverdir.
Yurtseverliğin sesi olarak Mamoste Aram'ın, müziği ve yaşamı ile toplumun demokratik kültüründe çok önemli bir yeri vardır. Onun canlı, heyecanlı hayat dolu sesi, Kürdistan’ı, Kürtçeyi, Kürtlerin kendisine sevdirdi ve özgürlük mücadelesinde, Mezopotamya halklar mozaiğinin biricik sembolü oldu. Bir Ermeni olarak hayatını Kürdistan'ın kültür ve sanatının yaşatılması ve geliştirilmesine adayan büyük usta, kültür ve sanatın kök hücresi konumunda olan demokratik komünal kültürü özümseyerek kendisini Ortadoğu sanatının icrasına adamıştır. O kendi sanat yaşamıyla Ortadoğu halklarının demokratik birliğinin mümkün olduğunu göstermiştir.
‘DAVUDİ SESİ VE KUTSAL CÜMBÜŞÜ İLE HER ZAMAN ARAMIZDA YAŞAYACAKTIR’
Önder Apo Aram Tigran'la tanışmasının tarihsel değeri olduğunu belirtiyor. Aram Tigran'ın sesinin ifade ettiği gerçekliğin özgürce yaşatılmasını istiyor. Aram Tigran'ı kaybetmek Önder Apo'yu da, Kürt Halkını da derinden etkilemiştir. O'nun yeri kolay kolay doldurulamaz. O’nun sanatının devrimci öğrencileri olarak, her zaman O’nun devrimci sanat çizgisinin takipçisi olacağımızı, yeri doldurulamaz büyük ustanın, sanat mirasına layık olmak için her zaman mücadele edeceğimizi, Mamoste Aram’ın sanat anlayışı ve anısını her zaman yaşatacağımızı belirtiyoruz. Büyük sanat öğretmenimiz hayat dolu gülüşü, o davudi sesi ve kutsal cümbüşü ile her zaman aramızda yaşayacaktır.”