KESK'in Ortadoğu Barış Konferansı başladı

KESK’in 2’nci “Ortadoğu Barış Konferansı” başladı. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) Bakırköy’de bulunan Tarık Akan Kültür Sanat Merkezi’nde 2’ncisini düzenlediği Ortadoğu Barış Konferansı başladı. 2 gün sürecek olan konferans Ankara Katliamı olmak üzere barış mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başladı. Ardından KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik açılış konuşmasını yaptı. 

'TÜRKİYE'DEKİ KRİZİN BÜYÜK NEDENİ KÜRT SORUNU'

Ortadoğu’da ve Türkiye’de otoriteleşme ve iktidar gücünün tek merkezde toplanmak istendiğini hatırlatan Bozgeyik, “Suriye, İran, Irak’ta yaşanan bir gelişme doğal olarak komşu ülkeleri de yakından derinden etkilemektedir. Örneğin Rojava’da yaşanan gelişmeler, Türkiye, İran, Irak’ı yakından etkilediğini gördük. Türkiye’nin ekonomik krizinin en büyük nedeni Kürt sorununu çözümsüzlüğüdür" dedi.

Konferansın 1’inci oturumu “Ortadoğu’nun Tarihsel Arka Planı ve Değişen Dengeler” başlığıyla başladı. 1’inci oturumun moderatörlüğünü Ortadoğu Uzmanı Hamide Yiğit yaptı. Ardından Lübnanlı Siyasi Analist Enis Nakkaş konuştu. 1’inci Dünya Savaşı sonrası Ortadoğu’daki sistemin nasıl devam ettiğini anlatan Enis Nakkaş, “Avrupa’da imparatorluklar çöktüğünde yerine başka bir şey ortaya çıkabiliyor. Örneğin ulus devletler ortaya çıktı. Ancak bizim bölgemizde haritalar hakların iradesi üzerine kurulmuyor. Sömürgeler oturuyor sınırlar çiziyor, yönetim şekillerine karar veriliyor. Neye göre karar veriyorlar, aşiretlere, dinlere göre çiziliyor karar veriliyor” diye belirtti. 

Nakkaş, ABD’nin artık Irak’ta kalamadığı için bölgeye yeni savaşlar gerektiğini sözlerine ekledi.

'KİMİN İÇİN İSTİKRAR?'

Ana meselenin Suriye olduğunu dile getiren Yazar Hediye Levent de, “Suriye’de yoğun bir çatışma sürecinden sonra şu anda bir istikrar döneminin başladığı yorumları var. Çatışmaların sonra erdiği doğru. Büyük ölçüde sona erdi. Peki söylendiği gibi istikrar var mı? ABD’ye, Rusya’ya, Türkiye’ye göre istikrar ayrı şekilde yorumlanıyor. Hatta halklar için istikrar ayrı" dedi.

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Uzgel de, Ortadoğu’da barışa çok ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "Suriye içe doğru patladı. Suriye’yi kimler vuruyor? Rejim, Rusya, Hizbullah, İsrail, Amerika, Türkiye, IŞİD vuruyor" diye belirtti.

2. OTURUM

Konferans 2’nci oturumu ise, “Filistin Sorunu ve Barış” başlığıyla devam edecek. Moderatörlüğünü Ortadoğu Uzmanı Araştırmacı Yazar Faik Bulut, konuşmacılar, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Merkez Komite Üyesi Leyla Khalid, Filistinli Aktivist Yazar Wadi Abuhani, Filistinli Yazar Siyasi Analist Mprvan Abdülal, Filistinli İnsan Hakları Aktivisti Mahmut Ebu Rahman olacak. 

3’üncü oturumda ise “Kürt Sorunu ve Barış” başlığı tartışılacak.

Konferans yarın devam edecek.