KESK, 'insanca yaşam' için mitinglere çağırdı

KESK, "Asgari ücret vergi sefaletin değil, insanca yaşamın ücreti seviyesine çekilmeli" dedi, bölge mitinglerine çağırdı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Yürütme Kurulu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısı öncesinde yazılı açıklama yaptı.

TALEPLER

Açıklamada, "Milyonlarca çalışanla dalga geçilmiş" denilirken, talepler şöyle sıralandı:

“* Asgari ücret siyasal iktidar-işveren işbirliğine sahne olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile değil, ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenmeli ve uyuşmazlık durumunda grev hakkını da içermelidir.

* Ülkemizin altında imzası bulunan uluslararası sözleşme ve anlaşmaların gereği yerine getirilerek, asgari ücret hesabında işçinin ailesi temel alınmalıdır.

* Asgari ücret tespitine ilişkin 131 Sayılı ILO Sözleşmesi onaylanmalı, Avrupa Sosyal Şartı’nın asgari ücretle ilgili maddesine konulan çekince kaldırılmalıdır.

* Yıllardır Milli Gelir’den pay verilmeyen asgari ücretlilerin yaşadığı kayıplar karşılanmalıdır.

* Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılarak, sefaletin değil, insanca yaşamın ücreti seviyesine çekilmelidir.”

BÖLGE MİTİNGLERİ DÜZENLENECEK

KESK, “İnsanca yaşamak istiyoruz” şiarıyla 22 Aralık’ta Amed'de bölge mitingi düzenliyor. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Dersim’de emekçileri mitinge davet etti.

Bozyegik, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle birlikte Sanat Sokağı'nda açıklama yaptı.

Ülkede artan işsizliğe dikkati çeken Bozgeyik, “Verginin yüzde 90'ı cebimizden çıkıyor" dedi.

Ülkenin vergi şampiyonlarının işçiler, kamu emekçileri ve asgari ücret alanlar olduğunu dile getiren Bozgeyik, işsizlik ve yoksulluk sonucunda insanların intihar ettiğini belirtti.

Bozgeyik, 21 Aralık’ta Mersin’de, 22 Aralık’ta Amed'deve 11 Ocak 2020’de İzmir’de düzenleyecekleri bölge mitinglerine katılım çağrısında bulundu.