KESK’lilerin yürüyüşü ikinci gününde

KESK’lilerin TİS taleplerini dile getirmek amacıyla 4 koldan başlattıkları Ankara yürüyüşü sürüyor.

TİS taleplerini dile getirmek amacıyla dört koldan Ankara’ya yürüyüş başlatan KESK üyeler, konakladıkları yerlerde açıklama yaptı. KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, Memur-Sen'in taleplerine tepki göstererek, "Biz bu oyunları bozacağız" dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK), Toplu İş Sözleşmesi (TİS) taleplerine ilişkin dört koldan Ankara’ya başlattığı yürüyüş devam ediyor. Van'dan başlatılan yürüyüşün engellenmesi ardından kamu çalışanları Batman'a geldi. KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, SES Eş Başkanı Gönül Erden ve KESK MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu grup, Eğitim Sen Şube binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Batman Belediyesi Eş Başkanı Songül Korkmaz da destek verdi. "Güvenceli iş, güvenceli gelecek, insanca yaşayacak bir ücret için grevli toplu sözleşme" pankartının açıldığı eylemde, sık sık "Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "Güvenceli iş güvenceli gelecek istiyoruz", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganları atıldı.

Burada açıklama yapan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, Van'da yapılmak istenilen yürüyüşlerinin engellemesini kınayarak, "Yapılan engellemeye rağmen Van'da yürüyüşümüzün devam edeceğini belirttik ve buradayız. Uluslararası sözleşmelere rağmen hukuk çiğneniyor. Israrla toplantı gösteri yürüyüş hakkımız engellenmeye çalışılıyor. Buna rağmen yılmadık, yorulmadık, yolumuza devam ediyoruz. Bu yürüyüş Ankara'da bakanlık önünde sona erecek” dedi.

TİS masasında tüm konfederasyonların taleplerinin temsil edilmesi gerektiğini ifade eden Gezen, grevli toplu sözleşme talepleriyle mücadelelerini sürdüreceklerini, hormonlu sendikanın, adı sendika olan yapının, masada haklarını satmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Gezen, şöyle devam etti: "Memur-Sen taleplerini açıkladı. Memur-Sen’in icraatlarını teşhir etmek için mücadele edeceğiz. O masada olacağız. Geçtiğimiz iki dönem önce hükümetin dahi açıkladığı talebin de altında rakamlara imza attılar. Bu TİS’in de aynısı olmasına izin vermeyeceğiz. En düşük kamu ücretini yüksek göstermeye çalışıp artışı baskılıyorlar. Tıpkı TÜİK'in rakamları gibi enflasyonu baskıladıkları gibi yapıyorlar. Biz bu oyunları bozacağız."

Açıklamanın ardından grup, Diyarbakır'a hareket etti.

AYDIN’A ULAŞAN YÜRÜYÜŞÇÜLER BİLGİLENDİRME YAPTI

KESK’in Muğla yürüyüş kolu ise dün akşam Aydın’a ulaştı. KESK üyeleri, Kent Meydan’ında basın açıklaması yaptı. Açıklaması öncesin kent meydanında kurulan standa KESK, TİS, taleplerini içeren el bildirimleri dağıtıldı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) il yöneticileri ve MYK Üyeleri, Emek Patisi (EMP), İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük Partisi (ÖDP), Aydın Çevre Mücadele Platformu (AYÇEM) ve çok sayıda KESK bileşeni üyeleri katıldı. Basın açılamasını KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik yaptı. TİS taleplerini aktaran Bozgeyik, yoksulluk sınırındaki artış oranının maaş artışında temel alınmasını istediklerini belirtti.

Kamu emekçilerinin 2020-2021 yılları toplu sözleşmeleri 1 Ağustos’ta başladığını ve alan eylemlerinin yasaklanmaya devam ettiği ifade eden Bozgeyik, “Bu koşullarda sesimizi ve taleplerimizi duyurmak için dört koldan 3 gün boyunca devam edecek bir yürüyüşe başlıyoruz. 3 milyon kamu emekçisini ve 2 milyon kamu emekçisi emeklisini yakından ilgilendiren, ailelerini de kattığımızda toplamda 20 milyonluk önemli bir kitleyi etkileyecek olan toplu sözleşme süreci olmasına rağmen yandaş medyanın, yetkili yandaş konfederasyonun ve iktidarın sessizliğinden de anlıyoruz ki, süreci oldubittiye getirmek istiyorlar” diye konuştu.

Kapalı kapılar arkasında enflasyon oranında ve zamanla enflasyon altında kalacak bir artışla 2 yıl daha çalmak istediklerini vurgulayan Bozgeyik, iki y yıllık OHAL döneminin sorunları kat be kat artırdığını belirtti. On binlerce kamu emekçisi sorgusuz sualsiz, savunmaları dahi alınmadan işlerinden çıkarıldığını hatırlatan Bozgeyik, “Çoluk çocuk sosyal ölüme terk edildi. KESK olarak, işçisinden, kamu emekçisine, emeklisinden asgari ücretlisine, küçük esnafından çiftçisine kadar emeği ile yaşam mücadelesi verenleri bir bütün olarak görüyoruz. Toplu sözleşme teklifimizde yer alan temel taleplerimizden biri de ‘İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret’ talebidir. Ülkeyi yönetenlerden en çok duyduğumuz sözlerden birisi ‘işçiyi, memuru enflasyona ezdirmedik’ sözüdür. Ancak bu sözde ifade edilen enflasyon TÜİK tarafından açıklanan, çarpık hesaplamalara dayalı resmi enflasyondur. Oysa işçiyi, kamu emekçisini, emekli ezen TÜİK’in resmi rakamları değil, sokakta, pazarda, mutfakta yaşanan hayatın gerçek, gayri resmi enflasyonudur” diye konuştu.

Bozgeyik ve beraberindeki heyet açıklamanın ardından Aydın Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atayla görüşerek, taleplerini dile getirdi. KESK’liler daha sonra İzmir’e hareket etti.