Kıbrıs'ta çözüm sürecine dönüş
Kuzey Kıbrıs'ın yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, ilk görüşmelerini Cumartesi günü yapacak.
Kuzey Kıbrıs'ın yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, ilk görüşmelerini Cumartesi günü yapacak.
Kuzey Kıbrıs'ın yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, ilk görüşmelerini Cumartesi günü yapacak.
Rum hükümet sözcüsü Nikos Hristodulides, iki liderin, bir süredir ilerleme kaydedilemeyen müzakereleri canlandırmaya çalışacaklarını söyledi.
Hristodudiles, liderlerin bugün yaptıkları uzun bir telefon görüşmesinin ardından bir araya gelmeye karar verdiklerini bildirdi.
Sözcü ayrıca Kıbrıslı Rumların, Türklere yönelik "tek taraflı güven arttırıcı önlemler alacağını" söyledi.
Reuters ajansının haberine göre gündemdeki önlemlerden biri, 1974'ten önce mayın döşenen ve şu anda Türk tarafında kalan 28 mayın tarlasının haritalarının verilmesi.
Sözcü bu önlemlerin "çözüm sürecinin yerine geçemeyeceğini, ancak süreci güçlendireceğini" vurguladı.
Kıbrıs Sorunu'nun çözümüne yönelik müzakereler geçen yıl Ekim ayında durmuştu.
Akıncı ve Anastasiades'in görüşmesi, geçen yıl Eylül ayından bu yana Türk ve Rum liderler arasındaki ilk buluşma olacak.
Pazar günü yapılan seçimlerden galip çıkan Mustafa Akıncı, Türk tarafının Rauf Denktaş, Mehmet Ali Talat ve Derviş Eroğlu'ndan sonraki dördüncü Cumhurbaşkanı oldu.
Akıncı oyların yüzde 60,17'lsini alırken bir önceki cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu oyların 39.5'ini aldı.
Halkın büyük desteğini arkasına alan Akıncı, adada 'iki devlet' yerine federatif çözümü savunan siyasi duruşu ile tanınıyor.
Türkiye'nin de Kuzey Kıbrıs'taki ağırlığının azaltılması gerektiğini savunan Akıncı, seçim süreci boyunca Kuzey Kıbrıs halkının kendini yönetmek ve kendi kararlarını vermek konusunda özgür olacağı vaadinde bulundu.
Akıncı'nın bu söylemleri Türkiye'de ciddi rahatsızlık yaratırken, Ankara-Lefkoşa hattında da gerilimin fitilini ateşledi.