Kiev, seçim sonrası Donetsk’e saldıracak mı?
Kiev, seçim sonrası Donetsk’e saldıracak mı?
Kiev, seçim sonrası Donetsk’e saldıracak mı?
Ukrayna ve Rusya sınırında Rusça konuşan bölgelerin ayrılma ve özerklik talepleri ile başlayan ve Donetsk bölgesinin bağımsızlık ilanı ile yoğunlaşan gerilim devam ediyor.
Donesk Halk Cumhuriyeti Başbakanı Aleksandr Zaharçenko yaptığı açıklamada, Ukrayna silahlı kuvvetlerini ateşkesi fırsata çevirmeye çalışmakla suçladı. Kiev’in, Donesk şehrine hücum etmeye hazırlandığını iddia etti. Ukrayna yönetiminin saldırı emrini vermeye cesaret edip edemeyeceği konusu da halen bir muamma.
Ukraynalı askerler Donetsk şehrine yakın bir mesafeye saldırı gruplarını yerleştirdiği de gelen bilgiler arasında. Ateşkese rağmen karşılıklı savaş düzeni de halen sürüyor. İsyancı birlikler de yaz sonunda kurdukları birlikleri takviye etti. Ukrayna ilan ettiği genel seferberlik ile Donbass eteklerinde birlik sayısını arttırdı. Yeni cumhuriyetin başkomutanlık görevini de yapan Aleksandr Zaharçenko, çoklu roketatarın Donets Halk Cumhuriyetinin başkentine üç yönden kilitlendiğini söyledi.
UKRAYNA ORDUSUNUN SALDIRMAK İÇİN 3-5 GÜNE İHTİYACI VAR
Aleksandr Zaharçenko; “Donetsk şehrine yaklaşan askeri birliklerin sayısına ve durmaksızın artan atak sayısına göre Ukraynalı ordunun tam ölçekli saldırıya hazırlandığı sonucuna varılabilir. Elde ettiğim bilgilere göre birlikleri hazırlamak, mühimmatı taşımak ve askerlerin sayısını arttırmak için ordunun yaklaşık 3-5 güne ihtiyacı var” dedi.
26 Ekimde yapılacak olan Ukrayna seçimleri ile ülkenin siyasi tablosu da savaş yanlılarından yöne evirileceğe benziyor. Araştırma şirketleri ve sosyologlar seçimlerden savaş yanlısı geniş bir muhalefet bloğunun çıkacağını söylüyor. Lyaşko, Yatsenük ve Turçinov’den oluşan muhalefet seçim kampanyası da özerklik satatüsüne de karşı görüşleri ile mitingler düzenlemişlerdi. Ateşkese karşı çıkıyorlardı. Verdikleri mülakatlarda cumhurbaşkanının imzaladığı sözde Donbass özel statüsü yasasının ciddiye alınmaması gerektiğini tekrarlıyorlar. Parlamentoda birleşip Poroşenko’nun isterse bile zar zor geride bırakabileceği ciddi agresif fikirli muhalefet haline geldiler.
TAMAM MI DEVAM MI
2 Kasım’da da Donetsk Halk Cumhuriyetinde ve Lugansk Halk Cumhuriyetinde parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Moskova’ya göre bu seçimler Ukrayna’nın doğusundaki durumun istikrarına katkıda bulunacak.
Cumhurbaşkanı Poroşenko’nun saldırı başlama emrini verip vermeyeceği soruları seçimden sonra cevap bulacak.