İstanbul'da kimyasal saldırılarına karşı eylem: Her sokakta direniş

Türk devletinin gerillaya karşı kimyasal silahlı saldırılarına karşı İstanbul’da bir yürüyüş düzenlendi. Eylemcilere saldıran polis işkence ederek birçok kişiyi gözaltına aldı.

Yürüyüş Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Birleşik Mücadele Birliği (BMG) tarafından organize edildi.

Yürüyüşte Türk devletinin KDP ortaklığıyla Zap, Avaşîn ve Metîna’ya dönük kimyasal silah kullanımı protesto ediliyor.

Şişhane ve İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Mis Sokak'ta alkış ve sloganlarla başlayan yürüyüş sırasında sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz" ve "İnsanlık suçuna hayır" sloganları atıldı.

Polis İstiklal Caddesi'ne yürümek isteyen eylemcileri engellemeye çalıştı. Bunun üzerine İstiklal Caddesi'ne çıkan birçok sokakta yüzlerce kişi toplandı.

HDK, HDP ve BMG’liler ile Adalet Nöbeti tutan annelerin de aralarında bulunduğu halk,  İstiklal Caddesi’ne geçmek isterken iki kişi gözaltına alındı.

Daha sonra sokakta oturan Adalet Nöbeti eylemcisi Kumri Akgül ile iki kişi önce ablukaya alındı sonra da  işkence edilerek gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, “Hak hukuk adalet” sloganı attı.

Galatasaray Lisesi’ne çıkan eylemciler, İstiklal Caddesi'ne yaptıkları yürüyüşle kimyasal saldırıları protesto etti.

Polis yürüyüşçülere de saldırarak çok sayıda kişiyi ters kelepçeleyerek gözaltına aldı. Sayıları öğrenilemedi.

SOKAKLARDA DİRENİŞ

Polis “İnsanlık Yürüyüşü”nün yapılacağı Taksim Tünel polis ablukasına alırken, halk gruplar halinde Şişhane Meydanı’nda “Şehîd namirin" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarıyla yürüyüşe geçti.

Polis saldırısı üzerine kitle sokak aralarında yürüyüşe devam etti. İstiklal Caddesi’ne çıkan gruplar da Şişhane’ye doğru yürümeye başladı.

Türk polisi, HDP milletvekilleri Sezai Temelli, Ayşe Acar Başaran, Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Tayyip Temel ile birçok kişiyi Balyoz Sokak’ta ablukaya aldı. 

Bu arada İstiklal Caddesi’nde polis engeliyle karşılaşan bir grup, Tarlabaşı’na doğru yürüyüşe geçti. Semt pazarına giren grup, “Kürdistan faşizme mezar olacak” şeklinde slogan attı. 

Öte yandan İstanbul Barosu binası önünde ablukaya alınan HDP’li vekiller Gülistan Kılıç Koçyiğit, Fatma Kurtalan, Sezai Temelli, Tayip Temel ve Ayşe Sürücü açıklama yaptı. 

TEMELLİ: OLDUĞUNUZ HER YERDE SESİNİZİ ÇIKARIN

Sezai Temelli, “Bugün savaşa karşı çıkan herkesi gözaltına alıp tutuklayan bir rejimle karşı karşıyayız. Bugün Şebnem Korur Fincancı haksız, hukuksuz yere cezaevindedir." dedi. 

"Neden?" diye soran Temelli, şunları ekledi: "Çünkü bu ülkede kimyasal silaha dair ‘gerekirse bir soruşturma açılsın’ çağrısında bulundu. Onu bizde dile getirdik. Çünkü kimyasal silah kullanımı suçtur, hem de insanlık suçudur. Bunun karşısında durmayan buna ortaktır. Bugün savaşın ne denli büyük bir yıkım yarattığını hep birlikte yaşıyoruz. Savaşa karşı ses çıkarmak yoksulluğa karşı ses çıkarmaktır. O yüzden diyoruz ki olduğumuz her yerde sesinizi çıkartın. Korkarsanız eğer işte bu korkak iktidar gibi silahtan, şiddetten başka bir şeyiniz olmaz."

TAYYİP TEMEL: ARAŞTIRILINCAYA KADAR ALANLARDA OLACAĞIZ

HDP’li vekil Tayyip Temel, Silopi ve İstanbul’da kimyasala karşı binlerce kişinin alanlara çıktığını belirtti. 

Temel, “Fakat onlarca parti yöneticimiz ve üyemiz gözaltına alındı. Bugün helikopterleriyle, binlerce polisiyle bizi engellemeye çalışıyorlar. Ama onların bu engellemesi kimyasal gerçeğini değiştirmez. Bugün burada yapılanlar ve Silopi’de yaşananlar iktidarın suçlu olduğunu gösteriyor. Onun için bu kimyasal silah iddiaları araştırılıncaya kadar alanlarda olacağız. Ne olursa olsun bundan vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu. 

İstiklal Caddesi’ne çıkan sokaklarda protestolarını sürdüren kitle de daha sonra HDP İstanbul İl Örgütü’nün önüne geçti.