Kışanak: Bu ülkede özgürlükleri kullanmanın bedeli ağır oluyor
Kışanak: Bu ülkede özgürlükleri kullanmanın bedeli ağır oluyor
Kışanak: Bu ülkede özgürlükleri kullanmanın bedeli ağır oluyor
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 64'üncü doğum günü etkinlikleri sona ererken, binlerce kişi 4 Nisan 2009'da askerlerin müdahalesi sonuca yaşamını yitiren Mustafa Dağ ve Mahsun Karaoğlan'ı andı. Anma etkinliğinde konuşan BDP Eş Genel Başkanı Kışanak, "Bu ülkede özgürlükleri kullanmanın, özgürlük yolunu açmanın bedeli çok ağır oluyor" dedi.
Amara'da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 64'üncü doğum günü kutlamalarının ardından Halfeti'ye gelen kitle buradan konvoylar oluşturarak "4 Nisan şehitlerini" andı.
BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, BDP'li vekiller Nursel Aydoğan, Mülkiye Birtane ve Sebahat Tuncel'in de katıldığı anma etkinliğinde halk, 2009 yılı 4 Nisan kutlamalarına askerin saldırması sonucu yaşamını yitiren Mahsum Karaoğlan ve Mustafa Dağ için Karataş tepesinde etkinlikler düzenledi.
Dağ ve Karaoğlan'ın yaşamını yitirdiği Karataş'taki tepelere Öcalan posteri ile KCK bayrakları diken kitle, taşlarla "Apo" ve "PKK" yazdı. Sık sık "Şehit namirin" "Biji serok Apo" sloganı atan kitlenin içinde yer alan Dağ'ın kızları Gülsüm ve Şeyman'ın babalarının katledildiği yere gelmesi ile bir çok kişi gözyaşlarını tutamadı.
Devrim ve Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından kısa bir açıklamada bulunan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, 8 yıldır yapılan kutlamaların engellendiğini ancak Kürt halkının bu engellemeler karşısında büyük bir irade ile kararlı duruşunu sürdürdüğünü ifade etti.
Dağ ve Karaoğlan'ın bu engellemeler ve yapılan müdahale sonucu yaşamını yitirdiğini hatırlatan Kışanak, "Mustafa ve Mahsun bu yolda yaşamını yitiren iki yiğit kardeşimizdir. Onları saygı ve minnetle anıyorum. Bu ülkede özgürlükleri kullanmanın, özgürlük yolunu açmanın bedeli çok ağır oluyor. Kürt halkının kendi varlığını ispatlamak için ne acılar çektiğini biliyoruz. Mahsun ve Mustafa'da sadece önderimdir dediği bir kişinin doğum günün kutlamak istedikleri için devlet şiddeti ile karşılaşarak acımasızca yaşamlarını yitirdiler. Bu cinayeti işleyenler adalete hesap vermedi. Bu iki kız çocuğunun babasız, yetim bırakanlar adalet karşısına çıkarılmadılar" diye konuştu.
Kürt halkına yönelik uygulanan inkar ve imha politikalarına da dikkat çeken Kışanak, Kürt halkını tarih sahnesinden silmeye çalışanlara karşı Kürt halkının özgürlük mücadelesini büyüttüğünün altını çizdi. "İki gün boyunca bir halkın tarih sahnesine çıkışını, Kürt halkının doğum gününü kutladık" diyen Kışanak, "Halkımız direndi ve kazandı. İşte bugün yine buradayız. İki arkadaşımızın yaşamlarını ortaya koyarak sergilediği direniş bugün bizleri özgürlüğe doğru götürüyor. İki gündür Halfeti, Amara ve şimdi de buradayız. Bu halkın tercihlerine karışmadığınızda bu halkın sorun çıkarmadığını görüyorsunuz. Ancak iki arkadaşımız önceki kutlamalarda şehit düştü, bedeli bu kadar ağır mı olmalıydı? Bu halka bu kadar bedel ödetenler acaba 'biz barışı neden geciktirdik?' diye sordular mı kendilerine?" şeklinde sözlerini sürdürdü.
Kürt halkının yıllardır barış, kardeşlik ve eşitlik taleplerini dile getirdiklerini belirten Kışanak, "Umarım bu defa da geç anlamazlar ve birlikte bu ülkeyi eşit demokratik bir zemine taşırız" ifadelerini kullandı.
Türk devleti ile İmralı'da Öcalan arasında süren görüşmelerin Kürt halkının direnişi ve kararlı duruşu ile gerçekleştiğini vurgulayan Kışanak, "Bugün barış görüşmeleri sürüyor. Kürt halkı eşit bir statü istiyor. Kendi topraklarındaki bu istemi de en meşru hakkıdır. Artık halkımızın önderinin arkasındaki duruşu görülmeli ve hakları tanınmalıdır" dedi.
Kışanak'ın sözlerini tamamlamasının ardından binlerce kişi, evlerine geri döndü.