Kızıldere’de katledilen ON’lar unutulmadı
Kızıldere’de katledilen ON’lar unutulmadı
Kızıldere’de katledilen ON’lar unutulmadı
Kızıldere’de katledilen Türkiye Devrimci Hareketi’nin öncülerinden Mahir Çayan ve 9 arkadaşı yaşamlarını yitirişinin 41. yılında İstanbul, Mersin, İzmit ve Adana’da anıldı.
1972'de Tokat'ın Niksar ilçesi Kızıldere köyünde katledilen THKP/C Lideri Mahir Çayan ve 9 arkadaşı İstanbul Taksim'de düzenlenen yürüyüşlerle anıldı. Aralarında birden fazla sol ve sosyalist yapıların bulunduğu yüzlerce kişi Taksim'de bir araya gelerek Galatasaray Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca "30 Mart 1972 Kızıldere" ve "Direnişin ve dayanışmanın tarihi onurumuzdur" yazılı pankartlar, "Yaşasın devrimci dayanışma" yazılı döviz ile Kızıldere'de katledilenlerin fotoğrafları taşındı. Sık sık "Mahir, Hüseyin, Ulaş kurtuluşa kadar savaş", "Devrim şehitleri ölümsüzdür" ve "Onlara sözümüz devrim olacak" sloganları atılırken, ara ara duran yürüyüşte marşlar okundu. Galatasaray Meydanı'nda son bulan yürüyüşün ardından bir dakikalık saygı duruşuna geçildi.
ONLARIN DİRENİŞİ BUGÜNE DE IŞIK TUTUYOR
Saygı duruşunun ardından bütün örgütler adına açıklamayı okuyan Dr. Nazmi Algan, Kızıldere'de 10 devrimcinin öldürüldüğünü, bunun devrimciler için her zaman onurlu bir mücadele tarihinin en kritik eşiklerinden birisi olduğunu belirtti. Kızıldere'nin devrimci bir dayanışma olduğunu ifade eden Algan, "İleri demokrasi nidaları atan AKP iktidarı bugün Mahir'in fotoğraflarını evine asmayı, kitabını okumayı ve onları anmayı suç saymaktadır. Oysa halkların eşit, özgür ve barış içinde yaşadığı bir ülke kurma mücadelesi, bizim için suç değil olsa olsa onurlu devralınacak bir bayraktır" dedi. "Bu ülkenin devrimcileri başta Filistin olmak üzere Ortadoğu halklarının direnişine ucuz gösterilerle değil, sınırları aşarak, elde silah savaşarak katıldılar" diyen Algan şöyle devam etti: "Bugün de Ortadoğu'da emperyalizme karşı direnişi yükseltme boynumuzun borcudur. Bu ülkenin devrimcileri darağacına 'Yaşasın Kürt ve Türk halklarının kardeşliği' diyerek gitti. Bu söz yıllarca Kürt ve Türk halklarının mücadelesinin sloganı oldu ve bugünün mücadelesine de ışık tuttu" dedi.
İZMİT’TE EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMU ANDI
Kocaeli İzmit'te Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, 30 Mart 1972'de Kızıldere'de katledilen Mahir Çayan ve 9 arkadaşını andı. İzmit İnsan Hakları Parkı'nda bir araya gelen grup, "Direnişin ve dayanışmanın tarihi onurumuzdur" pankartı ile "Yaşasın devrimci dayanışma", "Kızıldere son değil savaş sürüyor" dövizleri açarak sık sık, "Mahir, İbo, Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz", "Mahir, Hüseyin, Ulaş kurtuluşa kadar savaş" sloganları attı. Yaşamını yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından grup adına açıklama yapan Kuzey Boy, 41 yıl önce Kızıldere'de 10 devrimcinin katledildiğini hatırlatarak, "Mahirlerin mücadelesi bu ülke topraklarında her zaman eşitlik, özgürlük ve barış mücadelesinin yol göstericisi olmuştur. Devrimcileri bedenen yok ederek bu mücadeleyi bitireceklerini sananlar bugün Mahirlerin mücadelesine sahip çıkanlara saldırmaktadır" dedi. Açıklamanın ardından okunan şiir ve türkülerle anma etkinliği sona erdi.
MERSİN HDK: ÇIKARILACAK EN BÜYÜK DERS BİRLİK
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Mersin Meclisi üyeleri, 30 Mart 1972'de Kızıldere'de katledilen Mahir Çayan ve 9 arkadaşını anmak için Büyükşehir Belediyesi binası önünde bir araya geldi.
"Kızıldere'den Samandağ'a direnenlere bin selam" pankartını açan grup, Çayan ve arkadaşlarının fotoğraflarını taşıyarak, sık sık "Kızıldere son değil, mücadele sürüyor", "Katil devlet halka hesap verecek", "Mahir, Hüseyin, Ulaş kurtuluşa kadar savaş", "Yaşasın devrimci dayanışma" sloganlarını attı.
Saygı duruşunun ardından açıklama yapan Reyhan Gülşen, Mahir Çayan ve arkadaşlarının Denizlerin idamını durdurabilmek için ödeyebilecekleri en büyük bedeli ödediklerini belirtti. Gülşen, "Bu eylemden çıkabilecek en önemli ders birlik ruhu olmalıdır. Farklı siyasal görüşlere sahip olunmasına rağmen, ortak bir amaç etrafında bu derece bağlılık, özveri ve kararlılık 30 Mart'ın bize verebileceği en anlamlı mesajdır" dedi. Anma, açıklamanın ardından sloganlarla sona erdi.
YENİDEN KURULUŞÇU GENÇLER İSTANBUL VE ADANA’DA YÜRÜDÜ
Sosyalist Yeniden Kuruluşçu Gençler (SYKG) de katliamın yıldönümü kapsamında Taksim Meydanı'nda bir araya gerek Galatasaray Lisesi'ne kadar yürüdü. "Kızıldere'den Samandağ'a direnenlere bin selam" pankartını açan grup yürüyüş boyunca sık sık, "Devrim şehitleri ölümsüzdür", "Mahir, İbo, Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz", "Mahir, Hüseyin, Ulaş kurtuluşa kadar savaş" sloganları attı. SYKG adına açıklama yapan Berfin Azdal, Kızıldere Katliamı gibi bir çok katliamın devlet eliyle işlendiğini söyleyerek, "Darbelerle beraber on binlerce devrimci, demokrat, yurtsever insan cezaevlerine atılmış ya da katledilmiştir" dedi. Mart ayının Türkiye'de katliamlarla anıldığını kaydeden Azdal, "Ancak bu ülkede Mart ayı sadece katliamlarla değil Demirci Kawa'dan bugünlere isyan ve acısını haykıran halkların mücadelesiyle de doludur. Devrimci mücadelede şehit düşen yoldaşlarımızın ve devrimci tarihimizden aldığımız mirasla mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi. Konuşmanın ardından grup sloganlarla dağıldı.
Adana’da da Sosyalist Yeniden Kuruluşçu Gençler üyesi bir grup genç, Kızıldere katliamının yıldönümüne ilişkin İnönü Parkı'nda basın açıklaması düzenledi. "Kızıldere son değil. Mücadelemiz sürecek" pankartının açıldığı açıklamada grup sık sık, "Kızıldere son değil. Mücadelemiz sürecek", "Devrim şehitleri ölümsüzdür" ve "Yaşasın devrimci dayanışma" sloganı attı. Açıklamada grup adına Sosyalist Yeniden Kuruluşçu Gençler üyesi Can Aşır, basın açıklaması metnini okudu. Aşır, Mart ayında egemenlerin insan olduklarını unutup, kan susturdukları bir ay olduğunu ifade etti. Aşır, "Geçmiş Martlara hüzünlü, lakin gururlu ve başımız dik olarak bakmaktayız" dedi.