Van ve İzmir'de hasta tutsak Koçer'e 'özgürlük' istendi

Ağır hasta tutsak Koçer Özdal için Van ve İzmir'de eylemler yapıldı.

Hasta Tutsakların durumuna ilişkin İHD Van Şubesinde düzenlenen basın toplantısına İHD  Van Şube Eş Başkanı Murat Melet, MYK Üyesi Fevzi Çelenk ve İHD yöneticileri katıldı.

İHD Van Şube El Başkanı Murat Melet, Türkiye cezaevlerinde 481 hasta tutsağın olduğunu belirterek, hasta tutsakların bir an önce serbest bırakılmalarını istedi.

'CEZAEVİNDE HASTALANDI'

Melet’in ardından söz alan MYK Üyesi ve Şube Sekreteri Fevzi Çelenk ise şunları söyledi:

"60 yaşın üzerinde olan Koçer Özdal 2014 yılında Muş’ta tutuklanmış ve kendisine verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının onaylanmasıyla 2016 yılında tek kişilik hücrede kalmaya başlamıştır. Tutuklanmadan önce herhangi bir sağlık sorunu olmayan Koçer Özdal mahpusluğunun 4. yılında Bafra T Tipi KCİK’te yaşadığı şiddetli ağrılardan dolayı hastaneye gitmiş ve kendisine mesane kanseri teşhisi konulmuştur. Aynı süreçte tansiyon rahatsızlıkları ortaya çıktığından ve böbrekleri de iflas ettiğinden düzenli olarak diyalize girerek hayatını sürdürmek durumunda kalmıştır."

Çelenk, Özdal'ın 2 yıldır ihtiyaçlarını karşılayamayacağı bir hücrede tutulduğuna dikkat çekti. Çelenk, "Bunun yanında Kayseri 2 No’lu T Tipi KCİK’te ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü olan oğlu Savcı Özdal ile aynı hapishanede bir araya gelme talepleri de karşılanmamakta, böylece oğlunun kendisine refakat edebilme imkânı da ortadan kaldırılmış bulunmaktadır" dedi.

Çelenk sözlerini şöyle sürdürdü: "Tedavisinde yaşanan aksaklıklar sebebiyle durumu daha da ağırlaşan Koçer Özdal şu anda Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ‘mahkûm koğuşunda’ tutulmaktadır. Kendisini ziyarete gelen aile üyeleri savcılık görüş iznini günler sonraya verdiği için görüş yapamamışlardır. Doktorlarla görüşen aile” idrar torbasının kanser nedeniyle alınacağını ancak böbreklerinin fonksiyonlarını yitirmesi nedeniyle, tomografi ve tetkiklerin devam ettiğini böbreklerle ilgili bölüm doktorlarının görüşünü beklediklerini, gerekirse böbreklerinde alınacağını hastanın durumunun ciddiyetini aile ile paylaşmışlardır."

İZMİR

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi de Koçer Özdal'ın sağlık durumuna dikkat çekmek için dernek binasında basın toplantısı düzenledi.  Açıklamayı dernek adına Avukat Zafer İncin yaptı.

İncin, "Merhamet değil, vicdan değil, insaf değil, lütuf değil, 401 ağır hasta mahpus için yaşam hakkı istiyoruz. Koçer Özdal’a derhal serbest bırakılsın" dedi.