Koçyiğit: İmralı’da mutlak tecrit var

HDK 8’inci Dönem 5’inci Genel Meclis Toplantısında konuşan HDK Eş Sözcüsü Koçyiğit, ‘’İmralı’daki tecride ses çıkarılmadan bu ülkede eşitlik ve özgürlük meselesine söz etmek imkansızdır" dedi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), 8’inci Dönem 5’inci Genel Meclis Toplantısını Beyoğlu’nda bulunan merkez binasında gerçekleştirdi.

Toplantıya HDK Eş Sözcüleri Onur Hamzaoğlu ve Gülistan Kılıç Koçyiğit ile HDK bileşenleri katıldı. Açılış konuşmasını HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, dünya ve Türkiye’deki güncel gelişmelere dikkat çekti.

Ardından söz alan Gülistan Kılıç Koçyiğit ise, bugün en fazla gözlerini dikmeleri gereken yerin İmralı Adası olduğunu dile getirerek, İmralı'da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a ve onunla beraber kalan tutuklulara uygulananın mutlak tecrit olduğunu vurguladı. Öcalan ve yanındakilerle uzun süredir hiçbir şekilde kendileriyle görüşülmediğini aktaran Koçyiğit, "Daha önce OHAL öncesiyle engellenen tüm görüşmeler şu anda 14 Eylül tarihinde kendilerine verilen disiplin cezaları nedeniyle engellendi. İkinci yeni bir uyduruk gerekçeyle görüşmeler engelleniyor. Çok defa ifade ettik. İmralı tecridi kalkmadan, İmralı’daki hukuk sistemi teşhir edilmeden, İmralı’daki tecride ses çıkarılmadan bu ülkede eşitlik ve özgürlük meselesine söz etmek imkansızdır. Çünkü İmralı tecridi şuanda sistemleşmiştir. Ve bütün bir ülkenin üzerinde İmralı tecridinin bir benzeri uygulanmamaktadır" ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE’NİN ÇETELER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ NEREDEN GELİYOR?’

İdlib meselesine de değinen Koçyiğit, "Yaşanacak bir savaşın gerçek anlamda insani bir dram ve felakete yol açacağı hepimiz tarafından bilinen bir gerçek. Ama bugün anlaşılan mutabakatın içerisine baktığımız zaman şu gerçeği bir daha görüyoruz: Türkiye Cumhuriyeti Devleti, eli kanlı çetelerin silahsızlandırılması ve tampon bölgeye alınması noktasında garantör ülke olmuştur. Ve teminat altına alınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti devletinin çeteler üzerindeki etkisi nereden gelmektedir? Bu eli kanlı çeteler neden TC’nin yapacağı bir silahsızlanma çağrısı ya da ‘silahlarınızı bırakın’ çağrılarına neyin karşılığında cevap olacaklardır? Bunu sormamız gerekiyor" dedi.

HDK toplantısı basına kapalı bir şekilde devam ediyor.