Kolombiyalı çiftçiler eylemde

Kolombiyalı çiftçiler eylemde

Latin Amerika ülkelerinden Kolombiya’da çiftçiler yardım ve mülk edinme konusunda rahatlık sağlanması için eylemdeydi.

Onbinlerce çiftçi ve tarımcı dün öğle saatlerinde protestoyu engellemek isteyen güvenlik güçleri ile çatıştı. Çatışma sonucunda 8 kişi yaralandı, birçok kaynak, 22 kişinin de gözaltına alındığını açıkladı.

Bir yetkili, eylemlere 25 bin ile 35 bin arasında katılım olduğunu açıkladı. Kolombiya Devlet Başkanı  Juan Manuel Santos ise çiftçilerin eyleminin beklenen etkiyi yaratmadığını savundu.

Bugün de eylemler devam edecek. Bugün 200 bin kamyon şoförü ve 15 bin kamu sektörü çalışanının da çiftçilerin eylemine destek vermesi bekleniyor. Eylemler Bagota, Madellin ve Cali’de de düzenlenecek. Dün Kolombiya’nın güney batısında düzenlenen eylemem polisin saldırması sonucunda 2 gencin gerçek mermi ile yaralandığı açıklaması da yapıldı.

Kolombiya’nın kuzey batısındaki Segovia’da çalışan madenciler ise iş şartlarının düzeltilmesi talebiyle eylemde. Burada kimliği belirsiz kişilerce yapılan yapılan saldırıda 5 polis ve 1 sivilin yaralandığı belirtildi.

Dün öğle saatlerinde çiftçilerin eyleme katılmasını engellemek amacıyla kurulan 11 arama noktasında 22 kişi gözaltına alınmıştı. Çiftçiler 20 merkezde toplandı, 4 merkezde de eylem düzenledi.

Çiftçiler, tarım konusunda yaşanan sıkıntıların aşılması için diyaloga gidilmesini talep ediyor. 8 Ağustos’ta çiftçilerin taleplerini içeren bir dosya yetkililere iletilmişti.

Çiftçiler, bazı ürünler için taban fiyatı belirlenmesini, bazı ürünlerin fiyatlarının da aşağı çekilmesini istiyor. Küçük çiftçiler ise, toprağa ulaşım noktasında bazı garantiler istiyor. Buna  model olarak da bağımsız komünler öneriliyor. Bu politikanın hayata geçmesi özellikle maden ve tarım sektörünün gelişmesi açısından önemli olarak değerlendiriliyor.

Çiftçilerin eylemine destek veren Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) da ‘protesto gününe’ desteğini sundu. Hükümete, çiftçileri kriminalize etmeyen çağrısında bulundu.

Protestolar en çok Kolombiya’nın güneyinde yoğunlaştı. Putumayo, Narino, Cauca, Valle del Cauca ve Caqueta’da yoğunlaştı. Ayrıca Sucre bölgesinde de protestolar oldu.

Köylü rezervleri, 1994 yılında Kolombiya’da yasalaştı. Bu yasa ile yerliler, Afrikalılar ve çiftçiler güvenlik ve otonomi elde edebiliyordu. Ancak bu yasa farlı sebeplerden dolayı hiçbir zaman hayata geçmedi.