Kolon kanseri tutsak Kızılkan'ın yaşamından endişe ediliyor

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, bu haftaki eylemini kolon kanseri tutsak Muhsin Kızılkan için düzenledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyeleri, hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle gerçekleştirdiği “F Oturumu"nun 339’uncu haftasında buluştu. Eylemde, kolon kanseri olan tutsak Muhsin Kızılkan’ın serbest bırakılması istendi.

Polis tarafından Galatasaray Meydanı’nda yapılması engellenen eylem, İHD İstanbul Şube binasının önünde düzenlendi. “Hasta mahpus Muhsin Kızılkan serbest bırakılsın” pankartı ve fotoğrafı İHD İstanbul Şubesi’nin penceresine asıldı. Eylemde, basın metnini İHD Hapishane Komisyonu Üyesi Hatice Onaran okudu.

'CEZAEVİNE GİRMEDEN ÖNCE SAĞLIK SORUNU YOKTU'

Hasta tutsaj Kızılkan’ın 1993 yılında İzmir’den gözaltına alınarak tutuklandığını belirte Onaran, "Müebbet hükümlüsü Muhsin Kızılkan, önce İzmir Hapishanesi’nde tutulur, daha sonra Mersin/Silifke, Konya, Bartın, İskenderun gibi birçok hapishaneye sürgün edilir. Hapishaneye girmeden önce herhangi bir sağlık sorunu olmamasına karşın içeride bulunduğu süre içinde çeşitli hastalıklara yakalanır, psikolojik sıkıntıları baş gösterir" dedi.

'YAŞAMINDAN ENDİŞE EDİLİYOR'

Kızılkan’a, Aralık 2016 tarihinde kolon kanseri teşhisi konulduğunu aktaran Onaran, şöyle devam etti: "Kısa bir süre sonra hastaneye yatırılarak, kalın bağırsakları ameliyatla alınır. Hayati riski olan bu ameliyatın ne öncesi ne de sonrasında ailesine haber verilmez. Aile, bu ameliyat haberine kendi imkânlarıyla ulaşmıştır. Muhsin Kızılkan; ameliyatın ardından Adli Tıp Kurumu’nun verdiği 6 aylık bir raporla tahliye edilir. Raporun süresi bittikten sonra tutuklanarak yeniden hapishaneye götürülen Muhsin Kızılkan, şu an İskenderun T Tipi Hapishanesi’nde tutulmaktadır. Gerekli ve yeterli tedavinin yapılmayacağından kuşku duyduklarını belirten ailesi yaşamından ve sağlığından sürekli endişe ettiklerini belirtmişlerdir."

Onaran, “İnsan olma, onur ve erdemliğin yok edilmeye çalışıldığı bu sürecin en ağır neticeleri ise hapishanelerde görülmektedir" diyerel, şunları ekledi: "İnsan haklarının ayaklar altına alındığı hapishanelerde, mahpusların her türlü ihtiyaç talebi görmezden gelinmekte, tedavi hakkı olabildiğince engellenerek mahpuslar ölüme terk edilmektedir."

İnsan hakları savunucuları olarak bütün hasta tutsakların ve ailelerin kaygılarına ortak olduklarını söyleyen Onaran, “Muhsin Kızılkan ve tüm ağır hasta mahpusların gerekli tedavilerinin sağlanması içini serbest bırakılmalarını istiyoruz” diye belirtti.