Konferans bileşenleri Öcalan’ın özgürlüğünü istedi
Süleymaniye’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın düşünceleri ile Ortadoğu’da barış ve istikrar konulu konferans sonuçlandı.
Süleymaniye’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın düşünceleri ile Ortadoğu’da barış ve istikrar konulu konferans sonuçlandı.
Rojava devriminin yıldönümü olan 19 Temmuz’da başlayan konferansa Kürdistan ve dünyanın farklı yerlerinden 200 delege katıldı.
Tartışmalarda Öcalan’a yönelik komplo, İmralı sistemi, ekonomi sorunları, yeni bir ekonomi, özerk yönetimler, Demokratik Ortadoğu Konfederasyonu ile Irak, Suriye, Türkiye ve İran’da çözüm olanakları üzerinde duruldu. Çözüm modeli olarak, özellikle Rojava modeli konferansta önemli bir yer aldı.
SON PANELDE ÖCALAN’IN ESARETİNE SON VERİLMESİ TARTIŞILDI
Üç günlük konferansın son panelinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın esaretinin sonlandırılmasına ilişkin çalışmalar değerlendirildi.
Dr. Kamuran Berwari’nin moderatörlüğünü yaptığı panele konuşmacı olarak Öcalan’a Özgürlük Kürdistan’a Barış İnisiyatifi’nden Reimar Heider, Öcalan’ın eski avukatı Aysel Tuğluk, Asrın Hukuk Bürosundan Rezan Sarıca ve Uluslararası Barış ve Uzlaşma İnisiyatifi’nden Essa Moosa katıldı. Süleymaniye Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Hindistanlı Profesör Dr. Mahmut Patel de panele onur konuğu olarak katıldı.
Berwari, Öcalan’ın yanında olduklarını ve Öcalan’ın İmralı’da yalnız olmadığını söyledi. Öcalan’ın düşüncesi ve felsefesinin her yerde ezilen halkları bir araya getirebilen bir mücadele olduğunu belirten Berwari, Ortadoğu’da halkların özgürlüğü ve ortak yaşamı için Öcalan’ın özgürlüğünün önemli olduğunu ifade etti. Berwari, Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanması ve PKK’nin Avrupa ve ABD’de terörist örgütler listesinden çıkarılmasını istedi.
HEİDER: ÖCALAN’IN GÖRÜŞLERİNİN YAYILMASI ÇOK ÖNEMLİ
Öcalan’a Özgürlük Kürdistan’a Barış İnisiyatifi’nden Reimar Heider, inisiyatifin hangi koşullar altında ve nasıl başlatıldığından bahsetti. “Rojava devrimi Öcalan’ın özgürlüğü için en büyük kampanyadır” tespitinde bulunan Heider, Öcalan’ın ne zaman özgürleşeceğini mevcut koşullarda öngörmenin zor olduğunu ifade etti. Heider, “Öcalan, Türk devletinin onu cezaevinde tutmasının dışarıda olmasından daha zor olduğu bir sırada özgür bırakacak” diye konuştu. Heider, Türkiye’de bugün Erdoğan’ın artık itibarını ve meşruluğunu kaybettiğini belirtirken, “Erdoğan güvenirliğini kaybetmesi Öcalan’ın önünü açacaktır. Kampanyamızın merkezine bunu koymalıyız” şeklinde konuştu. Öcalan’ın görüşlerinin Avrupa’da yayılmasının çok önemli olduğunu ifade eden Heider, bu amaçla Avrupa’da kitaplarını yayınlayıp dağıttıklarını ve konferanslar düzenlediklerini söyledi. Heider, ayrıca Öcalan’ın neden İtalya’da birçok belediyenin fahri vatandaşı olduğunu ancak Kürdistan’da bir kentin fahri vatandaşı olarak kabul edilmediği sorguladı.
SARICA: 17 YILLIK ESARET ARTIK SON BULMALI
Avukat Rezan Sarıca, Öcalan’ın özgürlüğünün bir lütuf olmayacağını, büyük mücadeleler sonucunda olacağını belirtti. Sarıca, “Ezilenlerin, demokratik tüm kesimlerin topyekün mücadelesiyle özgürlüğüne ancak kavuşabilir” diye konuştu. Öcalan’ın özgürlüğünün Kürt sorunu ile bağlantılı olduğunu belirten Sarıca, “Kürt sorunu çözülmeden de Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşmayacağını” söyledi. Sarıca, Avrupa kurumlarının baskısı ile de 17 yıllık esarete artık son verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
TUĞLUK: ÖCALAN İLE BİRLİKTE HEPİMİZ TUTSAĞIZ
Öcalan’ın eski avukatı Aysel Tuğluk, Öcalan’ın ömrünü Kürt halkının özgürlüğü için adadığını, kendisine ait ekili bir ağacının da olmadığını kaydetti. Tuğluk, “Hepimiz aslında tutsağız” dedi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Öcalan’ı bir halk lideri olarak muhatap alması gerektiğini belirten Tuğluk, “Kürt sorununu çözümü sayın Öcalan’ın bir aktör olarak kabul edilmesiyle mümkündür” diye konuştu. Tuğluk, Öcalan ile acil bir görüşme gerçekleşmesi için konferansın Türk devletine bir çağrıda bulunmasını istedi.
PATEL: GÜNEY AFRİKA ÖCALAN’I DESTEKLİYOR
Süleymaniye Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Hindistanlı Profesör Dr. Mahmut Patel, Nelson Mandela’nın avukatı Essa Moosa ile birlikte Öcalan’ın özgürlüğü için yürüttükleri çalışmalardan bahsetti. Patel, Öcalan’ın özgür bırakılması için şunu anlamamız gerekiyor. Türkiye’de hiçbir şekilde yargılanması mümkün değil. Bunun için Uluslararası Adalet Divanı’nın bunun için bir açıklama yapması lazım. Güney Afrika’daki gaziler, Öcalan için bir açıklama yaptılar. Sayın Moosa’nın adına. Öcalan’ın serbest bırakılması istedi. Öcalan Kürt halkının meşru temsilcisidir, bir özgürlük savaşçısıdır. Güney Afrika’nın desteğini arkasına almıştır” dedi.
Uluslararası Barış ve Uzlaşma İnisiyatifi’nden Essa Moosa, avukatlar ve insan hakları savunucuları ile birlikte, Öcalan için bir konferans yapmak istediklerini dile getirdi.