Konicz: Barışın yolu Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünden geçer

Yazar ve düşünür Tomasz Konicz, Türkiye, Kürdistan ve bölgede yaşanan krizlerin çözümü ve barışın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünden geçtiğini söyledi.

Polonyalı yazar ve düşünür Tomasz Konicz, kaleme aldığı eserlerle günümüzün Almanca alternatif felsefe dünyasının önde gelen isimlerinden birisi. Aynı zamanda Immanuel Wallerstein’ın dünya sistemi teorisinin uzmanlarının başında da gelen Konicz’in şimdiye kadar imza attığı kitaplar ise şöyle: “Kriz süreçlerinde siyaset”, “Kriz ideolojisi”, “Alman Avrupası’nın yükselişi ve çöküşü”, “Kapitalkollaps”, “21. Yüzyılda Faşizm”, “İklimin düşmanı olan kapital- Ekonomi sistemi yaşam kaynaklarımızı nasıl yok etti?”

Telepolis, Neues Deutschland ve Konkret gibi Almanca muhalif basında yazı/analizleri yayınlanan Tomasz Konicz, batılı ülkelerin Türk devletinin İmralı’da uyguladığı ağırlaştırılmış işkence ve tecride neden sessiz kaldıklarını ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün bölge ile dünya barışına nasıl bir katkı yapacağını ANF’ye değerlendirdi.

‘ALMAN SERMAYESİ YÜZÜNDEN TECRİDE SESSİZ KALIYORLAR’

Konicz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’nin kararları ve İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT)’nin rapor ile uyarılarına rağmen Avrupa, özellikle de Almanya’nın İmralı’daki insanlık dışı uygulamalara sessiz kalmasının nedenini “güç ve jeopolitik çıkarlara” bağlıyor. Polonyalı düşünüre göre İmralı’daki tecride sessiz kalınmasının bir başka nedenini de Türk devletinin Almanya için bölgede köprü rolü oynayan bir müttefik olması ve Türkiye’nin de Alman sermayesi için önde gelen bir yatırım ülkesi olması.

Berlin yönetimi için Türkiye’nin aynı zamanda mültecilerin Avrupa’ya geçişini engelleyen bir “kapıcı” anlamına da geldiğini belirten Tomasz Konicz, devamla şu değerlendirmelerde bulundu: “Tüm bu güç hesaplarından dolayı demokrasi ve insan hakları normları hiçe sayılıyor. İnsan hakları konusunda Federal Alman Hükümeti’nin çifte standart yaklaşımı, Kürt sorununa bariz şekilde görülüyor. Abdullah Öcalan konusunda içine girilen sessizlik, Kürt sorununa yaklaşımın ifadesi oluyor.”

‘İNSAN HAKLARI DEYİNCE SADECE RUSYA VE ÇİN’İ GÖRÜYORLAR’

Dünyadaki insan hakları deyince Alman devletinin sadece Rusya ve Çin’i gördüğüne dikkat çeken yazar Konicz “Rusya ve Çin’e karşı hızlıca insan hakları kartını devreye koyan Berlin yönetimi mevzu Abdullah Öcalan, Suriye’nin kuzey bölgelerine yönelik işgal veya Türkiye’deki ağır insan hakları ihlali olduğunda ağır bir sessizliğe giriyor” diye konuştu.

Genel olarak Abdullah Öcalan’a özgürlük talep edilmesinin Kürt sorununun barışçıl yollarla çözülmesini ifade ettiğini belirten Konicz devamla şöyle konuştu: “Erdoğan rejimi, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ile Türkiye’de köklü bir değişikliklere yol açacak bir çözümü bu yüzden engelliyor, çünkü bu böyle bir süreç Erdoğan iktidarının sonunu da getirecek. Bundan dolayı Kürdistan’a barışın gelmesi ve Abdullah Öcalan’ın özgür olması silahlı yöntemlere son verilmesinin başlangıcı olarak görüyorum.”