Koronavirüs: İran, Irak ve Başur’da son durum

İran, Irak ve Başûrê Kurdistan'da koronavirüs salgınına yakalanan vakaların sayısı artıyor.

Çin'de ortaya çıktıktan sonra tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını İran, Irak ve Başûrê Kurdistan’da da etkili olmaya devam ediyor.

İran’da ölenlerin de yeni vakaların da sayıları artıyor.

İRAN

İran Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, son 24 saatte Kovid-19 nedeniyle ülke genelinde 113 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı.

Böylece İran'da ölenlerin sayısı 724'e çıktı. Virüse yakalananların sayısı da 13 bin 938'e ulaştı.

Koronavirüs salgınından ötürü 17 Nisan’da yapılması gereken ikinci tur milletvekili seçimleri ertelendi.

Konuya ilişkin İran Anayasayı Korucular Konseyi Sözcüsü bir açıklama yaptı.
Anayasayı Koruyucular Konseyi Sözcüsü Abbas Ali Kedhudayi, yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında 11. dönem 2. tur milletvekili seçimlerinin ertelendiğini söyledi. Seçimler 11 Eylül'e ertelendi.

IRAK

Koronavirüs Irak ve Başûrê Kurdistan Federal Bölgesi'nde de etkili.

Irak’ta Kerbela, Necef, Zikkar, Meysan, başkent Bağdat ve Kerkük’te koronavirüs salgınına yakalanan kişilerden bazıları iyileşip taburcu edilirken, yeni vakalar da oldu. En son Bağdat’ta tespit edilen yeni bir vaka ile birlikte Irak genelinde koronavirüs salgınına yakalanan kişi sayısı 81’e ulaştı.

Ülke genelinde koronavirüs salgınına yakalanıp iyileşen hasta sayısı 26 oldu.

Irak'ta şu ana kadar Covid-19 nedeniyle 10 kişinin hayatını kaybettiği, vaka sayısının ise Kürdistan Bölgesi’ndekilerle birlikte 110’a yükseldiği öğrenildi.

BAŞUR

Başur'un Süleymaniye, Hewlêr kentlerinde şu ana kadar 29 vaka tespit edildi. Binlerce kişi halen karantina altında tutuluyor. Başur'da 14 Mart'tan geçerli olmak üzere 2 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Bugün yapılan yeni bir açıklama ile sokağa çıkma yasağı 3 gün daha uzatıldı.

Irak merkezi hükümeti tarafından önce Musul'da 2 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Irak Kriz Birimi’nden bugün yapılan bir açıklama ile Meysan, Zikar, Kerbela ve Kerkük’te 3 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildiği duyuruldu.