Koronavirüs bilançosu ağırlaşıyor

Dünya genelinde koronavirüs salgınına yakalanan kişi sayısı 1 milyon 100 bin civarında. Yaşamını yitirenlerin sayısı da 60 bine ulaştı.

TÜRKİYE
Türk devleti, koronavirüs vaka sayısının 20 bin 921'e, ölü sayısının da 425'e çıktığını açıkladı.
AKP-MHP iktidarının verilerinin gerçeği yansıtmadığı, vaka ve ölü sayısının daha çok olduğu belirtiliyor. Türkiye'de sahadan veya edindiği gerçek bilgileri paylaşanlar ise gözaltına alınıyor.
30 büyükşehir ve Zonguldak'ta araç giriş-çıkış yasağı ve 20 yaş altına sokağa çıkma kısıtlaması getirildi. Maske takmak da zorunlu olacak.
Toplumsal dayanışmayı engellemeye çalışan, belediyelerin bağış toplamasını yasaklayan AKP-MHP iktidarı, çok sayıda meslek grubunda çalışanların maaşından kesinti yaparak sözde bağış hesabına yatırma kararı aldı. Başkonsolosluklar üzerinden yurt dışında yaşayanlardan da para toplamaya çalışıyor.

TÜRKİYE İSPANYA'NIN CİHAZINA EL KOYDU

İspanyol basını, İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzales Laya'nın, Çin'den satın aldıkları suni solunum cihazlarını taşıyan uçağın Türkiye'de tutulduğunu söylediğini yazdı. Türk meslektaşıyla üç kez konuştuğunu belirten Laya, Türkiye'nin söz konusu cihazlara el koyduğunu vurguladı.

AMED'DE SAĞLIKÇILARDA VİRÜS

Virüsle mücadele eden hekim ve sağlık çalışanlarının yeterli koruyucu ekipman sağlanmamasına yönelik şikayetleri sürerken, Amed'de bir sağlık merkezinde çalışan 2 sağlıkçıda virüs tespit edildi. Yazar Özgür Amed, “Kardeşim ve eşine virüs bulaşmış, pozitifler. İkisi de sağlık alanında çalışıyor" dedi.

ERGANİ'DE KARANTİNA

Amed'in Ergani ilçesinde 86 yaşındaki bir hastanın Kovid-19 testinin pozitif çıkması üzerine kırsal Taştepe (Hesrin) Mahallesi karantinaya alındı.

SALGINI FIRSAT BİLEN AKP-MHP CEZAEVLERİNDE DE İHLAL, BASKI VE SALDIRILARI ARTIRDI

AKP-MHP iktidarının getirdiği infaz düzenleme kanununda öngörülen 70 maddelik düzenleme Meclis Adalet Komisyonu’ndan kabul edildi. Düzenlemede siyasi tutsaklar kapsam dışı bırakıldı.
AKPM’nin Türkiye raportörleri Thomas Hammarberg ve John Howell, AKP-MHP iktidarının infaz değişikliğindeki ayrımcılığına tepki gösterdi. Raportörler, "Dehşet içindeyiz! Ayrımcılığa son verin" uyarısında bulundu.
Cezaevlerinde anneleriyle birlikte kalan yüzlerce çocuk da Kovid-19 salgını tehdidi altında. CİSST Hapiste Çocuk Ağı Temsilcisi Cansu Şekerci, bu çocuklara dair bir an önce adım atması gerektiğini belirtti.
Cezaevinde salgın nedeniyle bir tutsağın ölmesinin cinayet olacağını belirten aileler, Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde suyun kesildiğini açıkladı.
Adana Kürkçüler Cezaevi yönetiminin koronavirüs salgını tehdidine karşı aldığı önlem tutuklulara aylık olarak sadece tek bir eldiven ve maske dağıtmak oldu.

TOPLUMSAL DAYANIŞMA YAYILIYOR

Türk devletinin engellemelerine rağmen toplumsal dayanışma da yayılıyor. Sivil toplum örgütleri, HDP, HDK ve DTK başta olmak üzere bir çok kurum ve kuruluş, AKP-MHP iktidarının tüm engelleme girişimlerine rağmen toplumsal dayanışmayı örgütlemeye çalışıyor.
İnşaat İşçileri Sendikası da koronavirüs nedeniyle işten çıkarılan işçilerle dayanışma amacıyla "dayanışma yaşatır" başlığıyla kampanya başlattı.

ABD
ABD'de vaka ve ölüm sayısı hızla artıyor. En çok vakanın görüldüğü ABD'deki toplam vaka sayısı 277 bini geçti. 7400'den fazla kişi ise yaşamını yitirdi. 257 binden fazla kişi hastanelerde tedavi görüyor.
Maryland eyaletinde beş bebekte virüs tespit edildi. Vakaları açıklayan Maryland Valisi Larry Hogan, bebeklerin en gencinin daha bir aylık olduğunu bildirdi. Hogan, ''Gerçek şu ki bu hastalık ayrım gözetmiyor ve kimse dokunulmaz değil'' dedi.
Beyaz Saray, Başkan Donald Trump ya da Başkan Yardımcısı Mike Pence’in yakınında olması beklenen herkesin hızlı sonuç veren testten geçirileceğini açıkladı.

İTALYA
En fazla ölümün görüldüğü ülke olan İtalya'da vaka sayısı da 120 bine dayandı. Ülkede 15 bine yakın ölüm var.

İSPANYA
Salgının en etkili olduğu ülkelerden biri olan İspanya'da bugün 809 kişinin daha son 24 saatte hayatını kaybettiği açıklandı. Ülkede vaka sayısı 124 bini geçti. Yaşamını yitirenlerin sayısı da 11 bin 700 civarı. 80 bine yakın kişi tedavi görüyor. İspanya'da hastanelerde tedavi gören 57 bin 612 kişiden 6 bin 532'sinin de yoğun bakımda olduğu belirtildi.

ALMANYA
Almanya'daki vaka sayısı 91 bini geçti. 1275 ölümün görüldüğü ülkede 85 binden fazla kişi tedavi görüyor. Almanya'da virüs bulaşanlardan 4 bine yakınının durumu kritik.

FRANSA
64 binden fazla vakanın görüldüğü Fransa'da, 6500'den fazla kişi de yaşamını yitirdi. 14 bin civarında kişinin iyileştiği ülkede, 43 binden fazla kişi ise tedavi görüyor.
Yoğun bakımdaki hastaların yüzde 35’inin 60 yaşın altında, bunlardan 93'ününse 30 yaşın altında olduğu açıklandı.

İNGİLTERE
Birleşik Krallık'taki vaka sayısı 38 bini, ölü sayısı da 3600'ü aştı. 34 binden çok kişi ise tedavide.
İngiltere ve Galler’deki cezaevlerinde yatan 4 bin mahkûm, erken salıverilebilir. Ancak şiddet suçları ve cinsel suçlar sebebiyle hüküm giyenler erken tahliyeden yararlanamayacak.

BELÇİKA
Belçika'da vaka sayısı 17 bine yaklaştı. 1140'dan fazla ölümün olduğu ülkedeki hastanelerde 13 bine yakın kişi tedavi görüyor.

HOLLANDA
Hollanda'da vaka sayısı 15 bin 700'ü aştı. 1487 ölümün kayıtlara geçtiği ülkedeki hastanelerde ise 14 bine yakın tedavi gören var.

İSVİÇRE
19 binden fazla vakanın görüldüğü İsviçre'de 591 ölüm var. İsviçre'deki hastanelerde de 14 binden fazla kişi tedavi görüyor.

İRAN
İran'da 53 binden fazla vaka, 3300'e yakın ölüm var. 32 bine yakın kişinin tedavi gördüğü İran'da durumu kritik olanların sayısı da 4 bini geçti.

KUVEYT VE GÜRCİSTAN'DA İLK ÖLÜMLER

Kuveyt'te ilk ölüm görüldü. Sağlık bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte 62 kişide daha virüs tespit edildiği ve ülke genelindeki vaka sayısının da 479'a yükseldiği belirtildi.
Gürcistan'da bugüne dek tespit edilen 157 hastadan biri hayatını kaybetti. Doktorlar, ölen kişinin 79 yaşında bir kadın olduğunu ve farklı rahatsızlıkları da bulunduğunu açıkladılar.