Koronavirüs’ün havayolu şirketlerine maliyeti 30 milyar dolar

Çin’de ortaya çıkan ve 2 bini aşkın kişinin yaşamını yitirmesine yol açan Koronavirüs (COVID-19) salgınının sadece havayolları şirketlerine maliyetinin 30 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

COVID-19 nedeniyle başta Güneydoğu Asya ve Pasifik olmak üzere birçok ülkede havayolları şirketlerinde de ciddi maddi kayıp yaşanıyor.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Derneği (IATA) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Asya-Pasifik ülkelerinde bu yılki havayolu müşterilerinin sayısı 2019 yılına oranla yüzde 8,2 düşüş gösterecek. Kargo taşımacılığıyla birlikte sadece bu ülkelerdeki maddi kayıp 27,8 milyar dolara ulaşacak.

Dünyanın diğer tüm ülkelerinde COVID-19 nedeniyle havayolu şirketlerinin kayıpları ise, 1,5 milyar dolar olarak hesaplandı.

IATA hesaplamalarına göre, COVID-19 nedeniyle dünya genelindeki hava trafiği geçen yıla oranla yüzde 4,7 oranında azalacak.

Covid-19 nedeniyle şimdiye kadar neredeyse tamamına yakını Çin’in Wuhan şehrinin bulunduğu Hubei eyaletinde olmak üzere 2 bin 100’ü aşkın kişi hayatını kaybetti. Ölümlerin sadece 8’i Çin dışında gerçekleşirken, toplamda 74 bin 500’ü aşkın vaka tespit edildi.