Koronavirüs vakası 200 bini aştı

Dünya genelinde koronavirüs vakası sayısının 200 bini aştığı belirtiliyor.

Koronavirüsle ilgili farklı ülkelerden gelen verileri derleyen Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre, dünya çapındaki toplam koronavirüs vakası sayısı 200 bini geçti. Test pozitif çıkan kişi sayısı 201 bin 672’ye yükseldi. Can kaybı da 8 bini aştı.
Çin, 81 bin 102 kişi ile dünyada en fazla koronavirüs vakasının görüldüğü ülke olmayı sürdürüyor. İkinci sırada ise 31 bin 506 vaka ile İtalya var.

TÜRKİYE
Türk devlet yetkilileri, ülkedeki koronavirüs vakasının 98'e çıktığını duyurdu. Ülkede 89 yaşındaki bir kişinin de yaşamını yitirdiği belirtildi. Ancak koronavirüse yakalanan kişi sayısının çok daha fazla olduğu belirtiliyor. TTB de devlet rakamlarından çok daha kişiye koronavirüs bulaştığına dikkat çekmişti.
Türk iktidarı, ciddi önlemler almamakla da eleştiriliyor. Bugün Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın önlemleri açıklaması beklenirken "dua ile üstesinden geleceğiz" ifadesini kullanması tepki çekti.
Yurt dışından gelen 3 bin 614 kişinin karantinaya alındığı öğrenci yurtlarında sağlık çalışanın olmadığı öğrenildi.

RUSYA'DAN 'TÜRKİYE' UYARISI
İstanbul’daki Rusya Başkonsolosluğu, Türkiye’ye turist olarak giden vatandaşlarının ‘en kısa süre içerisinde’ ülkelerine geri dönmelerini ‘güçlü bir şekilde tavsiye ettiklerini’ açıkladı.
Rus Interfax ajansına göre; Başkonsolosluk, Rusya’ya geri dönmek isteyen Rus vatandaşlarından Dışişleri Bakanlığı’nın çağrı merkezi ile temasa geçmelerini istedi.

İRAN
İran Sağlık Bakan Yardımcısı Aliriza Reyisi, koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 147 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı.
Böylece İran’daki can kaybı, 1135’e yükseldi.
Reyisi, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “Son 24 saat içinde 1192 kişide daha virüs tespit edildi. Lütfen uyarıları dikkate alın ve evde kalın” dedi.
İran’daki toplam vaka sayısı da 17 bin 361’e çıktı.

İTALYA
İtalya'da koronavirüs verilerini analiz eden Yüksek Sağlık Kurumu'nun bugün yayımlanan raporuna göre ülkede koronavirüs ölümlerinin yaş ortalaması 80,5. Koronavirüs tespit edilen vakaların yaş ortalaması ise 63.
Hayatını kaybedenlerin yüzde 30'u kadınlardan oluşuyor.
Hayatını kaybedenlerin yüzde 48,5'inin 3 ya da daha fazla hastalığı, yüzde 25,6'ının 2 hastalığı, yüzde 25,1'inin de 1 başka hastalığı vardı.
Hayatını kaybedenlerde en sık görülen semptomlar, yüzde 77 ile yüksek ateş, yüzde 74 ile solunum güçlüğü ve yüzde 42 ile öksürük.

ALMANYA
Almanya'da koronavirüs vaka sayısının on bini aştığı bildirildi. Ülkede teyitli 10 bin 87 vaka bulunuyor. Ölü sayısı ise 26.
Başbakan Angela Merkel'in akşam saatlerinde hükümetin aldığı önlemlerle ilgili bilgi vermek üzere televizyonda halka seslenmesi bekleniyor.

BMW VE PORSCHE DE ARA VERİYOR
Alman otomobil üreticisi BMW, koronavirüs nedeniyle Avrupa'daki üretimini dört haftalığına durdurma kararı aldı. BMW Yönetim Kurulu Başkanı Oliver Zipse, Avrupa'daki tesislerin yanı sıra Güney Afrika'daki Rosslyn fabrikasının da üretimi durduracağını açıkladı.
Üretime verilen aranın şimdilik 19 Nisan'a kadar sürmesi planlanıyor.
Spor araç üreticisi Porsche de koronavirüsün yayılması nedeniyle üretimi geçici olarak durdurma kararı aldı.
Volkswagen, Audi ve Daimler de geçen günlerde çeşitli tesislerinde üretime ara verdiklerini duyurmuştu.

İTALYA
İtalya'da açıklanan son verilere göre hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 500'ü geçti.
İtalya'da Sivil Savunma Genel Müdürü Angelo Borrelli'nin açıkladığı son bilgilere göre, ülke genelinde virüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 503’e yükseldi. Vaka sayısının ise 31 bin 506’ya çıktığı belirtildi.

İSRAİL
İsrail'de koronavirüs vaka sayısı 24 saat içinde yüzde 40 oranında artarak 427'ye ulaştı. İsrail Sağlık Bakanlığı, hastalardan 5'inin durumunun kritik olduğunu, vaka sayısının güçlü bir şekilde artmasının beklendiğini açıkladı.

AVUSTRALYA
Avustralya Başbakanı Scott Morrison ülke tarihinde ilk kez "insani biyogüvenlik olağanüstü hali" ilan etti. Morrison, "Yurt dışına çıkmayın, deniz aşırı seyahat etmeyin" dedi.
Avustralya'da teyitli en az 533 koronavirüs vakası bulunuyor. Ülkede virüsten şimdiye kadar 6 kişi hayatını kaybetti.

ABD
ABD'nin Washington eyaletinde 6 kişinin daha ölmesiyle ülke genelinde koronavirüsten yaşamını yitirenlerin sayısı 103'e yükseldi. ABD'de en fazla ölüm vakası 54 kişiyle Washington'da kaydedilirken, New York bin 300 teyitli vakayla en fazla vakanın görüldüğü bölge konumunda. Ülkede toplam koronavirüs vakası sayısı ise 6 bin 400'ü aştı.