Koronavirüste son durum

Koronavirüs dünyayı tehdit etmeye devam ediyor.

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve 170'in üzerinde ülkeye yayılan koronavirüsün tespit edildiği kişi sayısı 200 bine yaklaştı. Covid-19 yüzünden ölenlerin sayısı 6 bin 400'ü aştı.

TÜRKİYE'DE VAKA SAYISI 18

Türk devlet yetkilileri daha önce 6 olarak açıklanan koronavirüs vaka sayısının 18'e yükseldiğini açıklamasına rağmen, sayının çok daha fazla olduğu belirtiliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin paylaştığı bilgiye göre, pazar günü toplu taşıma araçlarını kullananların sayısı, bir önceki pazar gününe göre yüzde 48 düştü.
Türk Diyanet İşleri Başkanlığı da yeni koronavirüs tehlikesi ortadan kalkıncaya kadar cami ve mescitlerde cemaatle namazlara ara verildiğini açıkladı.

HDP'DEN GENELGE

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu, Yerel Yönetimler İl Kurullarına, belediye eşbaşkanlarına ve Belediye Meclisi eş sözcülerine, koronavirüs salgınına ilişkin tedbirleri içeren genelge gönderdi.
Genelgede belediyelerin yapması gereken çalışmalar, alması gereken tedbirler yer aldı.

TTB: GERÇEK VERİ DAHA VAHİM

Koronavirüs salgınına yakalanan kişi sayısının Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilerden daha fazla olduğunu belirten TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, virüse karşı alınması gereken 15 maddeyi sıraladı ve Sağlık Bakanlığı'na "bu krizi beraber yönetelim" çağrısını yineledi.
Adıyaman, "Büyük bir ilimizde sağlık çalışanları ve hekimler arasında infial yaşanıyor. Hasta olduğunu biliyorlar ama bunlar açıklanmıyor" dedi.

İRAN

İran'da Sağlık Bakanlığı yetkilileri, son 24 saatte 129 yeni ölümle birlikte koronavirüsten ölenlerin sayısının 853'e yükseldiğini duyurdu. Ülkedeki vaka sayısı ise 14 bin 991 olarak açıklandı. İran, Çin ve İtalya'nın ardından en fazla vakaya sahip ülke.

ALMANYA KARA SINIRLARINI KAPATTI

Koronavirüsün yayılmasını engellemeye çalışan Almanya, beş komşusuyla kara sınırlarını kapattı.
Fransa, Danimarka, Lüksemburg, Avusturya ve İsviçre ile kara sınırlarını kapatan Almanya, sınırlardan yalnızca ticari ürün taşıyan araçların geçişine izin verecek.

BELÇİKA'DA ÖLÜ SAYISI ARTTI

Belçika’da Koronavirüs (Covid- 19) salgını nedeniyle 88 yaşındaki bir kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı. Belçika’da, salgın sonucu ölen kişi sayısı 5'e yükseldi. Belçika Sağlık Bakanlığı, Pazartesi sabahı 172 yeni koronavirüs vakasının daha saptandığını duyurdu. Toplam hasta sayısı 1.058’e ulaştı. Belçika hükümeti tarafından, koronavirüs salgınıyla mücadele için 1 milyar euroluk acil durum bütçesi ayrıldı.

ÇİN VE FRANSA'DA SON DURUM

Çin, ülke dışından gelen 6 kişide koronavirüs tespit edildiğini açıkladı. Bunlardan 4'ünün İspanya, ikisinin de İngiltere’den ülkeye gittiği tespit edildi.
Çin Dışişleri Bakanlığı, artık Çin’deki ana riskin ülke dışından gelenler olduğunu duyurdu. Virüsün ortaya çıktığı Vuhan kentinde tespit edilen yeni vaka sayısı ise 4 oldu.
Fransa Ulusal Sağlık Ajansı Genel Müdürü Jerome Salomon, ülke genelinde vaka sayısının üç günde bir ikiye katlandığını açıkladı.
AFP ajansının aktardığına göre, Salomon, durumu ciddi olan ve yoğun bakıma ihtiyaç duyan yüzlerce kişi bulunduğunu belirtti.
Fransa’da bugüne kadar 5 bin vaka teşhis edildi ve 127 ölüm gerçekleşti.

İNGİLİZ HÜKÜMETİNE TEPKİ VAR

İngiltere’nin koronavirüs salgınına karşı aldığı tedbirleri yetersiz bulanlar, Londra Downing Street’teki Başbakanlık Konutu önünde protesto gösterisi düzenledi.
“Sistemi Duraksat” (Pause the System) adlı grup, hükümetin aldığı önlemleri artırmasını talep etti.

İTALYA

Koronavirüs salgınında 2.000'e yakın kişinin öldüğü İtalya'da, sağlık görevlileri ve virüse yakalanıp iyileşenler, "evlerinizden çok gerekmedikçe çıkmayın" uyarısını yapıyor.
İtalya'da 21 Şubat'taki ilk ölümün ardından dün ölü sayısı 1809'a, toplam vaka sayısı da 24 bin 747'a ulaştı.
İtalya'da koronavirüsle mücadelenin ön saflarındaki doktorlar, hayat kurtaran tedavileri kimlere uygulayıp uygulamayacaklarını seçmek zorunda kaldıklarını söyledi.