Koronavirüste son durum

Dünya genelinde koronavirüs salgınına yakalanan kişi sayısı 1 milyon 200 bini geçti. Yaşamını yitirenlerin sayısı da 65 binden fazla oldu.

TÜRKİYE
Türk devleti, koronavirüs vaka sayısının 23 bin 934'e, ölü sayısının da 501'e çıktığını açıkladı.
Ancak AKP-MHP iktidarının verilerinin gerçeği yansıtmadığı belirtiliyor. Ülkede gerçek verileri paylaşanlar ise gözaltına alınıyor, işten çıkartılıyor.

EMEKÇİLER ÖLÜME SÜRÜKLENİYOR

Ciddi hiçbir önlem almayan AKP-MHP iktidarı, 18-20 yaş arasında olup kamuda çalışanlar, özel sektörde çalıştıklarını belgeleyenler ve mevsimlik tarım işçilerinin sokağa çıkma yasağından muaf tutulacağını duyurdu.
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, 20 yaş altı işçilerin sokağa çıkma yasağından muaf tutulmasına tepki gösterdi.
DİSK Ege Temsilcisi Memiş Sarı da işçi ölümlerinin en fazla yaşandığı Türkiye’de hükümetin ve sermayenin salgın günlerinde de işçi ölümlerine göz yumduğunu söyledi.
Van Organize Sanayicileri İş Adamları Derneği (VOSİAD) Başkanı Şemsettin Bozkurt da hükümetin önlemlerinin pratik yaşamın ihtiyaçlarından çok uzak olduğunu söyledi.

HDP'DEN KAMPANYA

HDP, koronavirüsün ekonomik etkilerini azaltmak amacıyla Kardeş Aile kampanyası başlattı.
HDP'nin koronavirüse karşı başlattığı Kardeş Aile kampanyasının duyurusunu HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan partisinin sosyal medya hesapları aracılığıyla yaptı. Buldan, "Yalnız değilsiniz, HDP yanınızda" diyerek topluma seslendi.
Buldan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın da salgın riski altında olduğuna işaret ederek, “İmralı Cezaevi’nde de bir sesin, bir görüntünün Türkiye toplumuna mutlaka ulaşması gerekiyor” dedi.

CEZAEVLERİ BÜYÜK RİSK TAŞIYOR

Batman M Tipi Cezaevi’nde bulunan tutsaklar, infaz yasasında kapsam dışı bırakılmalarından kaynaklı dün akşam saatlerinde bulundukları koğuşları ateşe vererek isyan çıkardı. İHD Batman Şubesi Eşbaşkanı Devran Yıldız, kentteki cezaevinde çıkan isyan sonrası tutsaklarla yapmak istedikleri görüşme talebinin kabul edilmediğini belirtti. Batman M Tipi Kapalı Cezaevi önünde ailelerin ısrarlı bekleyişi üzerine, tutsakların Amed'e sevk edildiği açıklandı.
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi ve Van Barosu Cezaevi Komisyonu, koronavirüs tehdidi nedeniyle risk oluşturan Van’da bulunan Yüksek Güvenlikli, T, F ve M tipi cezaevlerine yaptıkları ziyarete ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Van'daki cezaevlerinde koronavirüs nedeniyle tutsakların yaşamının büyük risk altında olduğu açıklandı.

ABD
ABD'de vaka sayısı 311 bini geçti. ABD, en fazla vakanın görüldüğü ülke. Ülkede 8400'den fazla ölüm var ve 300 bine yakın kişi de tedavi görüyor.
ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs salgınıyla ilgili olarak yaptığı son açıklamada, "Maalesef çok sayıda kişi ölecek" dedi.
Donald Trump Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, önümüzdeki iki haftanın kendileri için en zor dönem olacağını ve federal hükümetin yardımlarını artıracağını söyledi.

İTALYA
En çok ölümün görüldüğü İtalya'daki vaka sayısı da 124 bini geçti. 15 bin 300'den çok insan yaşamını yitirirken, 90 bine yakın kişi ise tedavi görüyor.

İSPANYA
İspanya, vaka sayısı olarak ABD'den sonra geliyor. Ülkede 130 binden fazla vaka, 12 bin 400'den çok ölü var. 80 bin civarında kişi ise tedavi görüyor.
İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, bugün Guardian gazetesine yazdığı makalede Avrupa için yeni bir Marshall Planı'na ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

FRANSA
Fransa'daki vaka sayısı 90 bini bulmak üzere. 7560'dan fazla kişi ise yaşamını yitirdi.

ALMANYA
Almanya'da da vaka sayısı 96 bini geçti. 1400'den fazla kişinin yaşamını yitirdiği ülkedeki hastanelerde 70 bine yakın kişi tedavi görüyor.

İNGİLTERE
41 bin civarında vakanın görüldüğü İngiltere'de ölü sayısı da 4300'ü geçti. 40 bine yakın kişi tedavi görüyor ve bunlardan 1500'den fazlasının durumu kritik.
İngiltere’de hükümete koronavirüs salgını ile ilgili olarak danışmanlık da yapan Epidemiyolog Prof. Neil Ferguson, salgın neticesinde ülkede 7 bin ila 20 bin insanın hayatını kaybedebileceğini belirtti.
Londra'da koronavirüs nedeniyle beş otobüs şoförünün hayatını kaybettiği de açıklandı.
İngiltere'de İşçi Partisi'nin yeni lideri Keir Starmer ise "Hükümet koronavirüsle mücadelede büyük hatalar yaptı" dedi.

İSVİÇRE
İsviçre'de vaka sayısı 21 bini aştı. 590'dan fazla yeni vaka var. Ülkede 680 kişi yaşamını yitirdi. İsviçre'deki hastanelerde 14 bin civarında kişi tedavi görüyor.

HOLLANDA
Hollanda'da vaka sayısı 16600'ü, yaşamını yitirenlerin sayısı da 1650'yi aştı. 15 bine yakın kişi ise tedavi görüyor.

BELÇİKA
Belçika'da vaka sayısı 20 bine yaklaşıyor. Ölü sayısı da 1447 olarak kayda geçti.

RUSYA
Rusya’da bir gün içerisinde 658 kişiye daha Kovid-19 tanısı konulduğu öğrenildi. Yeni tip koronavirüs testi pozitif çıkmış kişilerin sayısı 5 bin 500’e yaklaşırken, virüs yüzünden ölenlerin sayısı 45 oldu.

İRAN
58 binden fazla vakanın görüldüğü İran'da 3600'den fazla kişi de yaşamını yitirdi. 35 bine yakın kişi tedavi görüyor. İran'da da yaşamını yitirenlerin sayısının çok daha fazla olduğu belirtiliyor.