Koronavirüste yeni bilanço

Dünya genelinde koronavirüs vakası sayısı artıyor.

ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre dünya çapında görülen koronavirüs vakaları 300 bini, hayatını kaybeden sayısı ise 13 bini geçti.
Dünya Sağlık Örgütü, gençlerin de salgın nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

TÜRKİYE
Türk devleti yetkilileri, ülkedeki koronavirüs vaka sayısının 947’ye, can kaybının da 21’e yükseldiğini söyledi. Ancak sağlık örgütleri, vaka ve ölü sayısının daha çok olduğuna dikkat çekiyor.
Türkiye'de halihazırda ciddi önlemler alınmış değil. Toplum sağlık ve ekonomik açıdan ciddi risk altındayken AKP-MHP iktidarı, patronlara destek olma kararı aldı.
Devlet şeffaf olmaz ve toplum için ciddi önlemler almazken, HDP'nin koronavirüse karşı faaliyetleri kent kent devam ediyor.
HDP Siirt İl Örgütü, koronavirüs ile mücadele amacıyla kriz masası oluşturduğunu duyurdu. Açıklamada, halkın 0484 224 43 73 ve 0544 956 92 56 numaralarını arayarak, kriz masasına ulaşabileceği bildirildi.
Türkiye'deki cezaevlerinde de risk artıyor. Cezaevlerinde çok sayıda hasta ve siyasi tutsak var ve devletin cezaevleriyle ilgili hiçbir önlemi duyulmadı. İstanbul’daki hukuk örgütleri de siyasi tutsakları kapsamayan '3’üncü Yargı Paketi’ne ilişkin Adalet Bakanlığı’na mektup göndererek, "Siyasi mahpusların kapsam dışı tutulması kabul edilemez” dedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ise "Hayat kurtarmanın yolu sağlık emekçisi atamaktır" açıklamasında bulundu.
TTB de koronavirüs pandemisiyle ilgili sağlık çalışanlarını, hastaları ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla internet sitesi hazırladı. Sitenin adresi şöyle: http://www.ttb.org.tr/udek/
Öte yandan Amed'de koronavirüs salgınından kaynaklı 2 katı boşaltılan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 3 katı daha boşaltıldı.

İSPANYA
İspanya Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre koronavirüs yüzünden bir günde ölenlerin sayısı 394'e yükseldi.
Ülkede koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1.720'ye çıktı.
İspanya, Avrupa'da İtalya'dan sonra koronavirüs vakasının en çok görüldü ülke.

HİNDİSTAN
Hindistan'da bugün koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla 14 saat sürecek bir sokağa çıkma yasağı uygulaması yapılıyor.
Yasak zorunlu olmasa da Başbakan Narendra Modi, koronavirüs ile mücadele için bunun önemli olduğunu belirtti.
Hindistan'da en az 320 vakanın olduğu ve 5 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

ALMANYA
Almanya'da koronavirüs vaka sayısı 23 bini geçerken, 84 kişi de hayatını kaybetti.

İTALYA
İtalya’da hükümet koronavirüsle mücadele amacıyla "hayati olmayan” tüm şirket ve fabrikaları kapattı. Başbakan Giuseppe Conte, "İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmüş en büyük zorlukla” karşı karşıya olunduğunu söyledi.
İtalya’da vaka sayısı 53 bin 578 olarak tespit edildi. Ülkede 4 bin 825 kişi de yaşamını yitirdi.
Küba, İtalya’nın salgından en çok etkilenen Lombardiya bölgesinin talebine yanıt olarak ülkeye bu hafta sonunda bir grup doktor ve hemşire göndermeye hazırlanıyor.

İRAN
Koronavirüs nedeniyle yaşanan ölümlerde üçüncü sırayı ise İran alıyor. 21 bin 638  vakanın tespit edildiği ülkede can kaybı 1685’e yükseldi. Son bir günde ülkede 129 kişi öldü.

ABD
ABD'de vaka sayısı 20 bini aşarken, can kaybı 300'e yaklaştı. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve eşi Karen Pence’e yapılan test sonuçlarının negatif olduğu açıklandı.

FRANSA
Fransa’da yaşamını yitirenlerin sayısı 562 kişi oldu. 14 bin 459 kişi de salgına yakalandı.

YUNANİSTAN
Yunanistan'da 530 kişi salgına yakalandı. Şu ana kadar 13 kişi yaşamını yitirdi.

ÇİN
Virüsün ilk ortaya çıktığı Çin'de, son birkaç gündür yeni vakalara rastlanmadı. Ülkede vaka sayısı 81 bin 54, yaşamını yitirenlerin sayısı 3 bin 261.