Kubilay: AKP, Bağdadi'nin öldürülmesiyle suçüstü yakalandı

HDP Sözcüsü Günay Kubilay, Dünya Kobanê Günü'nü kutlayarak, AKP-MHP'nin Bağdadi ile suçüstü yakalandığını belirtti.

HDP Sözcüsü Günay Kubilay, HDP İstanbul İl Örgütü binasında düzenlediği haftalık basın toplantısında güncel gelişmeleri değerlendirdi.

KOBANÊ GÜNÜ

Kubilay'ın konuşmasının satır başları şöyle:
Van’da bu sabaj başlatılan gözaltı saldırılarında 15’ten fazla kadın gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişiler arasında Van Saray Belediye Eş Başkanımız Caziye Duman da bulunuyor.
Bugün 1 Kasım Dünya Kobanê Günü. 1 Kasım IŞİD kuşatmasına karşı efsanevi bir direniş sergileyen Kobanê halkı ve dostları için, Noam Chomsky ve Arjantinli Nobel Barış Ödülü sahibi Adolfo Perez Esquievel'in de aralarında bulunduğu aydınların çağrısıyla 2014 yılından itibaren Dünya Kobanê Günü olarak ilan edilmişti. Kobanê halkı ve onlara destek verenler sadece Kobanê için değil, tüm dünya halkları için büyük bir tehlike olan barbarlık çetesine karşı direnmiş ve tarihte izleri silinmeyecek bir zaferi dünya halklarına armağan etmişti. Bütün dünya halkları, Kobanê ve Rojava’ya büyük bir minnetle yaklaşırken, AKP-MHP iktidarı ise hâlâ bu direnişe karşı düşmanca yaklaşımını sürdürüyor. O gün IŞİD çeteleriyle Kobanê’yi düşürmeye çalışanlar, bugün IŞİD ve El Kaide artığı çeteler eşliğinde Kuzey Suriye’ye saldırtmakta, kendince Kobanê’yi düşürmeye çalışmaktadır.
Kobane, Rojava Devrimi’ne açılan kapıdır. Rojava, bütün halkların bir arada yaşadığı demokrasi okuluna dönüştü.

'AKP-MHP SUÇÜSTÜ YAKALANDI'

Bağdadi’nin İdlib’de öldürülmesi AKP’nin IŞİD’e nasıl kol kanat gerdiğinin kanıtıdır.
Bu saptamayı doğrulayan diğer bir kanıt ise IŞİD sözcüsünün de Türkiye'nin kontrolü altındaki Cerablus'ta öldürülmesi AKP-MHP iktidarının IŞİD ve türevi çeteleri koruyup kolladığının ve Kürtlere karşı kullandığının açık bir göstergesidir. Bağdadi’nin ve sözcüsünün öldürülmesiyle AKP-MHP iktidarı suçüstü yakalanmıştır.

'CHP IŞİD'E DESTEK VERMİŞ OLDU'

Başta CHP merkezi olmak üzere, modern ve seküler bir Ortadoğu tahayyül eden HDP dışındaki parlamento içi muhalefet partilerinin iktidar tezkeresine verdikleri destek, aynı zamanda Kürtler eliyle inşa edilen demokratik modernizme ve sekülerizme karşı IŞİD barbarlığına verdikleri bir destektir.
Türkiye, Suriye’deki çözümün önünde en büyük engeldir ve derhal Suriye’den çıkmalıdır. Çözüm, Kürtler dahil bütün Suriye halklarının anayasa komitesinde yer almasından geçer.

'CUMHURİYETİN YIL DÖNÜMÜNDE KÜRDÜN İRADESİNE EL KONULDU'

Son olarak kayyum atanan Cizre belediyesiyle birlikte HDP’li 13 belediye gasp edilmiştir. Bir başka ifadeyle Kürt illerinde 1 milyon 473 bin 427 kişinin siyasi iradesine İçişleri Bakanlığı tarafından zorla el konulmuştur. Cizre’ye kayyum atandığı gün ise bir tarihsel hakikatin altını çizmek gerektiriyor. Bildiğiniz gibi Cizre’ye 29 Ekim’de, Cumhuriyetin ilan edildiği, halkın kendi kendini yönetmeye adım attığı bir günde, Kürt halkının siyasi iradesi bu iktidar tarafından gasbedilmiş, Cizre’de seçme ve seçilme hakkına da son verilmiş, Kürtlere 'kendi kendinizi yönetemezsiniz' denmiştir.

'ERDOĞAN, İSTANBUL BOĞAZI KAYYUMU OLACAK!'

Kayyum atamayı göze alamadığı her yerde İstanbul’dan başlayarak belediyelerin yetkilerini budayacak ve saraya bağlayacaktır. İstanbul’u, Ankara’yı, Antalya’yı, Adana’yı, Mersin’i, İzmir’i hiç kaybetmemiş gibi rant alanı olarak görülen her yeri saraya bağlayacak düzenlemeler yapılamaya devam edecektir. Nitekim, İstanbul Boğazı’yla bu süreç başlamıştır. Erdoğan İstanbul Boğazı kayyumu olarak kendini atayacak, adrese teslim kayyım ataması adım, adım genişleyecektir.

EKONOMİK ÇÖKÜŞ

Ekonomi verileri ve göstergeleri neyi işaret ediyor? Bakan Albayrak’ın şirin gösterme çabalarına karşın ekonomi verileri ve göstergeleri iyiye doğru bir gidişin olmadığını, işçilerin, emekçilerin, emeklilerin, yoksulların, köylülerin, esnafın yaşamını alt üst edecek yeni gelişmelerle karşı karşıya kalacağımızı işaret ediyor. Ne yazık ki, artık krizin faturasını emekçi sınıflar ödüyor.
Adım adım krizin faturasını yüzde 99’un sırtına yıkacak yeni bir düzenlemeler yapıyorlar.

'DÜNYA DİRENİŞLERİNİ SELAMLIYORUZ'

Bütün bunlara rağmen dünyada bizi heyecanlandıran önemli gelişmeler oluyor. Tıpkı Türkiye’deki gibi kuşatılan, yeni liberal politikalarla işsizliğe, yoksulluğa, açlığa, sefalete mahkûm edilmek istenen diğer ülkelerdeki işçiler, emekçiler, halklar, Irak, Lübnan, Hong Kong, Şili, Ekvador, Cezayir'de halklar direnişte. Direnişleri selamlıyoruz: Enternasyonalist bir örgütlenmeye, halkların birleşmesine ihtiyaç var."