Kürdistan’da insanlığa karşı suç işleyenlere sığınma yok!

Hollanda Danıştay Mahkemesi, rütbeli bir Türk askerinin sığınma talebini 1990’lı yıllarda Kürdistan bölgelerinde “insanlığa karşı suçlar” işlediği gerekçesiyle reddetti. 

15 Temmuz darbe girişimi ardından binlerce kişi Türkiye’den kaçarak Avrupa ülkelerine sığındı. Bu kaçışlar devam ederken, Avrupa’ya sığınma talebinde bulunanlar arasında çok sayıda asker ve polis de var.

Türk Kara Kuvvetlerinin eski bir mensubu, Hollanda Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı’na yaptığı sığınma başvurusu sırasında, kendisiyle yapılan mülakatlarda 1994 ve 1995 yıllarında Kürt bölgelerinde görev yaptığını anlattı.

Göçmenlik Bakanlığı, Türk güvenlik kuvvetlerinin ve ordusunun özellikle 1994 ve 1995 yıllarında Kürt bölgelerinde “insanlığa aykırı suçlar işlemiş” olduklarını gerekçe göstererek, sığınma talep eden askerin başvurusunu reddetti.

Ret cevabının ardından askerin avukatı, kararı Amsterdam Bölge Mahkemesi'ne taşıdı. Mahkeme insanlığa karşı işlenen suçlarda yalnızca özel kuvvetlerin sorumlu olduğunu ifade ederek, ret kararını kabul etmediğini açıkladı.

GÖÇMENLİK BAKANLIĞI: İNSANLIĞA KARŞI SUÇLAR İŞLENDİ

Buna karşı Hollanda Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı, kişinin “insanlığa aykırı suç işlediğinde” ısrar ederek bir üst mahkeme olan Danıştay’a başvurdu.

Göçmenlik Bakanlığı üst mahkemede verdiği savunmasında, “Elimizde olan raporlarda Türk güvenlik kuvvetlerinin ve ordusunun özellikle 1994 ve 1995 yılında Güneydoğu’da insanlığa karşı suçlar işledikleri yönündedir” dedi.

Raporda ayrıca “Sığınma talep eden kişi mülakatlarda verdiği ifadelerde rütbesi ve yaptığı görevlerden dolayı en azından insanlığa karşı işlenen bu suçları bilmesi gerekirdi. Bu görevi yaparken yaşananları bilmemesi inandırıcı değil” ifadeleri dikkat çekti. 

DANIŞTAY, KARARI HAKLI BULDU

Danıştay, sunulan raporu haklı bularak, kararını şöyle açıkladı: “Hem ordunun hem jandarmanın köylerin boşaltılmasına birebir müdahaleleri oldu. Bundan dolayı Göçmenlik Bakanlığı’nın savunduğu argümanlar doğrudur. İlk mahkemenin aldığı ise karar yanlıştır.”

Danıştay, bu kararın 1990’lı yıllarda Kürdistan’da görev yapmış tüm asker ve polisler için geçerli olduğuna hükmetti.

Benzer bir karar 2012 yılında alınmıştı. Haarlem Yabancılar Göçmenlik Bürosuna sığınma talebinde bulunan Hizbullah üyesi bir kişinin başvurusu, “insanlığa aykırı suçlar işlediği” gerekçesiyle reddedilmişti. Göçmenlik Bakanlığı, hala sözkonusu kararı esas alarak, sığınma talebinde bulunan polis, asker, subay ve Hizbullah üyelerini bu ölçüde değerlendiriyor.

Buna karşın, sığınma talepleri reddedilenler Türkiye’de giderek ağırlaşan işkence ve kötü muamelelerden dolayı sınırdışı edilemiyor. Hollanda Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı, Cenevre İlticacılar sözleşmesi 1F maddesini gerekçe göstererek ret kararı verdiği subay ve polisleri, ‘işkence görecekleri’ gerekçesiyle statüsüz bırakıp, ülkelerine geri göndermiyor.