‘Kürdistan’da Öcalan’ın özel bir yeri var’
‘Kürdistan’da Öcalan’ın özel bir yeri var’
‘Kürdistan’da Öcalan’ın özel bir yeri var’
Kandil dahil Kürdistan’ın üç parçasını dolaşan Norveç heyetinden yazar ve eski milletvekili Erling Folkvord, “Kurdistan turundan da anladım ki, Kürdistan'ın şehirlerinde ve dağlarında Öcalan'ın özel bir yeri ve pozisyonu var” dedi.
Kürdistan’da bir dizi araştırma ve görüşmelerde bulunan Norveçli gazeteci ve siyasetçilerden oluşan heyet Norveç’e döndü. Kuzey, Güney ve Doğu Kürdistan yanısıra Kandil’e de giden heyet, izlenimlerini Oslo’da Kürt Kültür Derneği’nde, çok sayıda Kürdistanlının katılımı ile gerçekleştirilen bir seminerde anlattılar. Heyet adına izlenimleri heyet üyesi Norveç Kızıl Parti eski milletvekili-yazar Erling Fokvord aktardı.
DİYARBAKIR’IN DİĞER KÜLTÜRLERE TOLERANSI
İzlenimlerini aktarmaya Diyarbakır’dan başlayan Fokvord, “Oslo'dan Amed'e gidişte herhangi bir sorun yaşamadık. Amed'e ulaşır ulaşmaz ilk dikkatimi çeken çok dillilik, çok kültürlülük tabelalarda, şehrin yapısında kendini göstermesiydi. Arapça, İngilizce, Ermenice, Kürtçe tabelalar vardı. Amed'in diğer kültürlere ne kadar toleranslı ve saygılı olduğunu gezdiğimiz kilise, cami ve cem evlerinde gördük. Tarihi kiliseler bakımlıydı ve restore edilmişti” dedi.
BAYDEMİR’İN HAPİS CEZALARI GÜLDÜRDÜ
Folkvord, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’den bahsederken, “Osman Baydemir'in 200 yıldan fazla hapis cezası olduğunu öğrendik”' demesi dinleyenleri güldürdü.
Diyarbakır’da çektiği fotoğrafların projektörle gösterimi eşliğinde, Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) işlevi ve binası, Musa Anter'den, Memed Uzun'a, Dengbejler, Amed'in çarşı ve hanlarına değinen Folkvord, 10 binden fazla yönetici ve üyesi tutuklu olan BDP’nin azim ve kararlılığının kendisini şaşırttığını dile getirdi.
ÖCALAN’A BAĞLILIK, ERDOĞAN’A GÜVENSİZLİK!
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Diyarbakır Newroz'unda okunan tarihi çağrısından alıntılar yapan Folkvord, Diyarbakır halkının Türkiye Başbakanı Erdoğan'a güvenmediğini ancak barışın da önünü kapatmadığını belirtti. Öcalan'ın çağrısının hem Diyarbakır’da hem Bati ve Güney Kürdistan'da hem de gerilla alanlarında üzerinde durulan en önemli konu olduğunu söyleyen Folkvord, “Amed halkında gördüğümüz barışa inancı ama aynı zamanda Erdoğan'a olan güvensizliği gerillalarda da gördük” dedi. Folkvord, hem halkta hem gerillalarda Öcalan'a inanç, bağlılık ve güveni gördüklerini sözlerine ekledi.
‘HALK VE YPG’NİN MÜTHİŞ BİR ÖRGÜTLÜLÜĞÜ VAR’
İzlenimlerine Güney Kürdistan’da Maxmur Kampında katıldıkları Newroz kutlamalarını değinerek devam eden yazar Fokvord, ardından gittikleri Batı Kürdistan’la ilgili şunları aktardı:
“Güney Kürdistan'dan, Dicle Nehri üzerinden Rojava'ya geçtik. Birçok yerde YPG'nin Asayiş yazan kontrol noktaları vardı. Çok fazla gazeteci vardı. Birçok farklı halk ve diller vardı. Yaşam gayet normaldi. Dükkânlar açıktı; ama bu durum Kamışlo'da biraz farklıydı. Hem sakindi hem hareketliydi. Halk yaşamına devam ediyordu ancak zaman zaman Rejim uçakları Hava Alanı başta olmak üzere şehrin bazı noktalarını bombalıyordu. Buna karşın halkın ve YPG'nin müthiş bir örgütlülüğü vardı. Yeni kurumlar kuruluyor, hastaneler inşa ediliyordu."
‘ŞEHİRLERDE VE DAĞLARDA ÖCALAN’IN ÖZEL BİR YERİ VE POZİSYONU VAR’
Diğer taraftan Rojava'da su ve gıda sıkıntısı olduğunu belirten Fokvord, bütün parçalardaki Kürtlerin Rojava'yı daha çok desteklemesi gerektiğinin altını çizdi. Erling Folkvord konuşmasını şu cümleyle bitirdi: “Kürdistan turundan da anladım ki, Kürdistan'ın şehirlerinde ve dağlarında Öcalan'ın özel bir yeri ve pozisyonu var.”