Kurt’dan Kürt işadamlarına yönelik cinayetler için araştırma talebi
Kurt’dan Kürt işadamlarına yönelik cinayetler için araştırma talebi
Kurt’dan Kürt işadamlarına yönelik cinayetler için araştırma talebi
BDP Colemerg (Hakkari) Milletvekili Adil Kurt,1993 yılında Tansu Çiller’in açıkladığı bir liste ile hedef haline getirilen ve sonrasında seri biçimde katledilen Kürt işadamlarının cinayetlerinin araştırması için “Meclis Araştırması” açılmasını istedi. Kurt, bu cinayetlere göz yuman veya teşvik eden dönemin hükümet veya devlet yetkililerinin tespit edilmesi, bugüne kadar etkili bir şekilde yürütülmeyen yargı soruşturmasına Meclis’in katkı sunması için araştırma önergesini verdiğini belirtti.
1990’lı yılların başından itibaren Kürt halkına dönük topyekün bir saldırı başlatıldığına ve bölgenin her alanında her kesime dönük birçok toplu cinayetler işlendiğine dikkat çeken Kurt, “Gazeteciler, aydınlar, siyasetçiler, hak savunucuları, yoksul köylü Kürtler ve işadamları bu cinayetlerin kurbanları olmuştur. Faili meçhul cinayetler diye adlandırılan bu cinayetlerin işadamlarına dönük işlenmesi 1993 yılından sonra, dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in, Kürt işadamlarının adlarından oluşan bir listeyi açıklaması ve bu kişileri hedef göstermesiyle başlamıştır. Ardından dönemin karanlık cinayetlerine sahne olan Adapazarı-İzmit-Sapanca üçgeninde, seri bir biçimde Behçet Cantürk, Savaş Buldan, Adnan Yıldırım, Hacı Karay gibi Kürt işadamlarının ölü bedenleri bulunmuştur” dedi.
1990’lı yıllarda cinayetlerle başlayan Kürt işadamlarının tasfiyesinin farklı yol ve yöntemlerle günümüze kadar sürdüğüne de dikkat çeken Kurt, şöyle devam etti: “İçinden geçtiğimiz ve yeni bir Türkiye’nin kapısını araladığımız demokratik çözüm ve barış sürecini fırsat bilerek, devlet aklının bütünüyle geçmişten gelen alışkanlık ve reflekslerini değiştireceğini ümit edip; onurlu, eşit, adil bir barışı sağlamak konusunda geçmişle hesaplaşmanın hayati bir önem taşıdığından hareketle, önümüzdeki sürece ışık tutacak bir soruşturma yapılması ve katledilen Kürt işadamlarının failleri ve arkasındaki güç odaklarının araştırılarak tespit edilmesi için halkın iradesini temsil eden ve bu süreçte inisiyatif alması gereken Meclis’in devreye girmesi gerekmektedir. Bu hususta kamuoyu tarafından bilinen, devlet içindeki paralel kontra yapının ve bu yapıyla ilişkili olduğu iddia edilen başta dönemin Başbakanı Tansu Çiller, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ve diğer bütün devlet ve hükümet yetkililerinin bu kanlı süreçteki sorumluluklarının açığa çıkartılması da oldukça zaruridir. Bu nedenle bir Meclis Araştırması açılması elzemdir.”