Kürtçe BDP tabelasına hapis cezası

Kapatılan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) eski İlçe Başkanı Talha Kaya’ya, parti tabelasını Kürtçe yazdığı için 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

Parlamentoda 2011 yılında bulunan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Doğubayazıt İlçe Başkanlığı, Türkçenin yanı sıra Kürtçe bir tabelayı parti binasına astı. “Partiya Aştî û Demokrasiyê a rêXistina Navçe ya Bazîd” yazılı tabelanın asılmasının ardından parti binasına gelen polisler savcılığın talimatıyla tabelanın indirileceğini söyledi ancak halkın tepkisi üzerine polis tabelayı indiremeden olay yerinden uzaklaştı. Polisler gece saatlerinde gelerek savcılık talimatıyla Kürtçe tabelaya el koydu.

TABELAYA EL KONULDU

Tabelaya el konulmasının ardından Doğubayazıt Cumhuriyet Savcılığı, BDP İlçe Başkanı Talha Kaya hakkında ‘Örgüt propagandası’ ve ‘Polise mukavemet’ suçlamasıyla soruşturma başlattı. Başlatılan soruşturmanın ardından Doğubeyazıt 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 10 yıl sonra karar verildi. Mahkeme Kürtçe tabelayı örgüt propagandası sayarak Kaya’ya 1 yıl 8 ay hapis cezası kararı verdi.

'TABELAMIZI GERİ ALACAĞIZ!'

Kararı değerlendiren Kürt Siyasetçi Talha Kaya, kararın Kürtçeye olan bakış açısını da açığa çıkardığını söyledi. Kararı istinaf mahkemesine götüreceklerini dile getiren Kaya, "O gün tabelamızı zorla indirenler bugün tabelayı astığımız için bana hapis cezası verdi. Tabelada sadece partinin Kürtçe ismi mevcuttu. Bu davayı mutlaka kazanacağız ve tabelamızı geri alacağız. Bu tür şeyler bize geri adım attırmadı, attıramayacak" dedi.