‘Kürtleri göz ardı eden anayasa çözüm olmaz’

İHD Ankara Şube Başkanı Fatin Kanat, Kürt sorununun demokratik çözümü sağlanmadan yeni bir anayasa yapılsa dahi ülke sorunlarına uzun vadede çözüm olamayacağını vurguladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube Başkanı Fatin Kanat, anayasa tartışmalarının, demokrasi ihtiyacını karşılama amacı taşımadığını söyledi.

ANF’ye konuşan Kanat, AKP-MHP’nin yeni anayasa hazırlıkları söyleminin, manipülatif ve gündem değiştirme amaçlı olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı’nın iki dönemle sınırlanan görev süresinin uzatılma ihtiyacına işaret eden Kanat, şunları söyledi: “Ülkenin mevcut halinin hemen hemen her başlıkta ağır bir krize varan derecede seyrettiğini söylemek gerekiyor. Haklar bakımından dibe vurmuş haldeyiz. Ne anayasaya ne mevcut yasalara ne de uluslararası sözleşmelere uyuluyor. Türk tipi başkanlık sisteminin, olağanüstü yetkiler tanıdığı tek adamın, bir kararnameyle devletin idari, yargı ve siyasi yapısını değiştirebildiği; atama ve geri alma yetkisini tek imzayla gerçekleştirebildiği, her itirazın şiddetle bastırıldığı bu atmosferde, anayasa tartışmalarının demokrasi ihtiyacından kaynaklanmadığı ortadadır. Olağanüstü yetkilere sahipken bundan vazgeçmek gibi bir amaç taşımadığı açıktır.”

Yeni anayasa tartışmalarına muhalefetten gelen önerileri ve HDP’nin deklarasyon maddesini değerlendiren Kanat, şöyle devam etti: “Aslında bu tartışmaların özünde bir türlü çözülemeyen sorunların yattığını, gerçekçi çözümlerin ele alınmadığını, hatta sorunların kilitlendiğini söyleyebiliriz. Ülkenin en başat, en büyü ve en ağır sorunu olan Kürt sorununun göz ardı edildiği çok açık. Hristiyanları dışlayan bir içeriğe sahip olmakla birlikte muhtariyet, özerklik gibi konularda idari anlamda demokratik diyebileceğimiz kimi özellikleri olan ve daha kapsayıcı bir içeriğe sahip olan 21 Anayasası, Kemalist iktidarın pekişmesinin ardından 1924’te tekçi ve ırkçı bir anayasa ile değişikliğe uğradı. O günden bugüne bu coğrafyanın acılar coğrafyası olma özelliği değişmedi. Sorun yeni bir anayasa ihtiyacı olmasından da öte bu ülkenin Kürt sorununun demokratik çözümüne, barışa, özgürlüğe, demokrasiye ihtiyacı var. Böyle bir ortam sağlanmadan yeni bir anayasa yapılsa dahi ülke sorunlarına uzun vadede çözüm olamayacağını söylemek gerekir.”