Kuzey Buz Denizi’nin talanına karşı küresel gösteriler

Kuzey Buz Denizi’nin talanına karşı küresel gösteriler

Petrol tekellerinin, Kuzey Buz Denizi’nde (Arktis) yaptığı çevre katliamı 35 ülkenin 280 kentinde protesto edildi. Greenpeace’in organize ettiği protestolara katılan onbinler Statoil, Schell, Gasprom, Lundin Oil gibi uluslararası petrol tekellerinin bölgeyi terk etmesini talep etti. Ellerinde kırmızı kartondan yapılmış kalp taşışan onbinler, “I Love Arctic” yazdı.

İsveç’te başta başkent Stockholm olmak üzere 7 ayrı ilde protestolar düzenlendi. Protestolarda konuşan Greenpeace ve siyasi parti temsilcileri, yazar ve aydınlar; Arktis Konseyi’nin Dönem Başkanlığı’nı yürüten İsveç’e Kuzey Buz Denizi’de tekellerin yol açtığı çevre kirliliğinin engellenmesi için somut girişimde bulunması çağrısı yaptı.

Stockholm’deki eylemde konuşan Greenpeace Başkanı Annika Jacobson, Arktis’in eşşiz bir eko sistemine sahip olduğunu, sadece bölgede yaşayan 4 milyon insana değil, aynı zamanda kutup ayıları, balina, tilki gibi hayvan türlerine ev sahipliği yaptığını söyledi. Arktis’te olanların sadece orada yaşayan insan ve hayvanları değil dünyanın her tarafında yaşayan canlıları etkilediğine dikkat çeken Jacobson, buzulların güneş ışınlarını yeniden gökyüzüne yansıtarak dünyayı soğutan ve küresel ısınmayı engelleyen bir işleve sahip olduklarını dile getirdi.

ARKTİS’TEKİ PETROL BOMBADIR

Jacobson, son 30 yıl içinde buzulların % 80’inin eridiğini ve buna fosilden elde edilen yakıtların kullanımının yol açtığını söyledi. Tüm bunlara karşın büyük petrol tekellerinin Kuzey Buz Denizi’nde petrol arama çalışmalarını daha da yoğunlaştırmalarının kabul edilemeyeceğini de sözlerine ekledi.

Petrol tekellerinin çevre ve dünyanın geleceğini değil kendi çıkarlarını düşündüğü belirten Jacobson “Arktis’teki petrol bir bombadır. Bu bomba çıkarılırsa çok kötü sonuçlara, kuraklığa, sel felaketlerine, orman yangınlarına, volkan patlamalarına yol açacaktır. Bu nedenle buradan çıkarılacak petrol sadece çevreyi katletmekle kalmayacak aynı zamanda milyonlarca insanın yaşamını yitirmesine yol açacıktır” dedi.

Jacobson, Arktis’te petrollerin talan edilmesi için petrol tekelleri arasında kıyasıya bir rekabet olduğunu, Statoil’in kısa sürede daha fazla petrol çıkarmak için her yerde ve her türlü yöntemi kullanmasının kaza riskini arttırdığına dikkat çekti.

Sol Parti Milletvekili Jens Holm ise Arktis Konseyi’nin dönem başkanlığının İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’te olduğunu hatırlattı. Holm, Bildt’in bir zamanlar yönetiminde olduğu Londin Oil petrol tekeline Arktis’te petrol arama izni verildiğine dikkat çekti.

Bildt’in Arktis Konseyi’nin Dönem Başkanlığını yürütmek için uygun bir yönetici olmadığını belirten Holm, petrol tekellerinin neden olacakları bir kazanın onarılması imkansız çevre kirliğine yol açabileceği uyarısında bulundu.

İMZA KAMPANYASI YÜRÜTÜLÜYOR0

“Greenpeace” Arktis’in korunması ve petrol tekellerinin çalışmalarının durdurulması için bir imza kampanyası sürdürüyor. Bir yıl içinde 3 milyon kişi kampanyaya katıldı. Toplanacak imzalar önümüzdeki ay İsveç’in Kiruna ilinde toplanacak olan Arktis Konseyi yöneticilerine iletilecek.

Kampanyaya katılmak isteyenler http://www.savethearctic.org/en  adresinden imza formuna ulaşabilir.