Kuzey Kürdistan ve Türkiye’nin birçok kentinde protesto eylemleri

İşgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik hava saldırıları, Türkiye ve Kuzey Kürdistan’ın birçok kentinde protesto edildi.

19 ve 20 Kasım’da gerçekleşen hava saldırıları ve sivillerin katledilmesi Wan, Gever, Adana, Hatay ve Mersin’de protesto edildi.

WAN’DA POLİS SALDIRISI

Wan’daki eylem için Halkların Demokratik Partisi (HDP) Wan İl Örgütü, Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Wan İl örgütü, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda kişi bir araya geldi.

HDP Artemêt ilçe binası önünde yapılan eylem sırasında polis, ilçe binasını tamamen kapattı.

HDP Wan Milletvekili Muazzez Orhan ablukadan çıkarak, açıklama yapmak isterken, bu sırada kitle, "Bijî Berxwedana Kobanê", "Bijî Serok Apo" şeklinde sloganlar attı.

Açıklama sırasında HDP Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun polis şiddetine maruz kaldı.  Polis bina önündeki kitleyi de zor kullanarak bina içerisine sokarken, gazetecilere de saldırdı. Yeni Yaşam ve Xwebun Gazetesi çalışanı Şakir Bedir’i gözaltına alındı.

GEVER’DE POLİS ABLUKASI

HDP Gever İlçe Örgütü’nün yapmak istediği basın açıklaması öncesinde de ilçe örgütü binasının kapısı zırhlı araçlar ve polisleri tarafından kapatıldı.

Ara sokaklar da yüzlerce polis tarafından kuşatılırken, çarşı merkezinde parti binasına doğru gelen yol polis tarafından trafiğe kapatıldı. Açıklamaya izin verilmemesi üzerine eylemciler sloganlar atarak tepkilerini ifade etti.

Polisin siren sesleri arasında il binası balkonunda açıklama yapan HDP Colemêrg ilçe yöneticisi Emin Ertuş, “Türkiye’ye tehdit oluşturan Kürtler değil, Kürtlerin işgal edilen alanlarında palazlandırılan İŞİD ve türevleridir” dedi. 

ADANA’DA DA POLİS SALDIRDI, SUÇ DUYURUSU YAPILACAK

HDP Adana İl Örgütü ve Adana Birleşik Mücadele Güçleri, HDP Çukurova ilçe binası önünde basın açıklaması yaptı.

Polis basın açıklamasına saldırdı ve HDP üyelerini şiddet kullanarak bina içerisine girmeye zorladı.

Görüntü almaya çalışan Evrensel Gazetesi muhabiri Volkan Pekal da polis şiddetine maruz kaldı.

Saldırıda HDP Adana İl Eşbaşkanlarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 10 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı.

Parti binasında konuşan HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, polis saldırısıyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, "Biz bu ülkenin vatandaşları olarak Türkiye'nin başka bir ülkenin sınırları içerisinde savaşa girmesini istemiyoruz" dedi.

HATAY’DA BASIN AÇIKLAMASI

HDP İskenderun İlçe Örgütü, binalarında yaptıkları basın açıklamasıyla işgal saldırılarını kınadı. HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanı Abdurrahim Şahin, "TSK'nin hava saldırıları bir an önce son bulmalıdır" dedi.

HDP Erzin ve Dörtyol ilçe örgütleri önünde de basın açıklamaları yapılarak işgalci saldırılar protesto edildi.

MERSİN’DE ‘KOBANÊ DÜŞMEDİ, DÜŞMEYECEK’

HDP Mersin İl Örgütü’nün Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama yapmak istedi. Ancak polis il binasını ablukaya alarak kitlenin binadan çıkmasını engelledi.

Engelleme üzerine kitle il binası önünde oturma eylemi yaptı. Oturma eylemine Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Halkevleri,  İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı.

Eylem sırasında sık sık, “Kobanê düşmedi düşmeyecek”, “Kobanê umuttur, umut dimdik ayakta”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Bijî berxwêdana Kobanê” sloganları atıldı.

HDP Mersin İl Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız, yaptığı konuşmada saldırıları kınayarak, “Bu savaş politikalarının halklara herhangi bir faydası olmayacaktır. Kobanê düşmedi düşmeyecek” dedi.