Leopard iş birliği durmadı

Almanya’nın Türk devletinin işgal saldırıları sonrası “durdurduk” dediği Leopard 2 tanklarının modernizasyon işinin yan firmalar üzerinden gerçekleştiği ortaya çıktı.

Rheinmetall’in üretip Türk devletine sattığı Leopard 2 tanklarının modernizasyon işinin, Efrîn işgalinin başladığı günlerde Alman vatandaşı gazeteci Deniz Yücel’in serbest bırakılması karşılığında kaldığı yerden devam ettiği netleşti.

Almanya’da haftalık çıkan Stern dergisi ile devlet kamu televizyonu ARD’de yayınlanan “Report München” programının araştırmasına göre; daha önce Türk devletiyle imzalanan Leopard 2 tanklarının modernizasyon işini, Rheinmetall son iki yılda dolaylı yollarla tamamladı. Hükümet ve Alman silah devi Rheinmetall’ın resmi bilgilerine göre ise 2014’ten bu yana Türkiye’ye herhangi bir tank parçası satılmadı. İki medya kuruluşunun araştırmasında ortaya çıkan bilgi ve belgeler ise bunun aksini ortaya koyuyor. Araştırmada Rheinmetall’in gizli-kapaklı yöntemlerle Erdoğan rejiminin işgalci siyasetini sürdürmesi için ihtiyaç duyduğu Leopard 2’lerin parçalarını nasıl yenilediğine dair şu çarpıcı bilgiler ortaya çıktı:

RHEİNMETTAL, IBD DEISENROTH’I ALDI

* Türk devletinin resmi silah üreticisi Roketsan, Ağustos 2019’da yenilenmiş Leopard 2’leri tanıttı. Yenilenen parçaların merkezi Bonn’da bulunan IBD Deisenroth firmasının ürettiği parçalarla benzerliği dikkat çekti. Bu firma, savunma sistemini, 2004’te Almanya’nın onayıyla Türkiye’ye satmıştı. Rheinmetall,2007’den itibaren birlikte çalıştığı IBD Deisenroth’ı, 2019’da tamamen satın aldı.

RHEİNMETTAL, FNSS’YE TANK PARÇASI SATTI

Alman Hükümeti’nin Nisan 2018’de onayıyla Rheinmetall’ın yan firması, Birleşik Arap Emirliği’ne (BAE) yüzlerce tank paleti ve tekeri sattı. Bu parçalar da BAE üzerinden Türk ordusu için silah sistemleri üreten FNSS Savunma Sistemleri A.Ş.’ye verildi.

MUHALEFET: HÜKÜMET AÇIKLAMALI

Hükümet, şimdiye kadar yöneltilen birçok soru önergesini “devlet sırrı” diyerek açıklamadı. Muhalefet, birçok belgeyle ortaya çıkan yeni skandalın ardından Rheinmetall’ın Türk hükümetiyle gizli yürütülen iş birliğinin bütün ayrıntılarıyla açıklanmasını talep etti. Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen “Şayet silahların yenilenmesi Alman teknolojisiyle yapılmışsa bu Erdoğan’ın Suriye’de gerçekleştirdiği uluslararası hukuku ihlal suçuna direkt yardımdır” dedi. Yeşiller Partisi Milletvekili Tobias Lindner ise hükümete “Türkiye’nin Leopard tanklarını nasıl modernize ettiğine dair bilgileri derhal açıkla” çağrısı yaptı.

TANKLARIN YENİLENMESİ GEREKİYORDU

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 22 Ocak 2018’de başlatılan Efrîn’i işgal saldırısından hemen önce Goslar kentinde Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel’in konuğuydu. 8 Ocak 2018’deki görüşme, hafızalara Gabriel’in Çavuşoğlu’nu eliyle çay servisi yaptığına dair görüntülerle kazındı. O görüşmede Türk heyetin çantasında Leopard 2 tanklarının modernizasyonu projesi vardı, çünkü Türk ordusunun Ağustos 2016’da Suriye’ye yönelik başlattığı işgal sırasında Leopardlar iyi bir sınav vermemişti. 20’ye yakın tank, savunmaları zayıf olduğu için hasar görmüştü. Bunun üzerine Türk hükümeti, Mart 2017’de Alman silah devi Rheinmetall’in tankların saldırılara karşı koruyacak teçhizatı üretmesi için Almanya Başbakanı Angela Merkel’e başvurmuş, ancak Ankara rejimiyle yaşanan gerginlik ve krizlerden dolayı bu talep Berlin’de rafa kaldırılmıştı.

Gabriel ve Çavuşoğlu’nun yaptığı pazarlıkların ardından tankların modernizasyon projesine Berlin yeşil yakmış, işi ise Rheinmetall kapmıştı. Sadece Leopardlar değil Türk ordusuna ait M60 tipi diğer tankların da bombalı tuzaklara ve roket saldırılarına karşı, Rheinmetall tarafından güçlendirilmesine karar verildi. Modernizasyon işinin tamamlanmasının ardından Türk devleti 9 Ekim 2019’da Girê Spî ve Serêkaniyê’ye işgal saldırısı için düğmeye bastı.

TÜRKİYE SATIŞ ANLAŞMASINA UYMADI

Tankların Türkiye’ye satışına, 2004’te dönemin Başbakanı Gerhard Schröder’in ısrarıyla onay verilmişti. Türkiye’ye 2006-2009 yılları arasında toplam “Leopard 2 A4” tipi olarak adlandırılan tanklardan 354 adet teslim edildi. Satış anlaşmasında ise “NATO üyesi Türkiye’ye bu tankların kullanımı için başkalarına satılmaması şartı dışında hiçbir koşula bağlanmamıştır” ifadesi yer aldı. Bu şarta rağmen Türk devletinin tanklarını Kuzey-Doğu Suriye’nin işgalinde çetelere verdiği belgeleriyle ortaya çıktı.

2005’in aksine 1982, 1984, 1990 ve 1993 yıllarında Türkiye’ye verilen toplam 397 “Leopard 1” tankları belli anlaşmalarla satıldı. O dönem Alman hükümeti bu tankların NATO’nun 5. Maddesi olan “Saldırıya uğrayan herhangi bir üye ülkeye diğer üye ülkelere de yardım etmeli” koşuluna bağlı olarak tankların sadece saldırılar karşısında savunma amaçlı kullanılabileceğini şart koşmuştu. Türk ordusu bu tankları Kürt halkına karşı ve Rojava ile Güney Kürdistan’a Kürdistan’a yönelik işgal saldırılarında kullanarak bu şarta da uymadı.