Liberman: Türkiye ve Mısır nükleer silahlanma yarışına girecek

Liberman: Türkiye ve Mısır nükleer silahlanma yarışına girecek

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman, İran ile varılan anlaşm ile birlikte, Suudi Arabistan, Türkiye ve Mısır’ın da nükleer silahlanma yarışına katılacağını söyledi. İran ile  Cenevre'de varılan anlaşma sonrası ilk değerlendirmeler yapıldı.

Amerikan Başkanı Barack Obama, tedbiri elden bırakmadıklarının altını çizerek “Bugün diplomasi sayesinde İran’ın nükleer programın barışçıl olduğunu ve silah üretemeyeceklerini doğrulayabileceğimiz, daha güvenli bir dünyaya doğru bir yol açıldı. Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerimiz, İran’a karşı yaptırımlarda makul bir oranda azaltılmaya gidilmesi ancak en sert yaptırımların sürdürülmesi yönünde ortak bir karar aldı. Eğer bu altı aylık süreçte İran verdiği sözleri tamamen yerine getirmezse, bu yaptırımlardaki kesintileri kaldırıp, baskıyı arttıracağız” dedi. 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise dünyadaki büyük güçlerin İran’ın nükleer faaliyet hakkını resmen tanıdığı yorumu ile, ülkesinin olaya bakışını ortaya koydu.

"İran halkına uranyum zenginleştirme faaliyetleri ile Natanz, Fordo, Erak, İsfahan ve Benderabbas’ın faaliyetlerine devam edeceğini alenen ilan ediyorum" diyen Ruhani, yaptırımların sırasıyla kaldırılması maddesini ise anlaşmanın en önemli üçüncü getirisi olarak değerlendirdi. 

İSRAİL ÖFKELİ 

Anlaşmaya en sert tepkiyi ise İsrail verdi.  İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İran ile varılan anlaşmanın tarihi bir hata olduğunu söyledi.

Anlaşmadan hemen sonra güvenlik kabinesini toplayan Netenyahu; İran'ın sadece yüzeysel bir takım tavizler karşılığında nükleer programını muhafaza etme fırsatına sahip olduğunu biçiminde bir yorumda bulundu.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman ise ülkesinin oluşan durumu tekrar değerlendirmek zorunda olduğunu belirtti. Liberman, bugün tamamen farklı bir gerçeklik ile karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.

Liberman anlaşmayı “İran diplomasisinin büyük zaferi ve Batı diplomasisinin büyük hatası” biçiminde yorumladı.  Anlaşmanın sonucunda, tüm Ortadoğu’da delice bir nükleer silahlanma yarışı olacağını belirten Liberman, “Ne Suudi Arabistan, ne Türkiye, ne de Mısır, kimsenin oturup beklemeyeceği apaçık. Onlar da kendi nükleer programlarını başlatacak” şeklinde konuştu.