Libya tezkeresi Meclis’te kabul edildi

Libya’ya asker gönderme tezkeresi Meclis Genel Kurulu’nda AKP-MHP oylarıyla kabul edildi. Açık oylama yapılan tezkerede kullanılan 509 oy içinde 325 evet, 184 hayır oyuyla kabul edildi.

Türkiye’nin Libya’ya asker göndermesini ön gören tezkere Meclis’te 325 evet, 184 hayır oyu ile kabul edildi.

HATİMOĞULLARI: BU YAYILMACI SİYASETİN TA KENDİSİDİR

Tezkereye ilişkin oylama öncesinde HDP Grubu adına söz alan milletvekili Tülay Hatimoğulları barışçıl, özgürlükçü, eşitlikçi ve adaletli siyaset anlayışlarını her yerde söylemeye devam edeceklerini belirterek, “Libya halkının yaşam sürdüğü, Suriye’de, Efrîn’de halkların yaşam sürdüğü yerlere asker göndermeye çalışıyorsunuz. Bu yayılmacı siyasetin ta kendisidir. Bu uluslararası hukukta işgal, iç müdahale demektir. Bu iktidar bu ülkenin tarihine kara sayfalar eklemeye devam ediyor. Doğu Akdeniz, ülkeler açısından önemli bir gündeme dönüştü. Doğalgaz rezervleri emperyalist güçlerin iştahını kabartmış durumda. Türkiye Doğu Akdeniz’de gerilim yaratarak inisiyatif elde etmek istiyor. Ama şuan Türkiye başka bir şeyi zorluyor. Gerilimi tırmandırıyor ve iç siyasette beslenmek istiyor” şeklinde konuştu.

ÇEVİKÖZ: TEZKERE METNİ ÖNCEDEN PLANLANMIŞ

CHP Grubu adına ise Ünal Çeviköz söz aldı. Çeviköz, iktidarın Libya’ya asker gönderme kararıyla ülkeyi çok büyük bir tehlikeye attığını söyledi. Çeviköz, “Bu tezkere metni önceden planlanmış, sarayın siparişi ile askerlerimizi Libya çöllerinde savaşa göndermek üzere hazırlanmış bir felaket çağrısıdır. Bu tezkere Türkiye’nin şimdiye dek uzak coğrafyalarla asker gönderme kararı alırken özen gösterdiği insani yardım maksatlı bir asker gönderme tezkeresi değildir. Türk askerini Libya’da savaşmak üzere gönderecek olan bir savaş tezkeresidir. TBMM Sarayın siparişlerine araç olarak kullanılmamalıdır. Bu tezkerenin bir ulusal güvenlik gerekçesi olduğunu düşünenler olabilir. Bir yanılgıya düşülmemesi için altını çizmek isterim, bu tezkere metninde askerlerimizin 1 yıl süreyle gönderilmesi için hazırlanan tezkerenin gerekçesinde asla milli güvenlikten söz edilmiyor” diye konuştu.

BAŞ: ÜLKEMİZ EMPERYALİST GÜÇLERE DAHA DA BAĞIMLI HALE GETİRİLİYOR

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, ilkesel olarak savaş tezkerelerine hayır dediklerini belirterek, “Maalesef ülkemizdeki çocuklarımızın, gençlerimizin iktidarın maceraları uğruna kilometrelerce uzaktaki bir ülkeye savaşması için gönderilmesi üzerine konuşuyoruz. Türkiye ne zaman emperyalist emellerle bir savaşa sürüklenmek istese iktidar ülkemizi emperyalist güçlere daha da bağımlı hale getiriyor. Bunun yakın tarihteki örneğini Suriye’de gördük. ‘Şam’a gidip Emevi Cami’nde namaz kılacağız diyerek Suriye’deki parçalanma sürecine dahil oldular. Hem Amerika’ya hem de Rusya’ya daha bağımlı hale geldik. Türkiye tarihinde gördüğümüz Amerikancı hükümetiyle karşı karşıyayız” dedi.

İYİ parti adına konuşan Aytun Çıray da tezkere hayır diyeceklerini söyledi.